Treća dob - 28. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić, ADIVA Plus sadržaj

Koje nam promjene donosi prirodni proces starenja

Često možemo naići na tekstove o tome kako izgleda zdrav razvoj djece, no i starenje ima svoj tijek, promjene koje se neminovno događaju i s kojima je dobro biti upoznat kako bismo razlikovali starenje od bolesti

starenje

Svatko od nas je različit, pa se tako razvijamo, ali i starimo na svoj način, odnosno svojom dinamikom. Brzina starenja ovisit će o mnoštvu čimbenika, ponajprije o našem ukupnom zdravlju, no određene se promjene kod svih mogu očekivati, počevši od onih vezanih uz naše srce, oči, pa do kože i kosti.

Ako su nam poznate očekivane promjene koje donose godine, lakše ćemo prepoznati što je dio prirodnog procesa, a što nije. Pritom možemo primijeniti jednostavne korake kako bismo pokušali te promjene ublažiti ili usporiti.

Kult mladosti – starenje nije u modi

Srce radi s većim naporom

Kako starite, vaše krvne žile i arterije postaju čvršće. Vaše srce mora raditi jače kako bi pumpalo krv. To može dovesti do visokog krvnog tlaka i drugih srčanih problema.

Što možete učiniti: ostanite aktivni. Hodajte, trčite, plivajte – čak i mala umjerena svakodnevna tjelovježba može vam pomoći da zadržite zdravu tjelesnu težinu te snizite krvni tlak. Jedite puno voća, povrća i cjelovitih žitarica kako biste održali zdravlje srca. Upravljajte stresom, naspavajte se. Sedam do osam sati odmora svake noći može unaprijediti zdravlje vašeg srca i krvnih žila.

Koža se mijenja

S vremenom ćete primijetiti da vaša koža gubi na svježini i elastičnosti. To je zato što s godinama proizvodi manje prirodnog ulja. Također, manje se znojite i gubite dio masnog tkiva neposredno ispod kože, zbog čega koža izgleda tanja. Javljaju se bore, staračke pjege, može biti i sitnih izraslina.

Što možete učiniti: vruća voda isušuje kožu, pa je pri tuširanju i kupanju izbjegavajte, odnosno, koristite toplu, a ne vruću vodu. Na otvorenom uvijek koristite kremu sa zaštitnim faktorom. Često provjeravajte svoju kožu i obavijestite svog liječnika ako primijetite neobične i sumnjive promjene, poput novih madeža. Ako pušite, pokušajte prestati jer pušenje doprinosi nastanku bora.

Teškoće s vidom i sluhom

Sitna slova teško ćete čitati, a mogli biste općenito imati teškoće s vidom „na blizu“. U određenom trenutku bi vam mogle zatrebati naočale za čitanje. Možda vidite i više odsjaja ili vam je teško prilagoditi se naglim promjenama svjetla. Kada je riječ o vašem sluhu, mogle bi se javiti teškoće u praćenju razgovora u prepunoj prostoriji ili čujnosti tonova koji su viših frekvencija.

Što možete učiniti: redovito provjeravajte svoj vid i sluh. Nosite sunčane naočale kako biste zaštitili oči na otvorenom. Izbjegavajte buku i koristite zaštitne slušalice ako je potrebno.

Mijenjaju se zubi i zubno meso

Možda ćete primijetiti da vam se desni povlače prema gore, pa zubi djeluju veći. Zbog nekih lijekova usta se mogu sušiti, a tada je veći rizik od karijesa i infekcija.

Što možete učiniti: vodite računa o redovitom pranju zubi, najmanje dvaput i koristite konac kako biste očistili ostatke hrane i naslage između zuba. To je najbolji način za sprečavanje bolesti desni i gubitka zuba. Također, posjetite svog stomatologa zbog redovitih pregleda i čišćenja.

Kosti postaju krhkije

Već u 40-im i 50-im godinama kosti počinju gubiti na gustoći te postaju krhkije što povećava rizik od prijeloma. Mogli biste primijetiti da gubite na visini zbog „skupljanja“ diskova u kralježnici. Mogli biste osjećati zakočenost zglobova. Tekućina i hrskavica koje oblažu zglobove smanjuju se i troše s godinama, a može se razviti i artritis.

