Muško zdravlje - 24. studenoga 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Problemi s prostatom prirodna su stvar, zato ih priroda i liječi

Uroinfekcije i bolesti prostate mogu značajno narušavati kvalitetu života, no ljekovito bilje, odnosno preparati na bazi bilja mogu uspješno ublažiti mnoge simptome

čaj za prostatu

Kod različitih bolesti biljke su pronašle svoje mjesto u terapiji, pa tako i kod uroinfekcija te bolesti prostate. Donosimo vam kratak pregled najčešće korištenih biljnih vrsta u liječenju bolesti urogenitalnog trakta.

Tri su važna koraka za očuvanje zdravlja – zdrava prehrana, tjelesna aktivnost i redoviti (preventivni) liječnički pregledi. Hrana koju jedemo i pića koja konzumiramo imaju znatan utjecaj u prevenciji raznih bolesti. No, osim hrane, tu su i ljekovite biljke koje dokazano pomažu kod različitih bolesti. Ljekovite biljke koje ćemo vam ovom prigodom predstaviti su sastavnice nekih preparata dostupnih u ljekarnama, te pomažu u liječenju urinarnih bolesti i prostate.

Medvjetka

Lat. naziv: Arctostaphylos Uva-Ursi)

Primjenjuje od 18. stoljeća za liječenje mjehura i bubrega. Danas se nalazi u mnogim urološkim čajevima, ali je dostupna i u obliku tableta za pomoć kod uroinfekcija.

Medvjetka sadrži arbutin i metilarbutin. Oni imaju učinak tek u lužnatom urinu, u kojem se razgrađuju na aktivne komponente snažnog antibakterijskog djelovanja. Zbog toga je uz čaj potrebno koristiti tvari koje alkaliziraju mokraću (soda bikarbona, povrće i slično). Kod blažih poteškoća preparate medvjetke možemo koristiti sami, a kod većih problema potreban je savjet i mišljenje liječnika.

Kod korištenja preparata od medvjetke potrebno je izbjegavati tvari koje mokraću čine kiselijom: vitamin C, gazirana pića, limun, naranče …

Medvjetka sadrži i trijeslovine koje su uzrok raznim nuspojavama poput nadraženog želuca ili povraćanja. Kod osjetljivih ljudi za isti problem možemo koristiti brusnicu. 

Važno! Kod korištenja preparata od medvjetke potrebno je izbjegavati tvari koje mokraću čine kiselijom: vitamin C, gazirana pića, limun, naranče … Preparati se ne smiju koristiti dulje od 7 dana i ne preporučuju se djeci i trudnicama. Kad koristimo medvjetku, ne preporučuje se uzimanje preparata od brusnice jer može doći do poništavanja djelovanja medvjetke.

Brusnica

Lat. naziv: Vaccinium vitis-idaea

Po izgledu i kemijskom sastavu vrlo slična medvjetki. Zbog toga je dobra zamjena za medvjetku. S obzirom na to da sadrži manje trijeslovine od medvjetke, pogodna je i za djecu jer manje nadražuje želudac. U svom sastavu ima istu količinu hidrokinonskih tvari kao i medvjetka.

Plodovi brusnice bogati su različitim zaštitnim sastojcima; sadrže minerale, vitamin A, vitamin C, kalij i biljna vlakna. Brusnica pomaže kod infekcija E.coli tako da onemogućuje prianjanje bakterije na stjenke mokraćnog mjehura. Time se pospješuje izlučivanje bakterije iz organizma. Osim toga, ona i zakiseljuje mokraću, što nepovoljno utječe na razvoj bakterija. Na tržištu se može naći u gotovo svim oblicima: tablete, sirup, čaj, sušeni plod, sok i drugo. Ekstrakt brusnice često se koristi i kod inkontinentnih bolesnika jer ublažava miris amonijaka koji nastaje razgradnjom mokraće.

