Obiteljsko zdravlje - 12. svibnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Kontrola zdravlja nakon 60. godine: na što sve moramo paziti

O zdravlju treba misliti i s ulaskom u sedmo desetljeće života, njegovati zdrave navike, a mijenjati one štetne. Također se preporučuju redovite pretrage, no treba znati koje i koliko često ih obavljati

zdravlje nakon šezdesete

Ulazak u sedmo desetljeće života iziskuje od vas da počnete nešto više vremena posvećivati svom zdravlju u smislu provjere zdravstvenog stanja. Naime, nakon šezdesete godine dolazi do niza promjena u organizmu koje su dijelom uvjetovane genetikom, a velikim dijelom i našim načinom života ranijih godina.

Prije svega, potrebno je i dalje voditi računa o zdravoj prehrani, o dovoljno kretanja i tjelesnoj aktivnosti (sada postoji sve više europskih projekata koji su okrenuti tjelesnoj aktivnosti osoba starijih od šezdeset godina), potrebno je biti oprezan s nekim ne baš zdravim navikama, pa tako pripaziti na unos alkohola i slično. No, zdrav način života nije dovoljan te je potrebno provjeravati svoje zdravlje. Zbog nekih mogućih zdravstvenih problema bit ćete pozvani na preventivne preglede, a zbog većine ćete se morati obratiti svom liječniku.

Koje nam promjene donosi prirodni proces starenja

Uključite se u preventivne programe

U Hrvatskoj još, nažalost, nema smjernica o tome što, kada i koliko često provjeravati vezano uz zdravlje osoba starijih od 60 godina. Ali, na sreću, imamo nekoliko nacionalnih programa za rano otkrivanje karcinoma; raka dojke i grlića maternice za žene te karcinoma debelog crijeva i pluća za sve.

Bilo bi jako dobro kad biste se odazvali na ovakve programe – dokazano je (i to ne samo u Hrvatskoj) da takvi pregledi doista spašavaju živote jer rano otkrivaju bolest.

Cijepite se

Pored ovih programa, svim starijima od šezdeset godina se preporučuje cijepljenje protiv tetanusa jer tako smanjujete mogućnost infekcije tetanusom u slučaju ozljede. Također se preporučuje i cijepljenje protiv gripe koje je besplatno za osobe starije od 65 godina. Tu je i cijepljenje protiv pneumokoka čime smanjujete mogućnost nastanka upale pluća, što posebno vrijedi za osobe koje borave u većem kolektivu.

Provjeravajte krvni tlak

Ono što sami možete redovito provjeravati jest krvni tlak, je li vam visok ili ne. Moderni tlakomjeri omogućuju laicima da jednostavno mjere tlak kod kuće, pa i da otkriju aritmije (primjerice, fibrilaciju atrija). Ako izmjerite povišene vrijednosti tlaka, sistoličkog 135 i više te dijastoličkog 85 i više, javite se svom liječniku koji će vam ponovno izmjeriti tlak, koji u ordinaciji ne smije biti viši od 140/90 mmHg. Nakon toga će poduzeti određene dijagnostičke postupke i uvesti odgovarajuću terapiju.

I na aritmije treba paziti

Otkrijete li na tlakomjeru aritmiju, također se svakako javite liječniku jer je potrebno potvrditi ili ukloniti sumnju. Sigurno će se snimiti EKG iako se ponekad ne može samo temeljem jedne snimke ustanoviti postoji li aritmija. Naime, osobe koje imaju fibrilaciju atrija su u velikom riziku od nastanka moždanog udara i plućne embolije te je stoga potrebno preventivno uzimanje antikoagulantne terapije o čemu odlučuje liječnik. 

Otkrijte osteoporozu na vrijeme

Za sve starije osobe se preporučuje izračunavanje rizika obolijevanja od osteoporoze (za što postoje posebne tablice), a kod osoba s povišenim rizikom provodi se svake godine denzitometrija. Osteoporoza je dugotrajna (kronična) bolest koja čini vaše kosti manje gustima i krhkijima. Imate li osteoporozu, veća je vjerojatnost da će doći do prijeloma kosti čak i pri manjoj ozljedi ili padu. Osteoporoza se može liječiti lijekovima za jačanje kostiju te promjenama načina života kao što su vježbanje i prestanak pušenja.

Provjerite vid i sluh

Druge dvije pretrage koje su povezane sa sprečavanjem nastanka ozljeda su redovite provjere vida i sluha. Tako se u Australiji, koja ima izuzetno dobro organizirano zdravstvo, preporučuje provjera sluha kod osoba starijih od 65 godina svake godine, a provjera vida svake dvije godine.

Koliko često kontrolirati šećer i masnoće?

Ono što velik broj starijih osoba voli vrlo često provjeravati su glukoza i masnoće. Ipak, njih ne treba stalno kontrolirati – šećer je dovoljno provjeriti jednom godišnje, a masnoće svakih pet godina. Ako pak imate povećan rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, tada ih je potrebno kontrolirati jednom godišnje ili jednom u dvije godine.

Muškarci i PSA

Za određivanje prostata specifičnog antigena (PSA) koji je povišen, između ostalog, i kod karcinoma prostate, još uvijek nema jedinstvenog mišljenja. Smjernice u pojedinim državama preporučuju da se svakom pacijentu ponudi provjera PSA te da se liječnik i pacijent odluče žele li određivati njegove vrijednosti ili ne.

prehrana žena nakon pedesete godine

3 pravila o prehrani koje bi žene starije od 50 godina trebale odmah usvojiti

Žensko tijelo s godinama se mijenja te je u skladu s tim potrebna i prilagodba prehrambenih navika kako bi...

SAZNAJTE VIŠE

Testovi za rano otkrivanje demencije

S obzirom na to da u dobi od 65 godina te kod starijih dolazi do porasta demencije, nije loše podvrgnuti se testovima za rano otkrivanje demencije koji se mogu provesti u ordinaciji obiteljske medicine i koji traje desetak minuta.

Nakon što napunite 60 godina potrebno je i dalje voditi računa o zdravom načinu života. A pretrage je potrebno obavljati redovito, ali ipak ne prečesto i nepotrebno. Naravno, simptome nemojte ignorirati već se javite svom liječniku za savjet. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button