Muško zdravlje - 2. studenoga 2019.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Dobrodošli u Movember: Počeo je ‘brkati’ mjesec muškog zdravlja

Svakog studenog međunarodni pokret Movember stavlja u fokus muško zdravlje te poziva muškarce da puste brkove radi širenja svijesti o tipično muškim bolestima, a jedna od njih je rak prostate

Movember u fokus stavlja muško zdravlje i rak prostate

Početkom ovog mjeseca muškarci širom svijeta odlažu brijaći aparat i britvicu puštajući da im dlake na licu rastu u ime zdravlja. Svakog studenog međunarodni pokret Movember misli na muško zdravlje te poziva muškarce da puste brkove radi širenja svijesti o tipično muškim bolestima, kao što je rak prostate. Cilj je senzibilizirati i informirati muškarce o prevenciji, simptomima, dijagnostici i liječenju raka prostate, raka testisa i suicidalne depresije.

Iako se odnosi i na druge zdravstvene probleme, Movember ponajviše podsjeća javnost na rak prostate. On je najčešća zloćudna bolest među starijima od 50 godina. Prema podacima Hrvatske lige protiv raka, od ove bolesti godišnje u Hrvatskoj oboli 1800, a umre 800 muškaraca. Unatoč njegovoj rasprostranjenosti, istraživanja pokazuju da je poznavanje raka prostate i organa koji zahvaća vrlo skromno.

Zašto se muškarci boje liječnika? Stavite zdravlje ispred straha

Prostata – tajna i za muškarce

Anketa Europskog udruženja za urologiju čiji su rezultati objavljeni prošle godine, a provedena na 2500 muškaraca u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu iznjedrila je zabrinjavajući podatak. Pedeset posto intervjuiranih nije bilo svjesno da ima prostatu, a dio njih vjerovao je da je ona ženski organ! Daljnjih 22 posto znalo je da ima prostatu, ali ne i gdje se nalazi.

Ista je anketa pokazala da 43 posto muškaraca ne bi išlo liječniku ako bi opazilo krv u mokraći. Njih 23 posto čekalo bi više od mjesec dana prije nego bi potražilo liječničku pomoć zbog česte potrebe za mokrenjem, a 28 posto išlo bi na pregled tek tjedan dana nakon pojave peckanja ili bola pri mokrenju. Drugo istraživanje provedeno ove godine u Italiji na 350 pedesetgodišnjaka i starijih pokazalo je da većina olako shvaća ovu patologiju.

Nelagoda i stid – velike prepreke

Samo je 42 posto anketiranih razgovaralo o toj bolesti sa svojim liječnikom, a 50 posto ne poznaje nijedan simptom. Tri četvrtine je uvjereno da ovaj tumor nije smrtonosan, iako deset posto slučajeva završava smrću, dok je ostalih 90 posto izliječeno zahvaljujući ranoj dijagnozi. Budući da tumor prostate u početnoj fazi ne uzrokuje simptome, za njegovo rano otkrivanje nužno je ići na preventivne preglede.

Nesklonost razgovaranju s liječnikom o toj bolesti i odlasku urologu dijelom je posljedica neinformiranosti, a dijelom stida koji prati muškarce u pogledu svega što se tiče genitalnog i rektalnog područja. Mnoge hvata nelagoda pri pomisli na digitorektalni pregled pri kojem liječnik umeće prst u stražnjicu da bi opipao prostatu. Da bi izbjegli taj pregled, neki se pacijenti podvrgavaju samo krvnom testiranju PSA, prostata-specifičnih antitijela, no taj test nije potpuno pouzdan.

Možda pacijente ohrabri podatak da liječnik prilikom digitorektalnog pregleda nosi podmazanu sterilnu rukavicu za jednokratnu upotrebu te da pregled nije bolan osim potencijalno kod pacijenata koji imaju upalu prostate. Upravo je to svrha Movembera: pružiti muškarcima te i druge bitne činjenice o raku prostate, uvjeriti ih da svake godine idu na pregled i uputiti ih u zdrave životne navike.

Movember je počeo simpatičnom dosjetkom

Movember je proizašao iz ideje koja je 2003. sinula četvorici momaka iz  Melbournea u Australiji. Oni su željeli nagovoriti ukupno 30 muškaraca da u studenom puste brkove radi podizanja svijesti okoline na rak prostate. Skovali su naziv Movember spajajući riječi moustache (brk) i November (studeni) jamačno ne sluteći da će njihova dosjetka postati svjetski fenomen.

Uočivši da je inicijativa izazvala pozitivne reakcije i zanimanje, odlučili su podići projekt na viši nivo i uključiti širu javnost. Osnovali su Movembersku zakladu (Movember Foundation). U studenom 2004. organizirali su ne samo kolektivno puštanje brkova, nego i prikupljanje dobrotvornih priloga za borbu protiv raka prostate. Akcija je postigla velik uspjeh i namaknula 40.000 dolara, koje su organizatori donirali Australskoj zakladi za rak prostate.

Idućih godina Movembarska zaklada proširila se na Južnu Afriku, Europu i Sjevernu Ameriku. Prikupila je 900 milijuna dolara i organizirala preko 1200 javnozdravstvenih projekata u dvadesetak država. Aktivnosti zaklade tiču se svih aspekata muškog zdravlja, no najviše su posvećene raku prostate, raku testisa, depresiji i s njom povezanim suicidom, čije su žrtve većinom muškarci.

Problemi s prostatom uobičajeni su kod muškaraca zrele dobi

Problemi s prostatom moraju se pravovremeno otkriti i liječiti

Bolest prostate je jedan od najčešćih zdravstvenih problema s kojim se suočavaju muškarci te spada u najčešća oboljenja muškaraca...

SAZNAJTE VIŠE

Movember i rak prostate u Hrvatskoj

Movember duguje popularnost tome što je zauzeo prazan prostor na području muškog dobrotvorstva. Ranije nije bilo dobrotvornih organizacija niti akcija namicanja sredstava za problem specifično muškog zdravlja. Nije bilo povoda oko kojeg će se muškarci okupljati, nalik mjesecu osvještavanja raka dojke. Movember im je to pružio i pretvorio brkove u ekvivalent ružičastih vrpca.

Movember se zadnjih godina obilježava i u Hrvatskoj zabavnim, sportskim i  edukativnim eventima i dobrotvornim akcijama. Neke klinike daju muškarcima popuste na preglede, stručnjaci drže predavanja o tipično muškim bolestima, a javne osobe daju podršku pokretu prestankom brijanja brkova.

Ako inače ne nosite brkove, pustite ih ovog mjeseca da biste zagolicali znance i naveli ih da vas pitaju za razlog promjene vanjštine. Kad vam se obrate, uvucite ih u razgovor i razmijenite saznanja o bolestima koje pogađaju muškarce. Informacije će biti korisne i ženama koje skrbe o muškom pacijentu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button