Žensko zdravlje - 3. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Odgovorno spolno ponašanje ključno je u prevenciji raka vrata maternice

Rak vrata maternice je zloćudna bolest, a infekcija HPV virusom igra glavnu ulogu u razvoju raka vrata maternice

rak vrata maternice infekcija HPV virusom

Rak vrata maternice ne bi se trebao dogoditi niti jednoj ženi, a ako se i dogodi, niti jedna žena ne bi smjela umrijeti zbog te dijagnoze. Pa ipak, u Hrvatskoj oko 350 žena godišnje oboli od invazivnog raka vrata maternice, a od posljedica bolesti umre ih stotinjak.

Rak vrata maternice je zloćudna bolest koja se razvija u dijelu maternice koji se otvara u rodnicu, a javlja se kada dođe do promjena na stanicama vrata maternice te one počnu nekontrolirano rasti.

Redovitim pregledom kod ginekologa i uzimanjem Papa testa na vrijeme se mogu otkriti stanice koje ukazuju na mogući razvoj raka te se na vrijeme intervenirati bez velikih posljedica na kvalitetu života žene. Inače, G. N. Papanicolaou, podrijetlom Grk, spasio je milijune života žena diljem svijeta i to daleke 1924. godine, a analiza je, po njemu, popularno nazvana „PAPA“ test ili „PAP“ test.

Što roditelji trebaju znati o HPV infekcijama i cijepljenju protiv HPV-a?

Rak vrata maternice i najčešći simptomi

Rak vrata maternice uglavnom se javlja zbog dugotrajne upale HPV virusom. Postoji više vrsta HPV virusa, od kojih su neki visokorizični i zbog upale koju izazivaju u području vrata maternice s vremenom dolazi do razvoja karcinoma (najčešće se radi o vremenu između 10 i 15 godina).

Rak vrata maternice se najčešće javlja u reproduktivnoj dobi žena, ali se može javiti i u menopauzi. Simptomi raka vrata maternice su krvarenje između dva menstrualna krvarenja, nepravilno krvarenje, neuobičajeni iscjedak iz rodnice te krvarenje nakon spolnog odnosa. U kasnijim fazama dolazi do bolova u donjem dijelu trbuha.

Što je važno kod prevencije raka vrata maternice? Prije svega, potrebno je educirati mlade da koriste kondome prilikom svakog spolnog odnosa, da se ne odaju promiskuitetu te da žene bez obzira na dob idu redovito na preglede i uzimanje materijala za Papa test. Nažalost, kondomi ne štite u potpunosti od infekcije HPV virusom te se infekcija može prenositi dodirom kože o kožu.

Pomaže li cjepivo kada je u pitanju infekcija HPV virusom?

Posljednjih je godina razvijeno cjepivo protiv HPV virusa. Oko tog cjepiva postoje još uvijek kontroverze (vjerojatno zbog velikog utjecaja pokreta protiv cijepljenja). Cjepivo je učinkovito, ali ne protiv svih tipova HPV virusa. Stoga je najvažnije educirati o uporabi kondoma i sprečavanju prenošenja spolno prenosivih bolesti. Unatoč cijepljenju, potrebno je i dalje ići na redovite preglede i na PAPA test jer postoje tipovi HPV virusa koji nisu obuhvaćeni cjepivom.

Prvi organizirani program probira za rak vrata maternice u Europi započeo je u Finskoj 1962. godine. To je država koja ima najmanji pobol od raka vrata maternice. I u Hrvatskoj je na snazi projekt ranog probira na rak vrata maternice. Svaka žena koja dobije poziv ne pregled trebala bi se odazvati ako već ne ide redovito kod ginekologa.

Rak vrata maternice

Hrvatski dan mimoza: sve što trebamo znati o raku vrata maternice

Rak vrata maternice četvrti je najčešći zloćudni tumor ženske populacije i drugi po smrtnosti u svijetu. U Hrvatskoj je...

SAZNAJTE VIŠE

Mogućnosti liječenja

Promjene koje nastaju na vratu maternice u početnom stadiju nisu vidljive oku pri redovitom pregledu i uzimanju PAPA testa. Ako nalaz PAPA testa ukazuje na moguću pojavu raka maternice, sljedeći je korak kolposkopija (aparatom koji povećava vidno polje 20-50 puta) te se nakon otkrivanja poremećaja uzima patohistološki uzorak. Nakon njegova se očitanja donosi odluka o definitivnoj dijagnozi. O liječenju otkrivenog karcinoma vrata maternice odlučuje se na temelju njegove proširenosti i dobi pacijentice.

U slučaju da se rak vrata maternice javio u menopauzi, relativno je jednostavno odlučiti se na histerektomiju, odnosno odstranjivanje maternice. Daleko je teže donijeti takvu odluku kod žena koje su u reproduktivnoj dobi. U slučaju proširenosti raka vrata maternice potrebno je provesti i zračenje koje ima za posljedicu niz nuspojava koje uvelike smanjuju kvalitetu života žene. Nažalost, u slučajevima kada se rak toliko proširio da ne pomaže niti kirurška niti terapija zračenjem, dolazi do smrti žene.

Stoga, dame, volite svoje tijelo. Redovito obavljajte ginekološke preglede čime možete prevenirati nastanak raka vrata maternice, ali i omogućiti rano otkrivanje karcinoma dojke.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button