Muško zdravlje - 3. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Kronična upala prostate: uzroci, simptomi i liječenje

„Muška“ žlijezda kestenjača, odnosno prostata, najčešće se spominje kada je riječ o muškom zdravlju, odnosno zdravstvenim tegobama s kojima se bore muškarci. Njezina upala može biti akutna, ali i kronična.

prostatitis prostata

Prostata je žlijezda veličine kestena smještena neposredno ispod mokraćnog mjehura, iza stidne kosti, a ispred završnog dijela debelog crijeva. Osnovna funkcija prostate je proizvodnja većine tekućine u sjemenu. Tekućina (sekret) prostate i sjemenih mjehurića štiti i prehranjuje spermije na njihovom putu do jajne stanice žene u maternici.

Zašto se muškarci boje liječnika? Stavite zdravlje ispred straha

Dakle, temeljna funkcija prostate je vezana uz plodnost, a ne spolnu (seksualnu) moć muškarca. Budući da mokraćna cijev prolazi sredinom prostate, svaka znatnija promjena u prostati (najčešće upala, dobroćudno povećanje i rak) mogu dovesti do smetnji mokrenja.

Najčešća urološka tegoba muškaraca

Najčešće promjene na prostati su upala i benigna hipertrofija prostate. Prostatitis ili upala prostate je najčešća urološka dijagnoza u muškaraca mlađih od 50 godina i treća najčešća urološka dijagnoza u muškaraca starijih od 50 godina, nakon benigne hiperplazije prostate i raka prostate.

U općoj muškoj populaciji prevalencija prostatitisa je 5 do 9%. Godišnje se u svijetu dijagnosticira oko 2 milijuna slučajeva prostatitisa. U literaturi se navodi da simptome sindroma prostatitisa barem jednom u životu ima oko 10 do 15% muškaraca te kako se kod muškaraca starijih od 18 godina 5% odlazaka kod liječnika odnosi upravo na te simptome.

Ovi podaci ukazuju na značajan i velik utjecaj sindroma prostatitisa na kvalitetu života bolesnika. Prema nekim istraživanjima, sindrom prostatitisa utječe na kvalitetu života u jednakoj mjeri kao infarkt miokarda, angina pektoris ili Crohnova bolest.

Postoje dva tipa upale prostate: akutni i kronični bakterijski prostatitis o kojem će danas i biti riječi. Akutni bakterijski prostatitis je akutna infekcija prostate koja kratko traje, ali su jaki simptomi i nastaju odjednom. Akutni prostatitis nije toliko čest i uzrok mu je uvijek infekcija koja zahtijeva medicinski tretman i može uzrokovati ozbiljne komplikacije ako se ne liječi.

S bakterijama ili bez

Kronični bakterijski prostatitis uzrokuje simptome koji dolaze i odlaze u periodu od nekoliko mjeseci. Ako je infekcija odgovorna za upalu, onda ju zovemo kronični bakterijski prostatitis. Ako postoji drugi uzrok, stanje se naziva kronični prostatitis.

Kronični nebakterijski prostatitis naziva se i sindromom kronične bolnosti zdjelice, zbog bolnosti kao prevladavajuće tegobe. Kronični bakterijski prostatitis uključuje upalu prostate koja se može javljati u muškaraca različite dobi.

Klinička slika kroničnog prostatitisa

Klinički simptomi su uretralni, prostatni, seksualni i drugi, a traju tri mjeseca ili duže.

Simptomi vezani uz mokraćnu cijev i mokraćni mjehur: učestalo, otežano, urgentno i noćno mokrenje, pečenje kod mokrenja, tanak, isprekidan mlaz te uretralni iscjedak.

Simptomi vezani uz prostatu: pritisak u perineumu (međica, prostor između anusa i skrotuma), pritisak u preponama, napetost u predjelu testisa i epididimitisa (cijevi smještene na stražnjoj strani testisa koja pohranjuje i nosi spermu), bol u perineumu, preponama, donjem dijelu trbuha i leđa, bol u predjelu stidne kosti i neugoda u donjem dijelu trbuha, anorektalna osjetljivost.

Seksualni poremećaji su otežana erekcija, gubitak libida i bolna ejakulacija.

Ostali simptomi: zbog prisutnog žarišta bakterija u tkivu prostate, kronični bakterijski prostatitis udružen je s često ponavljajućim akutnim cistitisima, odnosno upalom sluznice mokraćnog mjehura. Može uzrokovati probleme s mokrenjem, nelagodu i bol, češće mokrenje i osjećaj žurne potrebe za mokrenjem ili probleme s pražnjenjem mjehura. Uzrok su bakterije koje su zarazile tkivo prostate. Te bakterije mogu se prenijeti spolnim putem.

čaj za prostatu

Problemi s prostatom prirodna su stvar, zato ih priroda i liječi

Kod različitih bolesti biljke su pronašle svoje mjesto u terapiji, pa tako i kod uroinfekcija te bolesti prostate. Donosimo...

SAZNAJTE VIŠE

Liječenje

U terapiji se koriste uroantiseptici, antimikrobna terapija, blokatori alfa receptora te protuupalni lijekovi. Liječenje antibioticima se mora provesti kroz dulje vremensko razdoblje (četiri tjedna ili dulje), ali se trajno izlječenje ne može uvijek garantirati. S antibioticima se mogu kombinirati i drugi lijekovi za ublažavanje simptoma.

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button