Depresija i anksioznost - 20. studenoga 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

I muškarci mogu patiti od postporođajne depresije

Nova istraživanja iz Švedske pokazala su da sve više novih očeva pati od postporođajne depresije, ali i da njihovo stanje većinom prolazi bez liječenja

Postporođajna depresija može se pojaviti i kod očeva

Iscrpljenost, dramatične promjene životnog stila i povećano izdvajanje vremena, energije i financijskih sredstava samo su neki od uzroka postporođajne depresije, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Nakon što postanu očevi, muškarci također proživljavaju hormonalne promjene, iako ne toliko značajne kao kod žena.

Istraživači u Švedskoj proveli su intervju s 447 novih očeva i utvrdili da standardizirani upitnik za utvrđivanje postporođajne depresije koji se koristi za žene ne obuhvaća sve simptome koji su česti kod muškaraca. Naime, ispitanici su naveli imptome kao što su iritacija, nemir, slaba tolerancija na stres i nedostatak samokontrole. Uz to, istraživači ističu da većina novih očeva nije niti provjeravana na mogućnost stanja postporođajne depresije.

Depresija kod mladih očeva

Švedski znanstvenici razvili su novu metodu kojom mogu identificirati očeve koji se bore s mogućom depresijom. Koristeći novu metodu, uočili su značajne simptome depresije kod čak 27 % dobrovoljno ispitanih očeva. Jednako zabrinjavajući nalaz ukazuje na jako mali postotak tih očeva koji su potražili savjet ili pomoć.

Govoriti ljudima da si depresivan je tabu jer se od tebe, kao novog roditelja, očekuje da budeš sretan i pozitivan

Čak trećina depresivnih očeva iz provedenog istraživanja izjavila je da su razmišljali o samoozljeđivanju, bez da su to povjerili svom doktoru. Velika većina depresivnih očeva, njih 83% nije s nikime podijelila istinu o svome (depresivnom) stanju. “Govoriti ljudima da si depresivan je tabu jer se od tebe, kao novog roditelja, očekuje da budeš sretan i pozitivan”, samo su neke od izjava ispitanih očeva.

Liječenje depresije

Uz činjenicu da su muškarci manje skloni potražiti pomoć kada je riječ o mentalnim poremećajima, švedski istraživači smatraju kako bi se promatranje stanja novih roditelja trebalo produljiti iznad prvih 12 mjeseci života novorođenčeta. To predlažu i zato što rijetko koji otac potraži pomoć u ranim fazama depresije.

Kada se zahtjevi roditeljstva čine nemogućima za podnijeti, potrebno je potražiti pomoć doktora ili terapeuta

Za muškarce koje muči postporođajna depresija, znanstvenici preporučuju da povjere svojim partnerima i bližnjima sve što ih muči – i dobro i loše. Uz to, kada se zahtjevi roditeljstva čine nemogućima za podnijeti, potrebno je potražiti pomoć doktora ili terapeuta.

Stigma da bi muškarci trebali ignorirati svoje osjećaje više ne vrijedi – kada se pojave prvi simptomi depresije, potrebno je djelovati. Uz profesionalnu ili pomoć najbližih, postporođajna depresija može se pravovremeno kontrolirati.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button