Psiha i emocije - 14. veljače 2019.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov, mag. psih.

Prepoznajete li se? Ovo su navike sretnih parova

Sretne veze ne nastaju slučajno. U njih se kontinuirano ulaže, i to vrijedi za oba partnera podjednako

Navike sretnih parova

Sretne veze su one u kojima oba partnera vode računa o potrebama onoga drugoga, zadržavaju zdravu razinu samostalnosti, predani su jedno drugome, vole se i cijene. Je li i vaša takva?

Sretne veze ne bi trebale biti naporan posao. Jedan je to od zaključaka opsežnog istraživanja o braku na 373 bračna para čije se zadovoljstvo vezom pratilo od 1986. godine.

Ipak, treba odmah na početku reći kako sretne veze nisu slučajno nastale i opstale same od sebe. U njih se kontinuirano ulagalo, i to vrijedi za oba partnera podjednako.

Dobro je poznata analogija s biljkama – poput biljke, ako se za vezu ne brinemo, ona propada. Ipak, kao i biljke, i veze prolaze kroz faze. Gotovo ništa što se razvija nije pravocrtno, pa tako ni veze. Ako se trenutačno nalazite u „zimskom“ periodu sa svojim partnerom, to ne mora značiti da veza neće opet doći u fazu proljeća ili ljeta (pod uvjetom da su oba partnera spremna ulagati).

Znanstvenici o ljubavi: Što jest, a što nije „ono pravo“?

Što znači sretna veza?

Sretne veze ne podrazumijevaju neprekinutu i doživotnu „ekstazu“, tome niti ne treba težiti.  Sretne veze su one u kojima oba partnera vode računa o potrebama onoga drugoga, zadržavaju zdravu razinu samostalnosti, predani su jedno drugome, vole se i cijene. To ne znači da nikad neće doći do međusobnih razmirica, već da će, kada do njih dođe, partneri imati mehanizme da se s njima uspješno nose.

Drugim riječima, u podlozi sretnih veza nalaze se određene navike, koje svakodnevnim prakticiranjem pomažu vezi da jača i produbljuje se. Dobra vijest je da se te navike mogu naučiti.

I, dok su ljudi uglavnom skloni razmišljati o onome što u vezi nije dobro, secirati probleme i tražiti njihove uzroke, najnovija istraživanja govore kako umjesto usmjeravanja na negativno, trebamo početi uvoditi pozitivna ponašanja. To će, kazuju znanstvenici, imati mnogo veći učinak na zadovoljstvo u braku ili vezi.

Donosimo nekoliko stvari na koje vrijedi obratiti pozornost:

Sitnice se računaju

U spomenutoj studiji s početka teksta, jedna od navika sretnih parova bila je afektivna afirmacija. Ovaj složeni naziv u prijevodu znači komplimentiranje partneru, podrška i pomoć partneru, ohrabrivanje i davanje sitnih nagrada, primjerice, zagrljaja.

Što je još zanimljivije, afektivna afirmacija važnija je muškarcima nego ženama, budući da žene ovu vrstu podrške (npr. zagrljaje, nuđenje ramena za plakanje) tipično dobivaju i izvan romantične veze. Za razliku od toga, muškarci afektivnu afirmaciju najčešće dobivaju isključivo u vezi ili braku, zato je ona za njih iznimno važna.

Baš je dobro zaljubiti se: Zdravstvene prednosti najljepšeg osjećaja na svijetu

Važni životni događaji, poput zaljubljivanja, imaju fizičke i emocionalne učinke. Nova istraživanja pokazala su da je zdravo zaljubiti se....

SAZNAJTE VIŠE

Teorija prelijevanja stresa

Ako se nalazite u stresnom životnom razdoblju, primjerice, imate problema na poslu, najvjerojatnije će i vaša veza i partner biti pogođeni tim stresom. Ta pojava objašnjava se teorijom prelijevanja stresa, a znači da se jedna sfera života (npr. posao) značajno nameće drugoj sferi (partnerskom odnosu) što dovodi do konflikta radnog i privatnog života.

Poznavati kad smo pod stresom i što je njegov uzrok od ključne je važnosti za zadovoljstvo u vezi. Premda vam se možda na prvu loptu stres na poslu i zadovoljstvo kvalitetom veze ne čine povezanima, mnoga istraživanja kazuju kako je upravo znanje kako se nositi sa stresom ključno za kvalitetne partnerske odnose.

Izvrstan način za praćenje i reguliranje reakcija na stresne podražaje je učenje tehnike mindfulnessa.

Naučite kako oprostiti

U jako bliskom odnosu kao što je veza ili brak, neminovno ćemo nekad povrijediti partnera ili se sami naći povrijeđeni. Jedna od velikih stvari koje utječu na zadovoljstvo veze je znati kako oprostiti. Istraživanja pokazuju kako je ponekad neverbalni „jezik“ jači od verbalnog kada partneru želimo komunicirati da smo mu oprostili.

Drugim riječima, kada se radi o manjim krivim koracima ili sitnim frustracijama, ponekad nije potrebno pretresati cijelu situaciju do u detalja. U tim trenutcima, puno je korisnije partneru oprostiti tako što ćemo ga samo zagrliti ili reći nešto poput „Ok je, znam da nisi namjerno“.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button