Depresija i anksioznost - 7. veljače 2018.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Sindrom slomljenog srca – od ljubavnog brodoloma do infarkta

Postoji jak razlog zašto se osjećate iscrpljeno i bezvoljno nakon neželjenog prekida veze ili propalog udvaranja: ljubavno razočaranje stvara kaos u raznim dijelovima organizma, a ponajviše u mozgu i srcu

slomljeno srce

Prekid veze ili iznevjerena ljubavna nada ozbiljni su udarci koji preplavljuju organizam stresnim hormonima. Stres zbog ljubavnog neuspjeha dovodi ljude do ruba živaca i ometa biološke procese koji reguliraju spavanje, apetit, koncentraciju, raspoloženje i štošta drugog.

Poremećaji spavanja uobičajeni su za novopečene samce. Žrtvama propale veze teško je zaustaviti tijek misli, smiriti um i otpočinuti. Teškoće s usnivanjem ili buđenje usred noći ozbiljno remete ritam aktivnosti i otežavaju obavljanje svakodnevnih poslova.

Žrtvi sindroma slomljenog srca treba žurna liječnička intervencija. Elektrokardiogram (EKG) i krvni testovi često pokazuju jednake abnormalnosti kod oboljelih od tipičnog infarkta

Slomljeno srce nije pjesnička fraza 

Stresni hormoni ometaju normalnu funkciju moždanih centara za raspoloženje, spokoj i pozornost. Stoga su depresija, anksioznost i slaba koncentracija redovni pratitelji neželjenog raskida. Mnoge su žrtve nesretne ljubavi zahvaćene tugom, očajem, smušenošću ili gnjevom, no javljaju se i opipljive tegobe.

U krajnjim slučajevima prekid ili odbijanje mogu dovesti do simptoma koji podsjećaju na predinfarktno stanje, a rijetko i do stvarnog srčanog udara. Sindrom slomljenog srca privremena je zdravstvena smetnja koja liječnicima izgleda kao infarkt miokarda, a i pacijent je tako osjeća. 

Ovaj je sindrom prvobitno opisan u japanskoj medicinskoj literaturi devedesetih, a stručan mu je naziv kardiomiopatija izazvana stresom. Simptomi stresne kardiomiopatije gotovo su istovjetni srčanom udaru – nagla bol u prsima i zadihanost – ali su okolnosti i procesi koji ih uzrokuju različiti. 

Opasna je i prevelika sreća

Liječnici se susreću s ovim stanjem kod žrtava teškog emocionalnog stresa, koji nije ograničen na ljubavna previranja. Od stresne kardiomiopatije može oboljeti udovica, roditelj čije je dijete pretrpjelo nesreću i tkogod je pogođen promjenom koja zahtijeva krupnu i brzu prilagodbu. Zato neki udovci umiru nekoliko sati ili dana nakon bračnog druga.  

Prošle je godine američki časopis Circulation (Krvotok) naveo da i snažna pozitivna iskustva mogu uzrokovati jednake tegobe, koje bismo mogli nazvati sindrom sretnog srca. Uzrok može biti dobitak na lutriji, buđenje djeteta iz kome, iznenadan povratak živog i zdravog sina iz rata, pobjeda voljenog kluba u zadnjoj minuti finala… Štogod bio vanjski okidač, stresna kardiomiopatija nastupa kad akutan stres i prateći hormoni uzdrmaju srčanu funkciju.

>> Možda imate prijatelja prema kojem imate puno ljubavi, odanosti i privrženosti, ali tu ljubav izražavate i komunicirate isključivo na psihičkoj razini bez seksualnog ponašanja? Možda se bojite da će vas povrijediti? Doznajte što je zapravo platonska ljubav… <<

Diferencijalna dijagnoza

Žrtvi sindroma slomljenog srca treba žurna liječnička intervencija. Elektrokardiogram (EKG) i krvni testovi često pokazuju jednake abnormalnosti kod oboljelih od tipičnog infarkta i od sindroma slomljenog srca. Da bi utvrdili o kojoj se vrsti srčane tegobe radi, liječnici moraju pregledati srce procedurom kao što je dijagnostički srčani ultrazvuk.

Kod tipičnog infarkta srce ne dobiva dovoljno kisika i krvi zbog začepljenosti arterija pa ne može djelotvorno pumpati.

Kod stresne kardiomiopatije srce također loše pumpa, ali su arterije zdrave i prohodne (osim u rijetkom slučaju da pacijent koji je pretrpio jak stres ima i aterosklerozu).

Terapija i prognoza

Stresna se kardiomiopatija liječi standardnim medikamentima koji liječe srčani zastoj i pospješuju srčane kontrakcije.

Takvi su inhibitori ACE, koji poboljšavaju krvotok i smanjuju srčano opterećenje, beta blokatori za usporavanje rada srca i sniženje krvnog tlaka te diuretici za sprečavanje nakupljanja tekućine u tijelu. Ako srce i krvne žile nisu imali prethodnih oštećenja, oboljeli od stresne kardiomiopatije u pravilu se oporavlja za nekoliko tjedana.

 Činjenice i brojevi:

  • Prema izvorima s Harvardskog sveučilišta, preko 90 posto slučajeva stresne kardiomiopatije otpada na žene između 58 i 75 godina. Starije su žene najranjivije zbog pada estrogena nakon menopauze
  • Od svih žena koje imaju simptome srčanog udara pet ih posto ima stresnu kardiomiopatiju. Jedna petina žrtava stresne kardiomiopatije doživi srčani zastoj. 
  • Medicina vjeruje da je sindrom slomljenog srca uzrokovan adrenalinom ili srodnim hormonima, ali u igri su možda i druge kemijske tvari. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button