Sabal palma

Lat. naziv: Serenoa repens

U medicinu ulazi početkom 19. stoljeća.  Od biljke se koriste sjemenke koje sadrže masne kiseline i sterole te kao takve povoljno utječu na prostatu. Pojačava pražnjenje mokraće te smanjuje učestalost noćnog mokrenja. Ona je prihvaćeno sredstvo za liječenje benigne prostatične hipertrofije (BPH). Nalazi se u sastavu preparata za liječenje prostate koji se mogu nabaviti u ljekarnama u slobodnoj prodaji.

Sabal palma prihvaćeno sredstvo za liječenje benigne prostatične hipertrofije (BPH)

Sjemenke bundeve

Lat. naziv: Cucurbita pepo

Bundeva je donesena u Europu u 16. stoljeću i vrlo se brzo rasprostranila. Zbog velike količine mineralnih tvari koje sadrži, brzo je našla primjenu u liječenju. Kao ljekoviti dio bundeve koriste se njezine sjemenke u kojima se nalazi masno ulje (35 – 53%) s višestruko zasićenim kiselinama. Kao rezervne tvari sadrže pektine i bjelančevine. Sadrže i vitamine B1, B2, niacin , minerale. Sjemenke i ulje djelotvorni su u sprečavanju i olakšavanju tegoba kod početnih stadija povećane prostate. Redovitom uporabom sjemenki ili ulja bundeve, olakšavaju se tegobe, povećavaju se protok i količina urina, smanjuje učestalost uriniranja tijekom dana i noći, kao i zadržavanje urina u mjehuru. Dugotrajnom primjenom nema neželjenih djelovanja.

Kopriva

Lat. naziv: Urtica dioica

Kao ljekovita biljka kopriva je i danas vrlo važna za liječenje. Korijen koprive koristi se za BHP (benignu hiperplaziju prostate) kod subjektivnih tegoba mokrenja te učestalog noćnog mokrenja. Smatra se posve sigurnom za dugotrajnu upotrebu. Zeleni dijelovi biljke djeluju diuretički jer sadrže kalij.

Već nakon nekoliko tjedana redovite primjene preparata koprive postižu se poboljšanja simptoma

Ekstrakt korijena koprive sprječava enzimsku aktivnost u prostati, a tako djeluje i na vezivanje proteina na receptore. Rezultati nekoliko velikih kliničkih studija potvrdili su korist primjene ekstrakata koprive kod pacijenata oboljelih od benigne hiperplazije prostate. Već nakon nekoliko tjedana redovite primjene sličnih preparata postižu se poboljšanja simptoma: smanjuje se učestalost noćnog mokrenja, poboljšava se protok urina i znatno pospješuje mogućnost pražnjena mokraćnog mjehura.

Obična zlatnica

Lat. naziv: Solidago virgaurea

Iako je na početku bila korištena kao biljka za zacjeljivanje rana, njezinim istraživanjem doznalo se da djeluje i kao diuretik, opuštajuće i protuupalno. Danas se najviše koristi kod tegoba s bubrezima i mjehurom jer potiče izlučivanje urina i na taj način ispire mokraćne putove.

Crvena djetelina

Lat. naziv: Trifolium pratense

Crvena djetelina sadrži izoflavone, a to su tvari koje nalikuju na hormone. Zbog toga djeluju na regulaciju, proizvodnju i aktivnost spolnih hormona koji imaju ulogu kod povećane prostate. Isto tako pomažu kod tegoba s mokrenjem koje je posljedica uvećanja prostate.

I još…

Osim navedenih biljaka, u liječenju mogu pomoći i Echinacea, vrbovica, crvena djetelina, češnjak, selen i cink (kod BHP) itd. Cink, selen i Echinacea potiču imunološki sustav te pojačavaju obranu od raznih infekcija. Oni često dolaze u kombinaciji s biljkama u preparatima te na taj način čine cjelovitu zaštitu i pomoć kod oboljelih.

Prije svake upotrebe dobro je potražiti mišljenje svojeg liječnika ili ljekarnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button