Što možete učiniti: Pobrinite se da unosite dovoljno kalcija i vitamina D. Dobri izvori kalcija u vašoj prehrani uključuju mliječne proizvode, bademe i povrće kao što su brokula i kelj. Vaš liječnik bi vam mogao preporučiti i kalcij u obliku dodatka prehrani. Vitamin D je od vitalnog značaja za zdravlje kostiju jer pomaže tijelu apsorbirati kalcij te održavati snagu kostiju. Može se proizvesti u tijelu zahvaljujući izlaganju sunčevoj svjetlosti, no pitanje je zadovoljavajuće količine. Među prirodne izvore ubrajaju se i tunjevina, sardine, žumanjak te hrana obogaćena vitaminom D poput nekih žitarica. Savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom o dodacima prehrani s vitaminom D.

Teškoće s mokrenjem i stolicom

Možda će vam biti teže staviti mjehur pod kontrolu te bi se mogla javiti urinarna inkontinencija. Neke procjene govore da se ovaj problem javlja kod 10% ljudi starijih od 65 godina. Mnogi od njih imaju teškoća tek s nekoliko kapi koje „pobjegnu“ dok kašlju ili kišu, no drugima bi moglo i više iscuriti prije nego što uspiju doći do toaleta. Kod žena je menopauza čimbenik rizika, dok kod muškaraca  povećana prostata može biti problem.

Također možete primijetiti da više niste redoviti u obavljanju nužde kao prije. Neka stanja, poput dijabetesa, mogu usporiti rad crijeva, a i neki lijekovi mogu uzrokovati zatvor poput onih koji se koriste u liječenju hipertenzije, depresije ili pak Parkinsonove bolesti. Upitajte vašeg liječnika može li terapija koju uzimate biti razlog vaših tegoba.

Što možete učiniti: Potražite savjet liječnika. Pokušajte izbjegavati kofein, alkohol, gazirana pića i kiselu hranu. To može pogoršati stanje. Kegelove vježbe mogu zategnuti mišiće dna zdjelice i pomoći u kontroli mokraćnog mjehura. Ukratko, izvode se tako da stisnete mišiće kao kad zadržavate mokrenje. Držite tako pet sekundi, a zatim se opustite na pet sekundi. Ponovite stezanje i opuštanje četiri ili pet puta zaredom nekoliko puta dnevno. Kako biste izbjegli zatvor, jedite hranu bogatu vlaknima poput voća, povrća i cjelovitih žitarica. Pijte dovoljno vode i pokušajte vježbati svaki dan. Može vam pomoći da pokrenete crijeva.

Teže je kretati se i zadržati snagu

S godinama gubimo mišićnu masu, a to može dovesti do slabosti i smanjene aktivnosti.

Što možete učiniti: svakodnevno umjereno vježbajte, poput brzog hoda ili dizanja laganih utega. Pomoći će u održavanju snage i funkcije mišića. Provjerite sa svojim liječnikom koja vam aktivnost odgovara. Jedite puno voća, povrća i nemasnih proteina poput ribe i piletine. Klonite se šećera i hrane bogate zasićenim mastima. Jedite manje porcije – vjerojatno vam ne treba toliko kalorija kao nekada.

Starost se ne može izbjeći, ali može se zdravo stariti

Recept za zdravo starenje – o zlatnim godinama misli se već u četrdesetima

Često se pojam starenja veže uz stare i onemoćale osobe. No u današnje vrijeme, kada su medicina i životni...

SAZNAJTE VIŠE

I seksualni se život mijenja

Tijekom menopauze, tkiva vagine postaju suša, tanja i manje elastična što može učiniti seksualni odnos manje ugodnim. Grudi gube tkivo i masnoću te gube na veličini i volumenu. Muškarcima može biti teže postići ili zadržati erekciju. To može biti posljedica drugih zdravstvenih stanja, kao i nuspojava liječenja.

Što možete učiniti: razgovarajte sa svojim liječnikom koji bi možda mogao propisati lijekove za ublažavanje fizičkih simptoma ili pojačanje želje za seksom.

Sat, nažalost, ne možemo zaustaviti ili vratiti. No, uz strpljenje, brigu i pametne promjene načina života, možemo maksimalno iskoristiti svoje tijelo i u procesu starenja.

Izvor: WebMD

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button