Žensko zdravlje - 14. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Spasonosni test doktora Papanikolaoua

Od pedesetih godina prošloga stoljeća do danas, Papa-test spašava živote žena otkrivajući rak grlića maternice u ranoj fazi, ali i sve one promjene koje bi tek mogle postati maligne

papa-test spašava živote već desetljećima

U slučajevima kad je Papa-nalaz abnormalan, ne treba odmah pomišljati na karcinom. Naime, stanice mogu biti abnormalne, a da još nisu kancerozne. Također, valja upamtiti da abnormalna stanja ne postaju uvijek zloćudna.

Papa-test danas je poznat svakoj odrasloj ženi. Pedesetih godina prošloga stoljeća u medicinsku praksu uveo ga je grčki liječnik Georgios Nikolaou Papanikolaou, po kojemu je test i dobio ime. Od tada se primjenjuje kao medicinska metoda koja je korisna u ranom otkrivanju spolnih bolesti kod žena. Svaka seksualno aktivna žena trebala bi barem jednom godišnje otići svom liječniku ginekologu i obaviti Papa-test. Redovitim kontroliranjem smanjuje se rizik nastanka raka grlića maternice. Ginekolozi tvrde da je test najbolje obaviti između 10. do 20. dana nakon prvoga dana posljednje menstruacije.

Svakako trebate naglasiti ginekologu ako koristite neki oblik kontracepcije, ako idete prvi put na pregled ili ako ste imali ginekološku operaciju, a važni su i prijašnji nalazi ako je u njima bilo nekih abnormalnosti

Prije pregleda

Kad odlučite otići na pregled, prethodna tri dana (najmanje) ne biste trebali koristiti vaginalne lijekove, kreme, pjene, kupke, a 48 sati prije pregleda nije preporučljivo ispirati rodnicu i imati spolne odnose. Svi ti čimbenici mogli bi imati za posljedicu lažni rezultat Papa-testa.

Prije pregleda upozorite svog liječnika ako ste trudni ili ako imate bilo kakve urogenitalne simptome kao što su svrbež, crvenilo, otekline, neugodan miris ili povećan vaginalni iscjedak. Također mu svakako trebate naglasiti ako koristite neki oblik kontracepcije, ako idete prvi put na pregled ili ako ste imali ginekološku operaciju, a važni su i prijašnji nalazi ako je u njima bilo nekih abnormalnosti. Nijednu drugu pripremu ne trebate provoditi prije pregleda. Radi vaše udobnosti, bilo bi dobro isprazniti mjehur prije Papa-testa.

Kako se test radi?

Papa-test je bezbolan postupak koji obavljaju liječnici ginekolozi. Žena je za vrijeme pretrage u ležećem položaju na ginekološkom stolu. Ginekolog uvodi instrument, spekulum, u rodnicu koji mu omogućuje da s područja vrata maternice drvenom špatulom i štapićem omotanim vatom uzme bris vrata maternice. Uzorak se nanosi na stakalce i fiksira te šalje na citološku (mikroskopsku) obradu. Nalaz možete očekivati za oko tjedan dana.

Rezultati Papa-testa

Nalaz Papa-testa može biti:

 1. uredan
 2. nalaz abnormalnih stanica
 3. abnormalan nalaz

U slučaju urednog nalaza Papa-testa, preporučuje se ponavljati ga jednom godišnje. No, ako nalaz pokazuje upalne promjene (abnormalne stanice), liječnik će vam propisati terapiju jer ovaj nalaz iziskuje liječenje. Nakon završenog liječenja obvezno se provodi kontrolni Papa-test. Vrlo je važno reći da se ovim pregledom mogu vidjeti i promjene koje su izazvane HPV virusom (humani papilom virus). On se smatra glavnim uzročnikom karcinoma i ako se otkrije na vrijeme, velike su mogućnosti izlječenja. Zaraza HPV-om česta je spolno prenosiva bolest.

Što ako je nalaz abnormalan?

U slučajevima kad je Papa-nalaz abnormalan, ne treba odmah pomišljati na karcinom. Naime, stanice mogu biti abnormalne, a da još nisu kancerozne. Također, valja upamtiti da abnormalna stanja ne postaju uvijek zloćudna, iako u takvim situacijama postoji povećana vjerojatnost za pojavu karcinoma te se stoga od osoba s takvim nalazom zahtijeva daljnje praćenje i/ili obrada. Važno je kod ovakvih nalaza da žena bude u stalnom kontaktu s liječnikom te da ide na češće preglede i slijedi liječnikove upute o liječenju.

