Žensko zdravlje - 5. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Nives Tarle-Bajić

Dobroćudne promjene u dojci koje često izazivaju strah

Nisu sve kvržice, kao ni bolesti dojke zloćudne, niti svaka bol ili iscjedak predstavlja razlog za strah

Dobroćudne promjene na dojci ili rak dojke?

Svaka promjena na dojci može kod žene izazvati strah zbog sumnje na karcinom dojke, no treba znati da rak nikako nije i jedina bolest dojki. Žene, koliko bolesti dojke poznajete?

Stoga je korisno znati nešto više i o dobroćudnim bolestima u koje se ubrajaju bolna dojka, ciste, fibrocistična bolest dojke (FC bolest dojke), dobroćudne vezivne kvržice (fibromi), mastopatija (fibrocistična mastopatija), iscjedak iz bradavice i infekcija (upala) dojke.Tu možemo spomenuti i Cystosarcom aphyllodes, rijedak oblik tumora dojke, koji može, ali i ne mora biti zloćudan.

Važno je naglasiti da svaku bol treba istražiti, odnosno javiti se liječniku

Bolna dojka

Žene vrlo često osjećaju bol u dojkama (mastalgiju) ili osjetljivost dojki prije menstruacijskog ciklusa, vjerojatno zbog hormonalnih promjena koje dovode do menstruacije. U većini slučajeva bol nije znak raka dojke. Bol mogu izazvati i ciste ili neki sastojci u hrani ili piću (npr. metilksantini iz kave). Kod većine žena bol u dojkama najčešće nije jaka i nestaje sama od sebe nakon nekoliko mjeseci ili godina. Kad se otkrije uzrok bolova u dojkama, posebice nakon što se isključi mogućnost karcinoma, ženama se mogu preporučiti neki od analgetika. Važno je naglasiti da svaku bol treba istražiti, odnosno javiti se liječniku.

Mastopatija

Pod pojmom mastopatija žene često smatraju da je riječ o povećanoj količini masnog tkiva (masno promijenjene dojke). No, mastopatija je dobroćudna promjena u dojkama i smatra se najčešćim promjenama u dojkama dobroćudne naravi. Obuhvaća široku skupinu promjena u dojkama – ovaj naziv za liječnike objašnjava skup različitih poremećaja koji su najčešće u žene praćeni bolnim, ponekad natečenim dojkama, osobito prije menstruacije ili u određenim ciklusima kod žena u menopauzi ili nakon operacije maternice i jajnika. Smatra se da su tome uzrok hormonalne oscilacije ženskih spolnih hormona i stresa. Naime, stres objašnjava činjenicu zašto u jednom ciklusu u žene postoje bolovi i otečenost dojki predmenstruacijski, a u drugima nema tegoba s dojkama. Kod manjeg broja žena takve su tegobe prisutne tijekom cijelog ciklusa, a objašnjavaju se pretjeranim stresom, uzimanjem veće količine kave s kofeinom i pušenjem. Mastopatija može biti na ultrazvučnom pregledu dojki izražena samo proširenjem mliječnih kanalića (duktektazija) ili cistama u dojkama (cistična mastopatija), zatim prisutnošću dobroćudnih tumora (fibroma ili fibroadenoma) ili zbog cista i fibroma u dojkama, što se zove FC mastopatija ili fibrocistična mastopatija.

Ciste u dojkama

Ciste su šupljine ispunjene tekućinom koja može biti prozirna, mliječna, krvava ili smeđe boje. Ciste se ponekad mogu napipati, osobito ako su smještene blizu površine kože ili su veće od jednog centimetra. U dubljim slojevima dojki, osobito kod većih (voluminoznijih) dojki, najčešće ih nije moguće napipati. Uzrok cista je nepoznat, premda izvjesnu ulogu može imati ozljeda. Ciste ponekad uzrokuju bol u dojci. Za otklanjanje bola, osobito kod većih cista, liječnik može tankom iglom isprazniti tekućinu koja se šalje u laboratorij na citološki pregled mikroskopom. Liječnik pregledava boju i količinu tekućine te zapaža je li cista nestala nakon što je ispražnjena. Ako je tekućina krvava, smeđa ili mutna i ako se ponovo pojavi 12 tjedana nakon ispražnjavanja, čitava se kirurški odstranjuje budući da je, premda rijetko, moguć razvoj raka dojke u stijenci ciste.

