Zanimljivosti i savjeti - 5. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Predrag Madžarević

Brada glavu čuva, a brijanje je kvari?

Bradonje su opet u modi. No manje se zna da njegovane muške brade imaju niz prednosti po muško zdravlje

Bradati muškarci

Bradati hipsteri u teretani, fino podšišani bradonje u poslovnim odijelima te neizostavni Djeda Mrazovi po shopping centrima… pametnom ne treba puno pa da shvati kako su bradonje ponovno u modi.

Čak su i nekoć skromnije police za mušku njegu u trgovinama s kozmetikom sada do vrha ispunjene proizvodima za njegu muške brade. Nudi se sve – od posebnih šampona i gelova za pranje muških bradica do ulja, trimera, četki, omekšivača i drugih raznoraznih preparata.

Dlakavi trend slijede i muški lifestyle prilozi u magazinima i online portalima. Brojni članci donose savjete muškarcima kako da izgledaju muževnije te kako da svoje paperjaste bradice pretvore u moćne „frajerske grive“.

Njegovana brada izvor zdravlja

No manje se zna da njegovana muška brada donosi svome vlasniku i niz zdravstvenih pogodnosti! Zdravlje i brada… ček, ček, zar brade nisu leglo štetnih bakterija i virusa?

Okej, zapuštena i prljava brada, baš kao i svaki drugi zapostavljeni dio našeg tijela, doista može biti izvor bakterija i zaraze te prenositelj prehlade, viroza ili gripe.

Istraživanja Sveučilišta u Queenslandu pokazuju da brada zaustavlja čak i do 95% štetnih zraka, ovisno o gustoći muškarčevih dlaka

No kada je brada fino tetošena i njegovana (od strane vlasnika ili predanog frizera), ona postaje izvor zdravog blagostanja.

Prva i najočitija prednost muške brade jest njen zaštitni faktor. Dlake na licu štite muškarca od napada štetnih sunčevih UV zraka.

Veći SPF faktor, manje bora  

Smanjena izloženost kože lica sunčevim zrakama znači i to da lice sporije stari, prolongira se nastanak bora, koža ostaje zaštićena od štetnih vanjskih utjecaja te zadržava mladenački izgled dulje vremena. Eh da, jesmo li rekli i to da bradonje imaju manje šansi za dobitak raka kože?

Lista prednosti nošenja brade nije ni izbliza iscrpljena. Prečesto brijanje lica može, primjerice, prouzročiti nastanak neugodnih akni ili iritacije kože lica, pa čak i dovesti do bakterijskih infekcija. Zato je dobro odmoriti kožu lica jednostavnim činom, hm, nebrijanja!

Eliminator manjka samopouzdanja

Kada se muškarac ne brije, koža lica se odmara, a iritacije i akne polako nestaju jer nestaju i uvjeti za razvoj bakterija koje ih izazivaju.

Manje akni dovodi nas do sljedeće prednosti nošenja brade. Bradonje se, kako i psihološka istraživanja pokazuju, osjećaju samopouzdanije i muževnije.

Muškarci s bradom suprotnom spolu izgledaju atraktivnije i zdravije te se doimaju znatno zrelijima od golobradih muškaraca

Tko onda ne bi posao (sve)moćni bradonja? Mušku bradu treba shvatiti ponajprije kao zaštitni filter koji – osim što bilda muški ego i samopozdanje – zaustavlja i brojne štetne čestice te kao kakva prirodna barijera filtrira alergene, prašinu i bakterije iz zraka.

Zaštita od hladnoće

Ispada da je brada najbolja obrana orgnizma koju je muškarac dobio prelaskom u zrelost. Na kraju krajeva, ona nudi i sjajnu zaštitu od hladnoće što može pogotovo biti korisno u ove hladne dane.

Kako bilo, hipsterska, poslovna ili brada Djeda Mraza nude pregršt zdravih prednosti muškarcima. Jedna od njih je, dakako, i estetika, vrlo važna u današnje vrijeme sveprisutnih foto galerija na društvenim mrežama.

Svim bradonjama i onima koji će to tek postati želimo punu šaku blagdanske zabave.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button