Žensko zdravlje - 24. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Nives Tarle-Bajić, dr. med., spec. obiteljske medicine, ultrazvuk Tarle, http://ultrazvuk-tarle.hr

Rano otkrivanje raka dojke spašava život

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor kod žena, a rano otkrivanje raka dojke omogućava izlječenje bez kemoterapije i zračenja, samo poštednim operativnim zahvatom

Rak dojke i liječenje - Rano otkrivanje raka spašava život

U današnje vrijeme, nažalost, od raka dojke često obolijevaju i mlade žene, zbog čega je iznimno važno informirati se o preventivnim pregledima i početi pravodobno s preventivnim pregledima dojki.

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor kod žena. Na prvom je mjestu uzroka smrti od svih zloćudnih bolesti žena u Hrvatskoj. Upravo zato se toliko govori i piše o ranom otkrivanju raka dojke. Preventivni pregledi dojki preporučuju se svake godine nakon ženine 30. godine. Ako u obitelji postoji pozitivna obiteljska anamneza, odnosno ako su majka, sestra ili baka preboljele rak dojke, pregled se preporučuje već nakon 20. godine, jer je učestalost te bolesti u srodnica znatno veća.

Poznato je da su u Hrvatskoj organizirani preventivni pregledi dojki mamografijom u sklopu Nacionalnog programa prevencija raka dojke. Mamografija je dobra metoda, iako ne i najbolja napretkom ultrazvučne dijagnostike i magnetne rezonance (MR),  jer će potaknuti žene na preventivne preglede dojki i jer će otkriti karcinom dojke kod žena koje ne bi odlazile na preglede dojki.

Rak dojke: Sve što trebate znati o prevenciji i kada obavezno otići liječniku

Rak dojke i napredak u UZV dijagnostici

No danas smo svjedoci sve većeg broja oboljelih žena mlađe dobi, u skupini od 30. do 40. godine, za koje nema organiziranih preventivnih pregleda dojki na nacionalnoj razini. Pritom mamografija za tu dob nije prihvatljiva. Naime, dojka je u tim godinama sačinjena od bujnog žljezdanog tkiva, što onemogućava razlučivanje žarišnih promjena, a i zbog rendgenskog zračenja.

Danas, srećom, postoje nova tehnološka dostignuća u ultrazvučnoj dijagnostici. Kolor dopler ultrazvuk s programom elastografije (SE – Strain Elastography i SWE – Shear Wave Elastography) „Elastografija posmičnim UZV valovima“, uz program Micropure (za otkrivanje mikrokalcifikata u dojkama i žarišnoj promjeni (čvoru) i MR (magnetna rezonancija dojki).

Mjerenjem čvrstoće tumora u dojci (kPa) ili mjerenjem brzine prolaza UZV valova (m/s) kroz tumorsko tkivo, možemo lakše razlikovati dobroćudne od zloćudnih tumora, jer su karcinomi dojki tvrđi od dobroćudnih promjena.

Osim SWE,  tumorsko tkivo skenira se novom softverskom metodom Micropure. Njome se detektiraju mikrokalcifikati u tkivu dojke, a osobito u čvoru dojke, što može biti obilježje malignosti (zloćudna promjena). Elastografija dojke zasniva se na znanstvenim istraživanjima koja su potvrdila da je čvrstoća karcinoma i brzina prolaza ultrazvučnih valova kroz karcinom veća od čvrstoće i brzine prolaza kroz dobroćudne promjene. Mjerenjem čvrstoće tumorskog tkiva ovom metodom moguće je izbjeći ciljanu punkciju i biopsiju. Odnosno, moguće je s velikom sigurnošću utvrditi je li tumor zloćudna promjena, odnosno karcinom ili je riječ o dobroćudnoj promjeni.

Probir na tumor dojki i samopregled dojki

Kako napraviti samopregled dojki

Većina stručnjaka ne potiče žene na samopregled dojki, a probir na tumor dojki je način kojim tragaju za ranim...

SAZNAJTE VIŠE

Kirurški zahvat nije uvijek potreban u starijoj dobi

Nakon otkrivenog raka dojke operacija je najčešće prvi izbor u liječenju, iako to ne mora uvijek biti tako. Naime, ako je riječ o bolesnici starijoj od 80 godina, ponekad se najprije provodi onkološko liječenje (kemoterapija), koja je ponekad i jedini način liječenja. Zatim kod nekih bolesnica, terapija zračenjem kao nadopuna operativnom zahvatu i/ili kemoterapiji. Izbor ovisi o vrsti karcinoma dojke, proširenosti bolesti u trenutku otkrivanja bolesti, zatim o dobi i drugim bolestima.

Nakon obavljene operacije dojke tumorsko se tkivo upućuje patologu. On daje konačnu dijagnozu o kakvoj je vrsti karcinoma dojke riječ, koliko tumorskih stanica postoji, koliko su one promijenjene u odnosu na zdravo tkivo. Zatim ima li tumorsko tkivo receptore za hormone estrogen i progesteron,  HER 2 receptore i stadij bolesti, odnosno proširenost tumora. Patohistološka dijagnoza sa svim dostupnim informacijama o tumoru iznimno je važna za onkologa. On će dalje odlučiti o terapiji koja je bolesnici potrebna nakon operativnog zahvata. Ako je potrebna terapija rendgenskim zračenjem, u tim liječnika uključuje se i specijalist radioterapeut.

Ne odgađajte pregled jer rano otkrivanje raka dojke omogućava izlječenje

Svakako se odazivajte na preventivne preglede ili razmišljajte o preventivnim pregledima dojki. Informirajte se i kod nadležnog liječnika o mogućnostima preventivnih pregleda. Rano otkrivanje raka dojke omogućava izlječenje bez kemoterapije i zračenja, samo poštednim operativnim zahvatom. U praksi sam vidjela puno žena oboljelih od raka dojke koje i danas, nakon više od 20 godina, žive bez ružnog sjećanja na suočavanje s tom teškom bolesti, jer u konačnici, nije važno samo preživjeti, važna je i kvaliteta života nakon dijagnoze raka dojke.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button