Depresija i anksioznost - 3. rujna 2019.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov, mag. psih.

Depresija: tiha kriza mentalnog zdravlja muškaraca

Depresija kod muškaraca problem je koji ne treba ignorirati, a Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će do 2020. godine depresija postati drugi zdravstveni problem u svijetu

depresija kod muskaraca je ozbiljan zdravstveni problem

Tematika povezanosti mentalnog zdravlja i spola već je desetljećima u fokusu psiholoških i psihijatrijskih istraživanja. Često se ovakva istraživanja bave upravo ženskim mentalnim zdravljem i utjecajem različitih društvenih faktora na isto. Međutim, posljednjih godina polako, ali sigurno počinje se istraživati i polje mentalnih poteškoća kod muškaraca.

Primjerice, u jednom istraživanju otkriveno je da su muškarci činili većinu sveukupnog broja počinjenih suicida u Kanadi (80 %). Pronađeno je također da muškarci 3 do 4 puta češće postaju ovisni o različitim opijatima od žena. Istovremeno, u većini slučajeva, muškarci se pretežito mnogo manje od žena odlučuju zatražiti stručnu psihološku i psihijatrijsku pomoć.

Depresija je ozbiljan poremećaj, no rješenje postoji!

Zbog ovakvih statistika, istraživači i stručnjaci širom svijeta o mentalnim problemima kod muškaraca sve više počinju govoriti kao o „tihoj katastrofi“, „nevidljivoj krizi“ i sl.

Kada govorimo o psihičkim smetnjama, prva na um mnogima pada depresija. Ne čudi to s obzirom da broj osoba koje boluju od depresivnog poremećaja kontinuirano raste od početka prošlog stoljeća u svim industrijaliziranim zemljama svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će do 2020. godine depresija postati drugi zdravstveni problem u svijetu.

Ono što je također važno jest činjenica da se simptomi depresivnog poremećaja mogu drugačije manifestirati kod muškaraca i kod žena

Što je depresija

Prema NZJZ Dr. Andrija Štampar, depresija u najširem smislu podrazumijeva trajni i kontinuirani osjećaj bezvrijednosti i bespomoćnosti uz osjećaj krivnje, nemogućnosti uživanja u hobijima, nemogućnosti uživanja u svakodnevnim stvarima, teškoće u obavljanju uobičajenih obaveza, a moguće su i suicidalne misli te tjelesne smetnje poput nesanice ili glavobolje.

Kao što smo naveli, i žene i muškarci mogu patiti od depresije. Međutim, njihovi simptomi ovisno o spolu imaju tendenciju uvelike varirati. Naime, u muškaraca se depresija češće može očitovati u simptomima poput netrpeljivosti, agresivnosti i razdražljivosti, nesanice, bolova u prsima, poteškoća s probavom i slično.

Stoga se ovi simptomi (jer se često pojavljuju i kod drugih zdravstvenih problema) u socijalnom okruženju lako mogu pripisati drugim uzrocima. Također, pošto žene lakše progovaraju o svojim emocionalnim potrebama i češće se u slučajevima psihičkih teškoća obraćaju stručnjacima, opis depresije kod muškaraca kao „nevidljive krize“ uistinu treba shvatiti ozbiljno.

S obzirom na rečeno, važno je otvoreno progovarati o mentalnim problemima s kojima se susreću muškarci odnosno istraživati koncepte koji nam mogu pomoći u razumijevanju uzroka navedenih problema.

Podrška bližnjih izuzetno je važna oboljelima od depresije

Tople ruke najbližih tjeraju sive oblake depresije

Svjedoci smo olakog i nepreciznog imenovanja nečijeg stanja neraspoloženja krupnom riječju – depresija. Najprije moramo što točnije i preciznije...

SAZNAJTE VIŠE

Teorija double-bind

Jedan od načina na koji možemo razumjeti pozadinu depresije kod muškaraca jest double-bind teorija. Nju je predložio poznati antropolog i jedan od pionira sistemske psihoterapije Gregory Bateson. Premda se Bateson teorijom double-binda koristio kako bi objasnio nastanak shizofrenije kod osoba, psiholozi i psihijatri danas hipotetiziraju da ovaj koncept može biti povezan i s nizom drugih psihičkih smetnji kod muškaraca, jedna od kojih je i depresija.

Double-bind je jednostavan psihološki proces, a odnosi se na to da osoba kontinuirano dobiva dvije kontradiktorne, a istovremeno obvezujuće tvrdnje. Primjer double-binda bio bi roditelj koji stalno djetetu govori: „Trebao bi me češće grliti!“, a kada ga dijete pokuša zagrliti, ovaj se izmakne. Double-bind je logički nemoguće razriješiti, jer bilo što da osoba napravi neće uroditi plodom. U konkretnom primjeru, dijete će pri pokušaju grljenja dočekati odbijanje, a ako kojim slučajem ne zagrli roditelja, dobit će prigovor. Ovaj psihološki proces kognitivno i emocionalno je veoma oštećujući.

Double-bind i depresija kod muškaraca

U slučaju depresije kod muškaraca, double-bind se javlja kao ponavljajuća kontradiktorna poruka kako se muškarac treba ponašati. S jedne strane, muškarcima se kontinuirano poručuje kako bi trebali uvijek imati sve pod kontrolom, ne popuštati pod pritiskom, poručuje se kako su muškarci rođeni „lovci i sakupljači“ , što je u suprotnosti sa simptomima depresije koji često mogu biti nedostatak motivacije, osjećaj osjetljivosti i opće slabosti. Na neki način, muškarci osjećaju da trebaju potražiti stručnu pomoć, ali su ujedno posramljeni svojim simptomima koji su u suprotnosti s onim što se od njih očekuje. Stoga često stručnu pomoć ne traže do pogoršanja simptoma, a time se double-bind krug nastavlja okretati.

Dakle, nekompatibilnost depresivnosti i koncepta (očekivanja) maskulinosti mogu uvelike doprinijeti produbljivanju problema depresije kod muškaraca. Razgovor o tome može predstavljati jedan pozitivan korak u promociji mentalnog zdravlja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button