Abnormalna stanja ne postaju uvijek zloćudna, iako u takvim situacijama postoji povećana vjerojatnost za pojavu karcinoma te se stoga od osoba s takvim nalazom zahtijeva daljnje praćenje i/ili obrada

Abnormalne stanice pokazuju i unutarnje promjene u stanici. Nazivaju se prekancerozne jer imaju potencijal da postanu stanice raka. To ne znači da su one rak, nego da će to postati ako ih se ne započne liječiti na vrijeme. Nakupine prekanceroznih stanica uobičajeno nazivamo „lezija”. Lezije se mogu stupnjevati prema stupnju promjena, od blagih prema teškima.

CIN (Cervical Inthraepithelial Neoplasia)

Lezije se ocjenjuju prema internacionalno dogovorenim stupnjevima Cervical Inthraepithelial Neoplasia ili CIN, a gradiraju se od blagih (CIN1) do teških (CIN3).

 • CIN 1: U više od polovine žena s takvim nalazom nije potrebno nikakvo liječenje jer je vjerojatno da će promjene proći spontano.
 • CIN 2: Abnormalne stanice koje su klasificirane kao CIN 2 imaju veću vjerojatnost da će napredovati u viši stupanj promjene. Žene s nalazom CIN 2 uglavnom se upućuju na liječenje, a zahvaćeni dio vrata maternice bit će uklonjen kako bi se smanjila mogućnost daljnjih promjena abnormalnih stanica. Neki liječnici ovakav će nalaz pokušati liječiti lijekovima, što ovisi o stanju i samom nalazu.
 • CIN 3: Ovakve promjene uvijek zahtijevaju liječenje u smislu otklanjanja zahvaćenog područja na vratu maternice. Provodi se operativni zahvat kojim se uklanja bolesni dio tkiva.

>>Ponekad bi nam moglo izgledati kao da hormoni diktiraju život žene – određuju kad će ući u pubertet, kad će zanijeti, kad će ući u menopauzu, upliću se u njezine emocije…<<

Prirodna pomoć

Ako vam test pokaže loš nalaz, odnosno infekciju, postoje načini kako poboljšati stanje. Evo nekoliko savjeta kako si možete pomoći. Kao prvo, ako ste pušač, morate se odreći tog užitka jer pušenje smanjuje šanse za poboljšanje zdravstvenog stanja i povećava vjerojatnost poremećaja u budućnosti.

Od dodataka prehrani možete uzimati folnu kiselinu, vitamine i minerale koji će vam pomoći ojačati imunitet, antioksidanse (astaksantin, beta-karoten, vitamin C…), beta-glukan, kolostrum… Svi ti dodaci duljom upotrebom omogućit će povoljne učinke za vas. Oni potpomažu obrambeni sustav organizma i on postaje jači u obrani od infekcije.

Pojmovi koje je korisno poznavati

 • ASCUS (eng.: Atypical Squamous Cellsof Undetermined Significance) – opisuje abnormalnosti stanica blagog stupnja, odnosno netipične pločaste stanice neodređenog značenja. U slučaju takvog nalaza svakako će biti potrebna ponovna kontrola za šest mjeseci, testiranje na HPV i kolposkopija
 • ASCH – ukazuje na nalaz u kojem su vidljive netipične pločaste stanice neodređenog značenja. Ne može se isključiti bolest visokog stupnja i u tom je slučaju potrebno napraviti kolposkopiju.
 • LSIL (skvamozna intraepitelna lezija niskog stupnja) – Intraepitelna oštećenja pločastih stanica niskog stupnja uključuju infekciju HPV-om, blagu displaziju i CIN 1. Potrebno je ponoviti Papa-test za šest mjeseci te napraviti kolposkopiju.
 • HSIL (skvamozna intraepitelna lezija visokog stupnja) – prisutna su intraepitelna oštećenja pločastih stanica visokog stupnja, što ukazuje na to da je riječ o bolesti visokog stupnja te je potrebna kolposkopija.
 • Kolposkopija – riječ je o dijagnostičkom postupku u kojem se pomoću optičkog instrumenta (kolposkopa) mogu pregledati stidnica, rodnica i vrat maternice

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button