Žensko zdravlje - 10. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Tatjana Nemeth Blažić

Rak vrata maternice može se spriječiti

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, Dan mimoza, u Hrvatskoj se obilježava treće subote u mjesecu siječnju te predstavlja pravu priliku da skrenemo pažnju na mogućnosti prevencije

Rak vrata maternice može se spriječiti

Oko 500.000 žena godišnje oboli od raka vrata maternice, a više od polovine, 270.000, oboljelih umire od karcinoma vrata maternice. Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, Dan mimoza, u Hrvatskoj se obilježava treće subote u mjesecu siječnju.

Cilj je povećanje informiranosti i svijesti o važnosti sprečavanja, ranog otkrivanja i liječenja raka vrata maternice i podršci oboljelima, kao i o zaštiti od spolno prenosivih infekcija i njihovih dugoročnih posljedica kao što su zloćudni tumori spolnih organa.

Zašto je važan papa-test

Humani papiloma virus (HPV) je rizični faktor za razvoj raka vrata maternice (cerviksa), a to je najčešća spolno prenosiva infekcija među spolno aktivnim osobama, posebice mladima. Rak vrata maternice javlja se kad se stanice vrata maternice promijene i počnu nekontrolirano rasti. Stadiji koji prethode raku vrata maternice lako se otkrivaju jednostavnim pregledom i testom (Papa-test, tekućinska citologija) te se mogu uspješno i lako izliječiti. Najviše otkrivenih karcinoma vrata maternice je u žena od 35. do 54. godine života, ali se može javiti i u mlađih žena.

Najviše otkrivenih karcinoma vrata maternice je u žena od 35. do 54. godine života, ali se može javiti i u mlađih žena

100 tipova HPV-a

Postoji više od 100 tipova HPV-a, a njih 30-ak uzrokuju infekcije genitalnih organa. HPV dovodi do premalignih promjena cerviksa (CIN 1, 2, 3), raka cerviksa i anogenitalnih bradavica ili kondiloma (osim toga, poznato je da uzrokuje rak usne šupljine i grla, rak stidnice, rodnice, penisa, anusa, rekurentnu papilomatozu grla, te možda još neke zloćudne bolesti). Premaligne promjene uzrokovane su brojnim tipovima HPV-a, uključujući tzv. visokorizične i niskorizične, a rak cerviksa uzrokovan je visokorizičnim tipovima HPV-a (najčešće 16 i 18).

Najdjelotvornije mjere u sprečavanju HPV infekcije i njenih dugoročnih posljedica, kao zloćudnih tumora spolnih organa, su informiranost, znanje o rizicima i zaštiti, odgovorno spolno ponašanje te odlasci na redovite preventivne liječničke preglede kod ginekologa (za žene) ili dermatovenerologa ili urologa (za muškarce).

Cijepljenje protiv HPV-a 

Protiv dva najčešća visokorizična tipa HPV-a (16 i 18) i dva najčešća uzročnika anogenitalnih bradavica (6 i 11) postoji zaštita cijepljenjem. U Hrvatskoj, kao i u Europskoj uniji, registrirana su dva cjepiva protiv HPV infekcije. Od 2012. godine u Hrvatskoj se provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, kao treći preventivni program na nacionalnoj razini, namijenjen svim ženama u dobi od 25. do 64. godine, a kao metoda probira koristi se Papa-test svake tri godine.

Protiv dva najčešća visokorizična tipa HPV-a (16 i 18) i dva najčešća uzročnika anogenitalnih bradavica (6 i 11) postoji zaštita cijepljenjem

Kamo otići i zatražiti preventivni pregled, savjet ili cijepljenje?

  • Ginekološke ambulante primarne zdravstvene zaštite – žene i ambulante dermatovenerologije i urologije – muškarci
  • Službe školske medicine (centri za mlade –savjetovališta za reproduktivno zdravlje mladih) pri zavodima za javno zdravstvo – učenici/ce i studenti/ce
  • Službe za epidemiologiju u zavodima za javno zdravstvo
  • Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button