Žensko zdravlje - 22. siječnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Mehaničke metode kontracepcije: razlozi za i protiv

Izbor najprikladnije metode kontracepcije nije uvijek jednostavan, posebno u današnje vrijeme kada postoji široka ponuda. Ovom prilikom osvrnut ćemo se na mehaničku kontracepciju

mehanicka kontracepcija kondom dijafragma cervikalna kapa

U današnje su vrijeme dostupne razne metode kontracepcije. Razlikuju se s obzirom na učinkovitost koju pružaju, sigurnost, pristupačnost i način upotrebe te ovise, naravno, o potrebama i željama žene, ali i o njezinom zdravstvenom stanju. Izbor najprikladnije metode ponekad nije jednostavan, a ženama često nedostaju točne i bitne informacije koje će joj pomoći u donošenju te odluke.

Općenito o vrstama kontracepcije

Pojam kontracepcije obuhvaća sva sredstva i metode koji sprječavaju začeće, odnosno trudnoću. Postoje različite dostupne vrste kontracepcije, a svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke.

Dijelimo ih na prirodne, mehaničke, kemijske, hormonske metode, intrauterinu kontracepciju i trajne metode.

Prirodne metode kontracepcije uključuju:

 • kalendarsku metodu
 • promatranje cervikalne sluzi (Billingsova metoda)
 • mjerenje bazalne temperature
 • prekinuti snošaj
 • mjerenje metabolita u mokraći

Mehaničke metode kontracepcije su:

 • kondom
 • ženski kondom (femidom)
 • dijafragma
 • cervikalna kapa

U kemijske metode kontracepcije spadaju spermicidi, a u hormonalne metode primjena oralne hormonske kontracepcije ili hormonska kontracepcija s dugotrajnim djelovanjem. Trajne metode kontracepcije su muška i ženska sterilizacija – podvezivanje jajovoda, odnosno sjemenovoda.

Mehaničke, odnosno barijerne metode kontracepcije su one koje fizički sprječavaju susret spermija i jajne stanice (oplodnju), odnosno trudnoću. Njihova učinkovitost ovisi o ispravnoj uporabi.

Kondom (prezervativ)

Kondom je jedna od najkorištenijih metoda kontracepcije u svijetu. Napravljen je najčešće od lateksa ili plastičnih materijala, a namijenjen je muškarcima za korištenje. Tijekom spolnog odnosa, kondom sprječava kontakt sluznica rodnice i penisa, a tijekom ejakulacije zadržava sjeme te tako sprječava prodor spermija u rodnicu. Ima visoku učinkovitost, ali ga je važno ispravno koristiti. Također, važno je naglasiti kako je to metoda zaštite koja štiti i od spolno prenosivih bolesti.

 • Prednosti – Najvažnija prednost korištenja kondoma kao metode kontracepcije je zaštita od spolno prenosivih bolesti. Osim toga, korištenje je jednostavno. Proizvod je lako dostupan i treba se koristiti samo za vrijeme spolnog odnosa.
 • Nedostaci – Ako se ne koristi ispravno, kondom može skliznuti ili puknuti, a tada je povećan rizik od neželjene trudnoće. Osim toga, u nekih ljudi postoji alergija na lateks.

Ženski kondom (femidom)

Femidom je rijetko upotrebljavana metoda kontracepcije, iako je vrlo učinkovita u zaštiti od neželjene trudnoće. Kao i muški kondom, femidom štiti od spolno prenosivih bolesti. Napravljen je kao vrećica od tanke plastike, a na oba kraja imaju prstenaste obruče. Jedan od njih se stavlja u rodnicu i služi tome da kondom ostane na mjestu, a drugi je smješten vani na stidnim usnama.

 • Prednosti – Femidom štiti od spolno prenosivih bolesti jer sprječava izravan kontakt rodnice i penisa. Izrađen je od poliuretana pa ga mogu koristiti osobe alergične na lateks. Osim toga, može se staviti u rodnicu i do 8 sati prije spolnog odnosa, a ne treba se vaditi ni odmah po završetku.
 • Nedostaci – Nekim ženama je nepraktičan i kompliciran za uporabu. Osim toga, femidomi nisu široko dostupni i skuplji su od muških kondoma.

Dijafragma

Dijafragma je još jedna od mehaničkih metoda kontracepcije, ali potpuno je učinkovita samo ako se primjenjuje sa spermicidima. Sastoji se od elastičnog prstena preko kojeg je postavljena gumena opna poput kupole. Postavlja se u rodnicu prije spolnog odnosa, a na nju se prije umetanja treba nanijeti spermicidni gel ili krema. Dijafragma sprječava prodor spermija, čineći im fizičku prepreku.

 • Prednosti – Dijafragma se može koristiti više puta, za razliku od kondoma koji su jednokratni. Dolazi u više oblika i veličina, tako da svaka žena može pronaći dobru opciju za sebe. Ako se ispravno koristi, ima visoku učinkovitost u zaštiti od trudnoće.
 • Nedostaci – Dijafragma mora ostati u rodnici najmanje 6-8 sati poslije spolnog odnosa. Mora se koristiti sa spermicidima, a to ponekad može biti nepraktično. Spermicidne kreme mogu izazvati alergijsku reakciju. Ne štiti od spolno prenosivih bolesti.
spolno prenosive bolesti simptomi odgovorno ponasanje zastita

Budite odgovorni i u krevetu: Zaštitite se od spolno prenosivih bolesti

Oko spolno prenosivih bolesti brinemo tek kad se pojave simptomi. No, spolno prenosive bolesti ne izazivaju uvijek simptome ili...

SAZNAJTE VIŠE

Cervikalna kapa

Cervikalna kapa izgleda slično kao dijafragma, ali je manja. Pokriva vrat maternice (cerviks) te tako sprječava prodor spermija. Kao i dijafragma, koristi se uz spermicide i odstranjuje se najmanje šest sati nakon spolnog odnosa.

 • Prednosti – Cervikalna kapa može, za razliku od dijafragme, u rodnici ostati i nekoliko dana nakon spolnog odnosa. Pogodna je za žene koje zbog anatomskih razloga ne mogu koristiti dijafragmu.
 • Nedostaci – Može skliznuti za vrijeme spolnog odnosa i tada nije učinkovita kao dobra zaštita od neželjene trudnoće. Ne štiti od spolno prenosivih bolesti.

O svim metodama kontracepcije čitajte u detaljno obrađenom vodiču na stranicama Poliklinike Mazalin.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button