Žensko zdravlje - 4. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - dr. Ksenija Krajina Pokupec

Čajevima, mastima i oblozima protiv bolnih i otečenih grudi

Dojke neobično živo mogu reagirati tijekom svakog menstrualnog ciklusa, pa nabreknu i postanu bolne. Pomoć se nudi u fitoterapiji

Ljekovito bilje za bolne grudi

Dojke neobično živo reagiraju na utjecaj endokrinih žlijezda, posebno jajnika. Tijekom svakog menstrualnog ciklusa dojke nabreknu. Za vrijeme svih upala i procesa koji idu s bujanjem veziva, u dojci nastaju manje ili veće ciste.

U većini slučajeva govorimo o cističnoj dojci, tzv. mastopatija. Glavno je obilježje mastopatije bujanje veziva i epitela sa stvaranjem cista ili fibroma i fibroadenoma.

Bez obzira na to je li to hormonalni poremećaj ili pretkanceroza, kronična mastopatija nije bezazlena pojava i potrebne su redovite kontrole

Simptomi mastopatije

  • dojke su povećane,
  • na opip bolne,
  • osjećaju se tvrde kvržice, posebno u vanjskom gornjem kvadrantu,
  • pazušne limfne žlijezde mogu biti otečene

Bez obzira na to je li to hormonalni poremećaj ili pretkanceroza, kronična mastopatija nije bezazlena pojava, potrebne su redovite kontrole odnosno ultrazvuk i mamografija, a u preventivi i terapiji odlučite se za fitoterapiju koja je do sada dala odlične rezultate, bez štetnih nuspojava.

Terapija iz prirode

  • Mastopatija se javlja između 30. i 49. godine, a najviše je izražena u klimakteriju, no bez obzira na dob, redovito pijte čaj od nevena, zlatice, kamilice, suručice te još nekih vrsta ljekovitog bilja koje djeluje protuupalno, diuretski (pojačava lučenje viška nakupljene međustanične tekućine), smirujuće i pri tom jača imunitet.
  • Mogu se koristiti neko vrijeme i taheebo kapi, ali ne smiju doći u dodir s metalom. Ipak više se preporučuje bilje našeg podneblja koje je stvoreno za nas i našu genetiku.
  • Dojke treba izvana namazati kremom ili uljem na bazi nevena, naranče, lavande, maslačka, tj. bilja odabranog prema stupnju mastopatičnih promjena.
  • Dobar je i oblog od ribanog celerovog korijena. Nakon obloga kožu dojke obavezno zaštititi uljem ili kremom.

>>Postavljanje dijagnoze u ranom stadiju i pravilno liječenje omogućuju petogodišnje preživljenje kod 96% oboljelih. Rak dojke je važan javnozdravstveni problem u cijelom svijetu.<<

Terapiju je potrebno provoditi redovito, bez stanke, u trajanju od četiri do šest mjeseci, hraniti se zdravo i raznoliko sa što manje masnoća, a posebno zasićenih masnih kiselina. Tegobe će se povući i bolovi će se smiriti.

Ako ste u strahu ili loše spavate zbog napetosti i bolova, u stresnoj ste situaciji, popijte navečer čašu toplog mlijeka s medom ili tinkturom odoljena (valerijane), melise i hmelja u dozi od 40 do 50 kapi, s čajem ili malo vode.

Izbjegavajte teške fizičke poslove u kojima se naprežu vaše ruke i prsni mišići, lagano vježbajte jogu (ili nešto drugo) i mislite pozitivno.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button