Fibrocistična bolest dojki

Riječ je o čestoj promjeni kod koje se zajedno pojavljuju bol, ciste i dobroćudne, najčešće vezivne ili vezivno-žljezdane kvržice u dojci. Iako se naziva bolešću, to nije prava bolest dojke jer većina žena u dojkama ima izvjestan broj kvržica, osobito u gornjem vanjskom kvadrantu dojki. Poput bola i cista u dojci, ovakva vrsta kvrgavosti dojki jako je česta. Većina žena s cistama dojke nemaju povećani rizik dobivanja raka dojki.

Vezivne kvržice dojki

Fibroadenomi (kako još nazivamo vezivne kvržice dojki) male su, dobroćudne, tvrde kvržice u dojkama, građene od vezivnog i žljezdanog tkiva koje u potpunosti nalikuje normalnom tkivu dojke. Ove kvržice su česte kod mladih žena, osobito tinejdžerica. Kvržice su pomične prema okolini, jasno opipljivih rubova koji se mogu dobro osjetiti prilikom samopregleda dojki. One se mogu pipati kao male, glatke kuglice. Tvrde su poput gume jer sadrže kolagen, čvrstu bjelančevinu vezivnog tkiva koja se nalazi u hrskavici, kostima, tetivama i koži.

>>Prevencija i rano otkrivanje su provjeren, znanstveno utemeljen i uspješan način borbe protiv raka. Redovitom provedbom preventivnih pregleda moguće je poboljšati kvalitetu života i unaprijediti zdravlje.<<

Iscjedak iz bradavice

Tekući iscjedak iz bradavice ne mora uvijek biti patološki. Rak dojke pronalazi se u manje od 10 % žena koje imaju iscjedak iz bradavice. No svaki iscjedak iz bradavice treba pregledati liječnik. Mliječni iscjedak viđamo u žena još nekoliko mjeseci ili godina nakon porođaja. Ako postoji mliječni ili proziran iscjedak iz bradavice u žene koja nije nedavno rodila ili uopće nije rodila, tada treba tražiti uzrok u mogućem hormonalnom poremećaju. Krvavi iscjedak najčešće je izazvan malom dobroćudnom izraslinom u mliječnom kanaliću (intraduktalni papilom). Neke od ovih izraslina mogu se napipati u dojci, a drugima se smještaj može otkriti radiološkom pretragom (galaktografijom) kojom uz pomoć kontrastnog sredstva mamografijom možemo otkriti eventualnu lokalizaciju papiloma (tumora) u mliječnom kanaliću dojke.

Infekcija i apsces dojke

Infekcije dojke (mastitisi) su rijetke, osim u periodu nakon porođaja zbog naviranja veće količine mlijeka. Ako nema odgovarajućeg ispražnjavanja dojke (majka ne doji, mliječni kanalići su suženi i slično), nastaje začepljenje mliječnih kanalića mlijekom, što uzrokuje upalu dijela ili cijele dojke.
Inficirana dojka obično je crvena, natečena, vruće kože i bolna. Liječi se masiranjem, hladnim oblozima i antibioticima. Apsces dojke, koji se još rjeđe viđa, nakupina je gnoja u dojci, a može nastati ako se ne liječi upala dojke. Apsces se liječi antibioticima i nerijetko kirurškim rezom uz dreniranje („čišćenje“) upalnog sadržaja u dojci. Ponekad i prvi simptom raka dojke može izgledati kao da je upaljena dojka, i kod takve vrste raka dojke najčešće se ne pipa čvor u dojci zbog otečenosti dijela ili cijele dojke.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button