Žensko zdravlje - 12. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Opojni mirisi simbola nježnosti

Mimoza je simbol Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice – nježan i osjetljiv cvijet koji oduševljava svojim intenzivnim mirisom i ljepotom

Mimoza je simbol Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice

Mimoza je izrazito nježna biljka. Kada osjeti i malu smetnju, zatvara svoje listiće i otvara ih tek nakon 15 – 20 minuta. Stoga se vrlo često za osjetljive ljude kaže da su – mimoze.

Cvijet mimoze, osim što je posebnog izgleda i opojnog mirisa, povezujemo i s obilježavanjem Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice, najčešćeg zloćudnog tumora ženskih spolnih organa koji je po učestalosti na drugom mjestu, odmah iza raka dojke. Rak grlića maternice može se vrlo lako spriječiti redovnom kontrolom kod ginekologa te uzimanjem Papa-testa. Nažalost, unatoč tome, još velik broj žena umire od ove vrste raka. Stoga je vrlo važno provoditi javnozdravstvene kampanje koje imaju cilj podizanje svjesnosti o ovoj bolesti. Kao simbol Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice izabran je cvijet mimoze, simbol nježnosti i osjetljivosti.

Rak grlića maternice može se vrlo lako spriječiti redovnom kontrolom kod ginekologa te uzimanjem Papa-testa. Nažalost, unatoč tome, još velik broj žena umire od ove vrste raka

Upoznajte mimozu

Mimoza (Acacia decurrens var. dealbata (Wendl. f.) Willd.) zimzelen je cvijet iz porodice Fabaceae. To je veliki grm koji potječe iz Australije, gdje je samonikla i na tom području dobro rasprostranjena biljka. U Europu je donesena potkraj 18. stoljeća od kada i počinje njezina kultivacija na tom području. Među vrstama koje se najčešće uzgajaju je Akacia dealbata ili srebrna akacija. Pripada porodici mimoza koja broji više od 1000 vrsta podrijetlom pretežno iz Australije. Stoga je mimoza dugo bila neslužbeni nacionalni cvijet Australije, a službeno je to i postala 1988. godine.
Biljka toplih područja

Mimoza može narasti i do 20 metara u visinu, a na prirodnim staništima može dosegnuti i do 30 metara. Naraste vrlo brzo, a ako joj odgovara tlo, može živjeti čak do 40 godina. Najviše joj odgovaraju pjeskovita i silikatna tla, a ne uspijeva na vapnenačkim vrstama tla.

Ova biljka je karakteristična jer ima prelijepe cvjetove, intenzivne žute boje, koji su sakupljeni u grozdove u obliku kuglica. Listići su dvostruko perasti, sivozelene boje na sivosrebrnim i sivobijelim granama na kojima se nalaze i bodlje. Deblo mimoze razmjerno je kratko, glatke kore, s krošnja je gusta i široka. Cvate potkraj zime i početkom proljeća, u veljači i ožujku.

Mimoza je biljka toplih područja, cijelu godinu voli biti na osunčanu mjestu, po mogućnosti uz zaštićeni zid. U kontinentalnim područjima uspijeva u staklenicima na temperaturama između 3 i 8 °C. Niže temperature od toga teško podnosi – ako se temperatura neko vrijeme zadrži ispod od 5 °C, biljka propada, pa treba izbjegavati sadnju u područjima gdje je česta pojava mraza.

Mimoza je biljka toplih područja, cijelu godinu voli biti na osunčanu mjestu, po mogućnosti uz zaštićeni zid. U kontinentalnim područjima uspijeva u staklenicima

Mimoze su izrazito nježno cvijeće. Kada osjeti i najmanju smetnju, zatvara svoje listiće i otvara ih tek nakon 15 – 20 minuta. Stoga se vrlo često za osjetljive ljude kaže da su – mimoze.

Kolagen mladosti

Mimoza ima vrlo raskošnu cvatnju koja plijeni poglede svojim prekrasnim izgledom i mirisom. Opojan miris koji se pruža u njenoj blizini u vrijeme cvatnje, od veljače do ožujka, podsjeća na najfiniji parfem. Stoga se cvjetovi mimoze nerijetko koriste u industriji parfema. Iz grma mimoze proizvodi se eterično ulje koje opušta i umiruje. Izrazito je finog mirisa te se kao takvo koristi u parfemskoj industriji. Eterično ulje mimoze ne se smije koristiti nerazrijeđeno na koži, a potreban je oprez kod djece i trudnica. Primjena ovog ulja izričito je parfemska.

Ekstrakt sjemenki mimoza zaštitila je jedna kozmetička tvrtka jer su dokazali kako taj ekstrakt potiče sintezu kolagena, posebice kolagena tipa III (kolagen mladosti). Štiti elastinska vlakna tako da smanjuje aktivnost metaloproteina koji su odgovorni za njihovu razgradnju. Kreme koje sadrže ovaj ekstrakt djeluju na čvrstoću kože te na zaglađivanje bora, koža postaje čvršća, elastična, a bore se vidljivo smanjuju.

Vosak mimoze vrlo je luksuzan i koristi se samo u najfinijoj kozmetici

Biljka je svestrane upotrebe: od nje se dobivaju gelovi, boje (od cvjetova i sjemenki) te vosak. Vosak mimoze vrlo je luksuzan i koristi se samo u najfinijoj kozmetici. U svom sastavu ima pravo bogatstvo sterola koji doprinose zaštitnoj funkciji. Iako smo do sada pisali o biljkama koje imaju dokazano ljekovito djelovanje, a mimoza se ne može ubrojiti u tu skupinu, njezin miris i boja očaravaju te se obilato iskorištavaju u kozmetičkoj industriji.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button