Muško zdravlje - 11. veljače 2020.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Može li se i kako dokazano povećati muška plodnost?

Muška neplodnost teško se prihvaća, no ponekad još teže otkriva. Postavljanje dijagnoze traži multidisciplinarni pristup, a mogućnosti liječenja je više

Muska neplodnost

Muška neplodnost je tema o kojoj se još uvijek nerado priča. Glavni uzrok muške neplodnosti je nemogućnost stvaranja spermija ili nemogućnost stvaranja dovoljno dobrih spermija. Ponekad je teško ustanoviti je li problem spermija jedini uzrok ili samo doprinosi neplodnosti. Ponekad muškarci s vrlo niskim brojem spermija mogu imati djecu, ali i neki muškarci s normalnim brojem spermija ne mogu imati djecu.

Ono što je važno nije njihov broj ili njihova pokretljivost, već mogu li oploditi jajnu stanicu ili ne. Važno je napomenuti da iako je samo jedan spermij potreban za oplodnju jajne stanice, za razaranje zona oko jajne stanice potrebni su i ostali, točnije njihovi enzimi koji pospješuju oplodnju.

Smanjena plodnost muškaraca: Koji su uzroci i kako je povećati?

Postavljanje dijagnoze

Pri dijagnostici i liječenju neplodnosti nužan je multidisciplinarni pristup u koji su uključeni urolozi, androlozi, ginekolozi, endokrinolozi i genetičari.
Spermiogram je ključna pretraga u procjeni muške neplodnosti, a liječenje ovisi o etiologiji samog poremećaja.

Mogućnosti liječenja

Antibiotici

U slučaju izolacije bakterija u uzorku ejakulata ili brisa uretre nužna je antibiotska terapija. Antibiotici se primjenjuju kod pacijenta kod kojih je neplodnost djelomično ili u potpunosti uzrokovana infekcijama urogenitalnog sustava. Za liječenje se preporučuje ciljana antibiotska terapija pa izbor antibiotika ovisi o mikrobiološkom nalazu i antibiogramu.

Liječenje oba partnera

Veliki broj mikroorganizama koji uzrokuju urogenitalne infekcije prenosi se spolnim odnosom. Iz tog razloga potrebno je liječiti i neplodnog muškarca i njegovu partnericu kako bi se pacijenti uspješno izliječili. Isto tako, pacijenti se za vrijeme liječenja trebaju suzdržati od spolnog odnosa.

Hormonska terapija

Hormonska terapija rezervirana je za stanja poput hipogonadotropnog hipogonadizma. U takvim slučajevima je indicirana primjena testosterona. Pacijenti sa sekundarnim hipogonadizmom mogu reagirati pozitivno na terapiju humanim korionskim gonadotropinom.

Kirurško liječenje

Varikokela se korigira operativno. Kirurški tretman je indiciran i za korekciju opstrukcija u genitalnom traktu, koje se prezentiraju opstruktivnom azospermijom ili težom oligospermijom. Opstrukucije sjemenovoda se rješavaju mikrokirurškim reanastomozama. Opstrukcija ejakulatornog kanala zahtjeva trasuretralnu resekciju. Biopsija testisa primjenjuje se kod idiopatske neplodnosti, kao i za izolaciju spermija iz bioptiranog uzorka testisa. Preostali manje invazivni zahvati za dobivanje spermija su perkutana ekstrakcija sjemena iz pasjemenika i mikrokirurška ekstrakcija. Tako dobiveni uzorci se zamrznu za daljnju uporabu i pokušaj ostvarenja trudnoće putem različitih metoda potpomognute oplodnje.

Antioksidansi

Primjena antioksidansa može biti korisna zbog nepovoljnog djelovanja slobodnih radikala na proces spermatogeneze i sazrijevanje spermija. Vitamin E može unaprijediti funkciju spermija i uspješnost fertilizacije in vitro, tako da reducira oksidativni stres koji uzrokuje oštećenje DNA spermija i umanjuje njihovu pokretljivost. Kombinacije hormona i antioksidansa mogu unaprijediti pokretljivost i broj spermija. Smatra se da cink i folna kiselina mogu povećati koncentraciju spermija. U slučaju erektilne disfunkcije liječenje se provodi oralnom terapijom, intrauretralnim i intrakavernoznim preparatima, kao i vakuumskim napravama i protezama.

neplodnost uzrokuje stres

Preko trnja do zvijezda: pomoć neplodnim parovima

Neplodnost je nemogućnost jednog para da postigne trudnoću nezaštićenim spolnim odnosima unutar godine dana. Oko 15% svih parova je...

SAZNAJTE VIŠE

Izbjegavanje nezdravih navika

Bilo bi poželjno potpuno izbjegavati upotrebu droga, alkohola i cigareta, boravak na visokim temperaturama (na primjer boravak u saunama). Nošenje uskog donjeg rublja, spolne bolesti, korištenje lubrikanata i nepravilna prehrana također smanjuju plodnost.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button