Muško zdravlje - 19. rujna 2019.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Vazektomija: Sve što muškarci trebaju znati o trajnoj „muškoj kontracepciji“

Vazektomija je operativni zahvat za koji muškarac mora biti u potpunosti siguran da ga želi napraviti jer može utjecati na seksualni život

muškarac i vazektomija_kako operativni zahvat utječe na seksualni život

Vazektomija je operativni zahvat nakon kojeg muškarac prirodnim putem ne može začeti dijete te može utjecati na njegov seksualni život. Vazektomija se naziva i trajnom kontracepcijom jer se podvezuju sjemenovodi i time se blokira izlazak spermija iz mošnji.

Sam zahvat traje manje od sat vremena, najčešće dvadesetak minuta i oporavak je svega nekoliko dana.

Smanjena plodnost muškaraca: Koji su uzroci i kako je povećati?

Vazektomija i seksualni život muškarca

Kao jedinu terapiju nakon zahvata se preporučuje uzimanje lijekova protiv bolova po potrebi i hladne obloge koji sprječavaju oticanje mošnji nakon zahvata. Vrlo brzo nakon vazektomije muškarci mogu ponovno postati spolno aktivni.

Nakon zahvata muškarac, kao i do tada, najnormalnije postiže erekciju i orgazme. Prilikom orgazma dolazi do izlučivanja ejakulata u kojem se više ne nalaze spermiji i to je razlog zbog kojeg ne može doći do trudnoće. Nakon samog zahvata preporučuje se korištenje kontracepcije jer je moguće da je određena količina sperme zaostala.

Obično se tada radi analiza sjemena (spermiogram) da bi se utvrdilo je li operativni zahvat presijecanja sjemenovoda (vazektomija) uspješno proveden, kako bi se mogao nastaviti seksualni život bez upotrebe kontracepcije. Naravno, imajte na umu da vazektomija ne štiti od spolno prenosivih bolesti.

Vazektomija u Hrvatskoj

Prema našem zakonu, sterilizirati se može osoba starija od 35 godina. Zbog nejasnoća u zakonu, a i u načinu plaćanja, u našim se bolnicama vazektomija izvodi za sada iznimno. Sam zahvat radi se u lokalnoj anesteziji. Podvežu se ili začepe sjemenovodi na svom putu od testisa prema mokraćnoj cijevi. Rezovi se rade na mošnjama i nakon zahvata gotovo da se i ne vide.

Odstranjeni dijelovi sjemenovoda šalju se na analizu zbog potvrde odstranjenog tkiva. Radi se o ambulantnom zahvatu te pacijent nakon zahvata odlazi na kućnu njegu. Savjetuje se dva dana strogog mirovanja i sveukupno sedam dana bolovanja. Uobičajena je kontrola nakon dva dana.

Sljedećih osam do deset tjedana nakon zahvata pacijent i partnerica moraju upotrebljavati pri odnosu kontracepciju. Nakon toga se pregleda sperma pod mikroskopom ili učini spermiogram. Ukoliko se utvrdi da spermija nema, pacijent može imati odnose bez zaštite. Uspješnost zahvata je oko 98%, a nakon toga su erekcija i ejakulacija iste kao i prije, a sperma izgleda identično. Naime, spermiji čine samo 2% ejakulata.

Strah od lijecnika

Zašto se muškarci boje liječnika? Stavite zdravlje ispred straha

U nekakvom neistraženom kutku muškoga mozga nalazi se jedan mali, ali podmukao strah: čak i neki od najsnažnijih muškaraca...

SAZNAJTE VIŠE

Moguće komplikacije

Do komplikacija vezanih uz vazektomiju dolazi vrlo rijetko. Rana se može inficirati, što je popraćeno crvenilom, bolovima, oteklinom, a povremeno i iscjetkom. U tom slučaju bi mogli biti potrebni antibiotici. Moguće je krvarenje unutar mošnji nakon operacije, koje može stvoriti hematom ili krvni ugrušak.

Tijekom sljedećih tjedana će se hematom povlačiti ili će, u slučaju da je hematom velik, biti potrebna dodatna operacija. Granulom koji nastaje zbog curenja sperme pri zahvatu najčešće je asimptomatski, ali može biti uzrok postoperativnoj boli. Dugotrajni efekt nakon vazektomije uključuje kroničnu bol u testisu ili epididimisu.

Dobro promislite prije odluke

Da bi se podvrgnuli vazektomiji svakako morate biti u potpunosti sigurni da to želite, odnosno kada ste sigurni da više ne želite djecu. Ne oslanjajte se na činjenicu da je ovaj zahvat reverzibilan i da će se, ukoliko promijenite mišljenje, sve vratiti na staro.

Povratni proces vraćanja sjemenovoda u funkciju u 50% slučajeva je neuspješan jer ne dovodi po povratka plodnosti kod muškarca. Sam povratni postupak je i vrlo skup za postupak koji ne garantira uspješnost.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button