Oči - 25. studenoga 2019.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Igor Knezović, dr. med, specijalist oftalmologije, Anđelko Parać, dr. med., specijalist oftalmologije, i Matilda Gegović, bacc. med. techn., Poliklinika Knezović za oftalmologiju

Staračka dalekovidnost – što nas to muči u zrelim godinama?

Staračka dalekovidnost ili prezbiopija se obično javlja nakon 40. godine, a iako se ne može spriječiti, postoje učinkovite metode liječenja koje mogu znatno olakšati život

Staračka dalekovidnost ili prezbiopija: Koji joj je uzrok i metode liječenja

Od kirurških metoda na raspolaganju su nam laserska korekcija vida te, u slučaju mrene, ugradnja multifokalne leće u oko, što predstavlja i trajno te najpreciznije rješavanje dioptrije na svim udaljenostima.

Kao što se na licu pojavljuju bore, a na glavi sijede vlasi, jedan od prvih znakova starenja je i početak slabljenja vida na blizinu – ono što se stručno naziva staračka dalekovidnost ili prezbiopija. Obično se javlja nakon 40. godine. Poslovi koji zahtijevaju oštar vid na blizinu postaju otežani pa i obično čitanje izaziva napor. Slova su zamućena, za ugodno čitanje potrebno je sve više udaljavati štivo pa ruke postanu “prekratke”.

Prezbiopija ili staračka dalekovidnost proces je primarno vezan uz promjene očne leće – prirodne prozirne leće u ljudskom oku. S vremenom očna leća postaje sve deblja i nefleksibilnija, a očni mišići slabe što se manifestira sve težim gledanjem na blizinu, odnosno dalekovidnošću.

Kako se boriti protiv epidemije kratkovidnosti?

Prezbiopija i mogućnosti liječenja

Lijek za staračku dalekovidnost ne postoji. Moguće je zdravom prehranom i načinom života paziti na zdravlje oka, ali ne i spriječiti nastanak prezbiopije.

Od mogućnosti liječenja na raspolaganju nam stoje nekirurške i kirurške metode.

Naočale

Nastupom staračke dalekovidnosti specijalist oftalmologije propisuje, uz postojeću dioptriju za daljinu, i dodatnu dioptriju za čitanje. Ponekad se savjetuje nošenje bifokalnih (dvije dioptrije u jednim naočalama) ili progresivnih naočala (više dioptrija u jednim naočalama) kako bi riješili problem vida na različitim udaljenostima.

Kontaktne leće

Osobe kojima nošenje naočala nije praktično mogu se odlučiti za korištenje bifokalnih ili multifokalnih kontaktnih leća. U praksi kontaktne leće pomažu relativno manjem broju ljudi zato što je teže navikavanje češće u odnosu na druge metode. Osim toga, stavljanje, skidanje i čuvenje kontaktnih leća dodatan je posao. Nošenje kontaktnih leća treba shvatiti ozbiljno i pridržavati se uputa liječnika. Suzni film slabi nošenjem kontaktnih leća i potrebno ih je skidati prije spavanja kako bi se rožnica pravilno prehranila.

Lasersko skidanje dioptrije

Korekcija vida u desetak minuta: Sve što trebate znati o laserskom skidanju dioptrije

Treba vam korekcija vida? Lasersko skidanje dioptrije bezbolan je postupak koji traje vrlo kratko, a svi današnji zahvati su...

SAZNAJTE VIŠE

Kirurške metode

Od kirurških metoda na raspolaganju su nam laserska korekcija vida te, u slučaju mrene, ugradnja multifokalne leće u oko što predstavlja i trajno te najpreciznije rješavanje dioptrije na svim udaljenostima.

Laserska korekcija vida

Moderni ablacijski laseri u očnoj kirurgiji mogu vrlo precizno oblikovati rožnicu (tanki, prozirni prednji dio oka). Time omogućuju djelomično ili potpuno uklanjanje refraktivnih pogrešaka oka kao što su kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. Tako je moguće riješiti problem prezbiopije kod nekih osoba, kreirajući laserom tzv. monovid.

To je laserska korekcija vida kojom se jedno oko tretira da bi vidjelo dobro na blizinu, a drugo oko se korigira za vid na daljinu. Time se mozak stimulira da naizmjenično koristi jedno i drugo oko, ovisno o tome gledamo li na blizinu ili daljinu. Nedostatak je ove metode što se dioptrija s vremenom pogoršava i u slučaju mrene potpuno se gubi učinak obavljenog zahvata.

Ugradnja multifokalne leće

Intraokularna leća (IOL) implantat je od mekanog polimera – silikona ili akrila, tehnološki dotjeran do savršenstva koji se ugrađuje u oko radi poboljšanja vida. Pri operaciji mrene iz oka se odstranjuje prirodna zamućena leća i ugrađuje umjetna IOL koja omogućava jasan vid na svim udaljenostima. Za uspješnu ugradnju IOL nužno je napraviti precizna mjerenja, tzv. optičku biometriju. Takvim mjerenjem odredimo leću koja odgovara samo oku pacijenta, ovisno o izmjerenim parametrima. Operacija je potpuno bezbolna i ugodna za pacijenta.

Upotrebljava se anestezija u kapima za oči, bez davanja injekcije. Većina pacijenata postiže punu vidnu oštrinu dan ili dva nakon operacije. Nakon nekoliko dana pacijenti mogu obavljati svakodnevne aktivnosti, s napomenom da je poželjno deset dana suzdržavati se od nepovoljnih mikroklimatskih uvjeta i većih tjelesnih napora. Izvrstan vid nakon te vrste operativnog zahvata je trajan i doživotan. Svaki operativni zahvat teoretski može imati i komplikacije, kao što su infekcija oka, oštećenje pojedinih dijelova oka tijekom zahvata i slično. Uz modernu tehnologiju i ultrazvučne uređaje koji oslobađaju minimalne količine ultrazvučne energije komplikacije su iznimno rijetke. Operacija mrene spada u najsigurnije zahvate u medicini općenito.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button