Psiha i emocije - 29. studenoga 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Baš je dobro zaljubiti se: Zdravstvene prednosti najljepšeg osjećaja na svijetu

Kada se zaljubimo čini nam se da je svijet odmah bolje mjesto. No jeste li znali da zaljubljivanje može imati i velik utjecaj na naše zdravlje?

Važni životni događaji, poput zaljubljivanja, imaju fizičke i emocionalne učinke.

Nova istraživanja pokazala su da je zdravo zaljubiti se. Naime, zaljubljivanje može pozitivno utjecati na naše zdravlje – primjerice, pomaže kod visokog krvnog tlaka, boli i alergijskih reakcija.

Zaljubljivanje je rezultat aktivnosti u čak 12 područja našeg mozga koja rade zajedno, tvrde istraživači sa sveučilišta Western Virginija u Kaliforniji. Oni navode da se prve promjene u mozgu javljaju unutar jedne petine sekunde od prvog trenutka kad osjetimo nešto za nekoga, piše Daily Mail.

Kemijski spojevi poput dopamina pomažu regulirati emocionalne reakcije, a oksitocin, koji se popularno naziva i „ljubavni hormon“, izaziva osjećaj povjerenja i smanjuje anksioznost.

>>Dopustite da se Božić dogodi u vašem srcu, da se ljubav rodi svaki dan iznova<<

Zaljubljenost i krvni tlak

Studija objavljena u stručnom časopisu Annals of Behavioral Medicine pokazala je da zaljubljeni češće imaju niži krvni tlak. Važni životni događaji, poput zaljubljivanja, imaju fizičke i emocionalne učinke. Zaljubljivanje također može utjecati na našu sposobnost borbe protiv infekcija.

Istraživanje provedeno na 50 žena otkrilo je da su kod onih ispitanica koje su se zaljubile tijekom te dvogodišnje studije bile prisutne genetske promjene povezane s većim koncentracijama spojeva koji napadaju viruse, navodi časopis Psychoneuroendocrinology.

Zaljubljenost smanjuje bol

Zaljubljenost također može povećati i naš prag bola. Istraživači sa sveučilišta Stanford u Kaliforniji koristili su skeniranje mozga kako bi procijenili reakcije na bol, koji su izazivali zagrijavanjem sonde na njihovoj ruci, dok su ispitanici gledali fotografije. Kada su ispitanici gledali fotografiju svoje voljene osobe, bol se smanjio za nevjerojatnih 40 posto, a ove pojave nije bilo dok su gledali fotografije drugih, manje bliskih osoba.

Tako su došli do zaključka da sam pogled na voljenu osobu može povećati proizvodnju dopamina, koji aktivira oslobađanje prirodnih sredstava protiv ublažavanja bolova.

„Kada se pacijenti odjednom osjećaju znatno bolje, a u novoj su ljubavnoj vezi, to možda zbilja nema nikakve veze s lijekovima“, objavili su istraživači u časopisu PLOS 2010. godine.

Prednosti poljubaca

Studija iz 2006. godine objavljena u časopisu Journal of Psychosomatic Research otkrila je da 30 minuta ljubljenja smanjuje proizvodnju histamina, kemijske tvari koja se ispušta kao odgovor na alergen te uzrokuje alergijske simptome.

Također, neke su studije pokazale da parovi koji se češće ljube imaju nižu razinu kolesterola.

Istraživanje objavljeno 2013. godine u skandinavskom časopisu javnog zdravstva pokazalo je da su parovi koji su rekli da su se češće ljubili tijekom šest tjedana poboljšali razinu kolesterola.

Moć zagrljaja

Zagrljaj voljene osobe može smanjiti krvni tlak te također smanjiti broj otkucaja srca zbog povećane razine oksitocina, pokazala je studija objavljena u časopisu Comprehensive Psychology.

Studija s Kalifornijskog sveučilišta pokazala je da su ljudi koji su redovito grlili partnera imali manju vjerojatnost da budu depresivni ili zabrinuti, piše Daily Mail.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button