Muško zdravlje - 5. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - prof. dr. sc. Srećko Ciglar

Menopauza na muški način započinje spuštanjem razine testosterona…

Hormonalne promjene koje se događaju u zrelijoj dobi nisu isključiva privilegija žena – dok njihove vršnjakinje prolaze menopauzu, muškarce sustiže andropauza

Menopauza na muški način

Muškarci stariji od 50 godina teško će priznati da imaju probleme s erekcijom. Pa ipak, podaci govore da smetnje erekcije ima oko 25 % muškaraca starijih od 50 godina, oko 50 % starijih od 60 i do 75 % starijih od 70 godina.

Čak i priznanja prijatelju nose veliku dozu nelagode, a dio njih ipak će potražiti pomoć stručnjaka. O menopauzi u žena često se piše i govori, no promjene s kojima se suočavaju muškarci nekako su potisnute u sjenu.

Što je andropauza?

Istina je da su promjene u muškaraca značajno postupnije – pad razine muškog hormona je diskretniji, pa je tako i nastupanje simptoma manje jasno. Tako je i malo muškaraca u zreloj dobi koji će doživjeti da ih liječnik pita o njegovoj potenciji, a ženama se redovito postavlja pitanje o gubitku menstruacije.

Menopauza je detaljno istražena u posljednjih više od 50 godina, a andropauza je pod povećalom znanstvenika samo desetak godina

Andropauzu bismo mogli definirati kao stanje koje prati starenje muškarca karakterizirano nedostatkom muških hormona, a posljedica mogu biti pad kvalitete života te nepovoljni učinci na funkciju brojnih organa. Ne smije se propustiti spomenuti da su stres, alkohol, pušenje, droge, neki lijekovi, bolesti i nedostatak fizičke aktivnosti promotori andropauze.

Simptomi kao upozorenje

Andropauzu, odnosno postupno snižavanje razine androgena u muškarca koji stari, može se prepoznati po mnogobrojnim simptomima, od kojih su mnogi povezani sa starenjem, pa su tako jednaki za oba spola.

Ni valovi vrućine stoga nisu isključiv „privilegij“ žena u menopauzi – manji broj muškaraca može imati slične valove vrućine, a od 30 do 40 % muškaraca ima povremene valunge, no značajno rjeđe nego žene. Također, javljaju se bolovi u zglobovima i mišićima, kosa opada, razina energije i snaga također se smanjuju, raste umor, slabe seksualna želja (libido) i erekcija, smanjuje se količina sjemena, pogoršavaju raspoloženje, pamćenje, san, a raste sklonost depresiji…

Kao i kod svake zdravstvene tegobe, krenimo od dijagnoze koja se postavlja na osnovi detaljnog razgovora, specifičnog upitnika, kliničkog pregleda i rezultata laboratorijskih pregleda hormona u krvi. Potrebno je isključiti bolesti i posljedice uzimanja određenih lijekova zbog kojih nastaju simptomi slični andropauzi. Mogućnosti hormonskog liječenja danas su doista velike, no pri uporabi hormona potrebno je biti kritičan.

>>Više od 100 milijuna muškaraca diljem svijeta pati od poremećaja erekcije, a među njima je i puno mladih kod kojih je emocionalni stres najčešći uzrok.<<

Liječenje

Liječenje se općenito preporučuje samo muškarcima kod kojih je dokazana andropauza, a isključena slična stanja te je procijenjen rizik korištenja hormona. Propisuju se najmanje moguće doze te se uspostavljaju normalne razine muškog spolnog hormona. Na raspolaganju su pripravci za uzimanje na usta, naljepci i gelovi za kožu, injekcije u mišić te potkožni implantati, pri čemu se najsigurnijim smatraju kožni gelovi i injekcije dugooslobađajućeg testosterona u mišić.

Liječenje se, naravno, pomno prati, a postoji i mogućnost neželjenih učinaka koji se očituju u dobroćudnom porastu mase prostate, poticanju rasta mogućeg (već postojećeg) raka prostate, prevelikim brojem krvnih stanica te je moguć poticaj za nastanak raka dojke.

Eventualni nastanak kliničkog raka prostate iz ranije nazočnog početnog karcinoma jedina je stvarna opasnost hormonskog nadomjesnog liječenja muškim hormonom. No, taj se rizik otklanja pregledom prije početka liječenja i redovitim kontrolama tijekom liječenja.

Prije početka hormonalne terapije, važno je obaviti detaljni pregled kod stručnjaka i otkloniti zapreke za takvu vrstu liječenja

Neophodno je nakon nekoliko mjeseci kontrolirati razinu testosterona i PSA, da bi se potvrdila odgovarajuće doziranje preparata i njegov učinak na prostatu. Tijekom prve godine liječenja potrebna je kontrola svakih šest mjeseci, a ako su nalazi uredni, može se nakon toga provoditi jednom godišnje.

Testosteron u središtu pažnje

Testosteron je posebice važan činitelj seksualne funkcije – u ranoj mladosti odgovoran je za rast i normalan razvoj penisa, a tijekom cijelog života očituje se njegov učinak na održavanje reprodukcijske funkcije. Čak trećina poteškoća s erekcijom posljedica je preniske razine muških hormona, pa stoga u svakom takvom slučaju treba odrediti testosteron iz krvi. Ustanovi li se preniska ili niska koncentracija testosterona, moguće ga je nadoknaditi.

Uspješno se starenje, odnosno usporavanje procesa starenja, ostvaruje fizičkom, psihičkom i seksualnom aktivnošću kao trima temeljnim zahvatnim točkama. Slijede zdrava i uravnotežena prehrana, uredan indeks tjelesne mase i krvni tlak te napuštanje loših navika (pušenje, prekomjerno konzumiranje alkohola, droge) i redukcija stresa.

Redovita medicinska kontrola, primjereno liječenje i nadoknada hormona u indiciranim slučajevima također pridonose poboljšanju opće kvalitete života u procesu starenja.

Povoljni učinci liječenja andropauze

Postoji niz zdravstvenih benefita liječenja andropauze, a neki od su:

  • redukcija masnog tkiva uz porast mišića
  • poboljšanje korištenja šećera
  • bolje održavanje mase i strukture kosti
  • mogući učinak na poboljšanje prisjećanja, zapamćivanja, spoznajnih funkcija
  • porast želje i raspoloženosti za seks
  • poboljšanje erekcije i porast opće kvalitete seksualne funkcije
  • moguće usporavanje ateroskleroze i njenih posljedica (infarkt, moždani udar).

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button