Muško zdravlje - 30. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić, ADIVA Plus sadržaj

Akupunktura može ublažiti simptome kronične nebakterijske upale prostate

Uzroci stanja poznatog i kao sindrom kronične bolnosti zdjelice nisu uvijek očiti te se koriste razni terapijski pristupi. Novo istraživanje potvrdilo je da nekim pacijentima akupunktura može donijeti dugoročno olakšanje simptoma

prostatitis akupunktura

Prostatitis dobiva relativno malo medijske pažnje, no zapravo je riječ o vrlo čestoj muškoj tegobi. Neki su slučajevi uzrokovani bakterijama koje se mogu lako otkriti i liječiti antibioticima. Ali u više od 90% slučajeva, piše na blogu Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard, simptomi prostatitisa (koji mogu uključivati ​​bolno mokrenje i ejakulaciju, bol u zdjelici i seksualnu disfunkciju) nemaju očiti uzrok. To stanje se zove kronični nebakterijski prostatitis, odnosno sindrom kronične bolnosti zdjelice.

Kako ostati zdrav: savjeti za muškarce u 40. i 50. godinama života

Više je terapijskih pristupa ovom stanju. Liječnici ponekad počinju terapiju antibioticima ako je kroničnom nebakterijskom prostatitisu prethodila infekcija mokraćnih putova. Također mogu preporučiti nesteroidne protuupalne lijekove, tehnike za ublažavanje stresa, vježbe za zdjelično dno, a ponekad i lijekove kao što su alfa-blokatori koji doprinose opuštanju zategnutih mišića prostate i mokraćnog mjehura.

Učinkovita pomoć bez nuspojava

Međutim, nekim bi muškarcima mogla pomoći i akupunktura. Pregled objavljen 2018. godine kojim su obuhvaćene tri objavljene studije otkrio je da akupunktura ima potencijal za ublažavanje simptoma kroničnog nebakterijskog prostatitisa, a pritom bez nuspojava koje su moguće uz druge lijekove. Rezultati nedavno objavljenog kliničkog ispitivanja pokazali su da je smanjenje simptoma postignuto akupunkturom ne samo moguće, već i dugotrajno. Rezultati studije objavljeni su u prestižnom časopisu „Annals of Internal Medicine“ te pružaju ohrabrenje oboljelima od sindroma kronične bolnosti zdjelice.

Akupunktura uključuje umetanje jednokratnih igala u „akupunkturne točke“ na različitim mjestima u tijelu, a zatim se s njima manipulira ručno ili toplinskom ili električnom stimulacijom. Istraživači iz deset institucija u Kini uključili su 440 muškaraca s prostatitisom u studiju te im dodijelili 20 sesija (u razdoblju od osam tjedana) bilo prave akupunkture ili kontrolne lažne procedure u kojoj su se igle zabadale dalje od tradicionalnih akupunkturnih točaka.

Istraživači su bili liječnici, ali su tretmane provodili certificirani akupunkturisti s pet godina dodiplomskog obrazovanja i najmanje dvije godine kliničkog iskustva. Prednosti liječenja procijenjene su korištenjem Indeksa simptoma kroničnog prostatitisa američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH-CPSI), koji dodjeljuje rezultate za bol, funkciju mokraće i kvalitetu života. Muškarci su praćeni 24 tjedna nakon završenih tretmana.

Obećavajući rezultati

Do osmog tjedna, nešto više od 60% muškaraca u skupini koja je primala akupunkturu prijavilo je značajno poboljšanje simptoma (s izuzetkom seksualne disfunkcije), u usporedbi s 37% muškaraca koji su primali placebo, a ipak su osjetili poboljšanje. Važno je da su se te razlike malo promijenile do posljednjeg tjedna praćenja, što ukazuje na to da su dobrobiti akupunkture opstajale mjesecima nakon tretmana.

akupunktura na uputnicu

Akupunktura na uputnicu: Što je i kako se primjenjuje?

Educirani liječnici u Hrvatskoj već gotovo 40 godina koriste akupunkturu kao sastavni dio liječenja mnogih bolesti i zdravstvenih tegoba

SAZNAJTE VIŠE

Nije posve jasno kako točno akupunktura ublažava simptome prostatitisa. Autori studije ukazuju na nekoliko mogućnosti, uključujući da stimulacija na akupunkturnim točkama potiče oslobađanje prirodnih kemikalija sličnih opioidima (enkefalina, endorfina i dinorfina) koji imaju sposobnost ublažavanja boli. Akupunktura također može imati protuupalne učinke, a iskustvo liječenja može imati i psihološke učinke koji rezultiraju poboljšanjem simptoma, nagađaju autori.

Pa ipak, imate li mogućnost proći takav tretman, svakako budite sigurni da ste u rukama stručnog certificiranog akupunkturista s iskustvom na području ublažavanja tegoba prostatitisa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button