Muško zdravlje - 26. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Kako ostati zdrav: savjeti za muškarce u srednjoj životnoj dobi

Ulaskom u srednju dob, mnogi zdravstveni rizici među muškarcima se povećavaju. Zato je to pravo vrijeme za pažljivije vođenje brige o zdravlju i vlastitoj dobrobiti

muskarci zdravlje u srednjim godinama

Mnogi ljudi razmišljaju o uskoj definiciji zdravlja – tjelesnom zdravlju. To je svakako bitan faktor zdravlja, no ipak je samo dio općeg zdravlja. Biti zdrav znači biti aktivan i sposoban za svakodnevne zadatke. No isto tako, to podrazumijeva aktivan društveni život, dobro opće mentalno zdravlje i zadovoljstvo životom. Sve su to čimbenici održavanja dobrog ukupnog zdravlja koje se na brojne načine može održati ili poboljšati.

Postoji li „muška menopauza“ i koji su njeni simptomi?

Ublažite stres

Mnogim muškarcima pritisci oko karijere, financija i obitelji tijekom petog i šestog desetljeća čine to razdoblje života vrlo stresnim. A stres, kao što je poznato, predstavlja i ogroman čimbenik rizika za srčane bolesti. 

Treba također uzeti u obzir da srčane bolesti pogađaju muškarce ranije nego žene te su najčešći uzrok smrti muškaraca u dobi između 45. i 54. godine. Zato morate pronaći način smanjivanja stresa u životu. To mogu biti uobičajena tjelovježba, joga, meditacija ili tečajevi nošenja sa stresom. 

Redovito posjećujte liječnika

Žene puno češće idu kod liječnika, dok se kod muškaraca ta navika puno teže razvija. No, ulaskom u srednju dob, treba je stvoriti zbog mnogih bolesti čiji rizik se povećava s godinama. 

Vodite brigu o tjelesnoj težini

Tijekom srednje dobi, veliki broj muškaraca nakupi višak kilograma, pogotovo oko trbušnog područja. Zato je potrebno voditi brigu o tjelesnoj težini jer mnoge studije dokazuju da upravo taj višak masnog tkiva može biti čimbenik rizika srčanih bolesti i dijabetesa u budućnosti. 

Nemojte zanemarivati kontrole

Svi muškarci iznad dvadeset godina starosti trebali bi provjeravati svoje razine kolesterola svakih pet godina. Posavjetujte se sa svojim liječnikom o testiranju na dijabetes s kojim možete početi oko četrdesete godine – ili ranije, ako ste pretili, fizički neaktivni ili imate člana ili članove obitelji s dijabetesom. 

Medunarodni dan muskaraca testosteron

Muško zdravlje: kako nadomjestiti manjak testosterona

Međunarodni dan muškaraca prilika je da se progovori o muškom zdravlju o kojem je teško pisati bez spominjanja uloge...

SAZNAJTE VIŠE

Nemojte zaboraviti ni na provjere krvnog tlaka. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome koliko često trebate provjeravati krvni tlak zbog prevencije moždanog i srčanog udara. Testiranje na rak debelog crijeva preporučuje se učiniti oko pedesete godine (ili ranije, ako pripadate rizičnoj skupini). 

Izvor: https://www.webmd.com/men/guide/simple-health-steps-men-40s-50s

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button