Muško zdravlje - 5. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - mr. sci. M. Zaky Ahel

Česta muška briga: intima stisnuta u tijesnoj fimozi

Nemoguće ili otežano povlačenje kožice, teškoće u spolnom odnosu, česte infekcije, otežano mokrenje...? Ništa što se ne može lako riješiti, barem ako je o fimozi riječ

Fimoza može biti uzrok seksualnih problema

Fimoza je naziv za stanje kada se ne može povući kožica (prepucij) preko glavića (glansa) penisa, ili ako se i može povući, ne može se vratiti. Može biti prirođena (kongenitalna) ili stečena.

U svakodnevnoj urološkoj praksi često susrećemo bolesnike koji imaju dugogodišnje probleme s fimozom. Naučili smo da se više ne čudimo zašto se nisu javili ranije, jer se muškarci još uvijek ustručavaju govoriti o problemima vezanim za spolovilo i spolni život, ne znajući da, kada je riječ o fimozi, taj mali-veliki problem vješt urolog lako rješava. Nerijetko upravo partnerica dovodi svog partnera liječniku.

Kod većine muškaraca takvo stanje postoji od djetinjstva te bi upravo roditelji i liječnici pedijatri trebali prvi upozoriti na postojanje fimoze

Kod većine muškaraca, međutim, takvo stanje postoji od djetinjstva te bi upravo roditelji i liječnici pedijatri trebali prvi upozoriti na postojanje fimoze. To je naziv za stanje kada se ne može povući kožica (prepucij) preko glavića (glansa) penisa, ili ako se i može povući, ne može se vratiti. Može biti:

 • prirođena (kongenitalna) ili
 • stečena.

Kod novorođenčadi se pojavljuje i takozvana fiziološka fimoza, ali ona se spontano, sama od sebe, razriješi do druge godine života. Ponekad se pomoću glavičaste sonde mora odvojiti slijepljena kožica od glavića penisa.

Prirođena fimoza

Ako kožica ostane slijepljena i poslije druge godine života, govorimo o prirođenoj fimozi. Obično je kod prirođene fimoze prepucij dug i uzak, uz kratak frenulum (tanak kožni nabor koji spaja prepucij i glans penisa).

Stečena fimoza

Stečena fimoza najčešće nastaje zbog učestalih infekcija prepucija i glansa penisa, ili zbog traume, najčešće zbog nasilnog povlačenja kožice preko glavića. Često nastaje kod oboljelih od šećerne bolesti te u starosti zbog gubitka elastičnosti kožice, kao degenerativna promjena.

Zajedničke tegobe i komplikacije

 • I kod urođene i stečene fimoze, otvor na prepuciju može biti tako uzak da je otežano mokrenje te može doći do zadržavanja urina u prepuciju, koji zbog toga nabrekne kao vreća.
 • Uz obilnu smegmu prepucija, koja se tu normalno nalazi, zadržavanje urina uzrokuje učestale infekcije prepucija i glansa penisa.
 • Ponekad se, zbog odlaganja kalcija iz urina, stvara kamenac, a može nastati i pravi vapneni oklop koji obuhvaća prepucij. Sve to može potpuno zapriječiti otjecanje urina i dovesti do zatajenja bubrega.
 • Stalno dugogodišnje nadraživanje kože prepucija nerijetko dovodi do karcinoma penisa.
 • I urođena i stečena fimoza mogu biti blaža i teža. Kod blage ili relativne fimoze kožica se otežano povlači preko glansa penisa, a teška ili uznapredovala fimoza znači da se kožica uopće ne može prevući preko glansa.

 Simptomi

 • nemoguće ili otežano povlačenje kožice,
 • teškoće u spolnom odnosu,
 • česte infekcije,
 • otežano mokrenje ili potpuni prestanak mokrenja,
 • ponekad i oštećena funkcija bubrega

Operativno rješenje

Ako se relativna fimoza ne prepozna, može nastati suprotno stanje, parafimoza, kada se prevučeni prepucij ne može više vratiti preko glavića penisa. Tada vrlo brzo nastaje otok prepucija i glansa, što zahtijeva hitan operativni zahvat kako bi se spriječio nastanak gangrene (odumiranje) glavića penisa.

Pri operaciji fimoze, vješt urolog primijenit će samo lokalnu anesteziju, osobito kod djece, bez izlaganja pacijenta rizicima opće anestezije

Fimoza se uglavnom liječi operativno. Nedavno objavljeni radovi grupe liječnika iz Češke pokazali su da se kod urođene fimoze dobri rezultati postižu i primjenom kortikosteroidnih krema, uz stalno vježbanje – navlačenje kožice preko glavića. Međutim, većina urologa nije prihvatila takav nesiguran način liječenja.

Cirkumcizija ili obrezivanje jedan je od najstarijih operativnih zahvata koji se primjenjivao, kako kaže Stari zavjet, jer je tako Bog naredio Abrahamu. Danas ima nekoliko desetaka prilagođenih zahvata, ali je samo nekoliko općeprihvaćenih u svijetu.

>>Urinarna inkontinencija je vrlo česta tegoba, no o kojoj se zbog nelagode i srama rijetko govori, posebno kada je riječ o muškarcima. Ipak, pomoć postoji i trebalo bi je tražiti.<<

Vrste operativnih zahvata

 • operativne metode kod kojih se radi cirkumcizija, što znači kružno uklanjanje kožice tj. obrezivanje
 • poštedne metode, kod kojih se kožica samo proširuje, kao što je tzv. plastična operacija po Schlofferu
 • ako fimozu uzrokuje kratak frenulum, treba učiniti i frenulotomiju.

Važno je istaknuti da uvijek treba misliti i na estetski učinak operacije, osobito kod mlađih bolesnika. Danas su operativne metode liječenja fimoze izuzetno napredovale jer se koriste elektrokauteri i profinjeni materijali. 

Pri operaciji fimoze, vješt urolog primijenit će samo lokalnu anesteziju, osobito kod djece, bez izlaganja pacijenta rizicima opće anstezije. Operacija obično traje pola sata do sat vremena, a oporavak oko dva tjedna. Operaciju izvodi urolog educiran za takav zahvat.

Zbog zdravlja i higijene

U muslimanskim zemljama, gdje se cirkumcizija obavlja iz religioznih razloga, operativne tehnike posebno su napredovale. Ali danas se iz higijenskih razloga obrezuje i mnogo novorođenčadi u SAD-u, bez obzira na religiju.

Prema mom dugogodišnjem iskustvu u operativnom rješavanju fimoze, zbog estetskog i funkcijskog ishoda operacije, treba se što ranije odlučiti za operaciju jer svako odgađanje povećava mogućnost komplikacija.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button