Žensko zdravlje - 2. rujna 2020.
AUTOR ČLANKA - Gordan Crvenković, dr.med.spec.gin i opst., subspecijalist humane reprodukcije, ordinacija GynNova, ADIVA Plus sadržaj

Klamidija: tiha infekcija koja može izazvati neplodnost, posebice kod žena

Čak 70% žena nema nikakve simptome klamidije, a posljedice neliječene upale mogu biti teške

klamidija simptomi klamidije lijecenje klamidije

Klamidija je spolno prenosiva bolest koju uzrokuje bakterija Chlamydia tachomatis, a čak 70 posto žena nema nikakve simptome upale zbog čega se često i naziva „tihom upalom“.

Spolno prenosive bolesti uzrokovane su najčešće nezaštićenim spolnim odnosom, a neke od njih mogu imati i trajne posljedice. Klamidija se pojavljuje u 20 puta više slučajeva kod žena nego kod muškaraca, a najčešće kod djevojka između 15 i 25 godina.

Čuvajte intimno zdravlje pravilnom prehranom

Djelomičan razlog tome je nezrelost stanica vrata maternice (cerviksa) koje su samim time osjetljivije na infekciju. Drugi razlog vjerojatno leži u činjenici da je promjena partnera učestalija kod žena ove dobi.

Važno je koristiti prezervative

Klamidija se širi putem oralnog, analnog ili vaginalnog spolnog odnosa. Infekcija se može izbjeći uporabom prezervativa pri svakom spolnom odnosu.

Preporuka je da se prije prvog spolnog odnosa s novim partnerom obavi testiranje na klamidiju.

Simptomi koji mogu upućivati na infekciju

  • bol pri mokrenju
  • neobičan vaginalni iscjedak (bjelkasto-žućkasti), često praćen neugodnim mirisom
  • bol u donjem trbuhu, zdjelici ili leđima
  • bol i krvarenje tijekom spolnog odnosa
  • krvarenje nakon spolnog odnosa
  • krvarenja između menstruacijskih krvarenja
  • obilnija krvarenja nego obično
  • povišena tjelesna temperatura

Svi ovi simptomi zahtijevaju odlazak ginekologu, kao i detaljniju pretragu.

Ozbiljne posljedice

Ako se ne liječi, upala se može proširiti na organe male zdjelice, uzrokujući ozbiljnu upalu organa male zdjelice (tzv. zdjelična upalna bolest). Ona je glavnim uzrokom izvanmaterničnih trudnoća i neplodnosti.

U slučaju klamidijske upale u trudnoći, postoji mogućnost da se zarazi i novorođenče. Kod djece, klamidija tada najčešće uzrokuje upalu očiju, odnosno konjuktivitis, ili pluća, pneumoniju. Osim toga, klamidija može biti i uzrok prijevremenog porođaja, kao i spontanog pobačaja.

Otkrivanje i liječenje klamidije

Testiranje na klamidiju može se provesti uzimanjem brisa iz vagine, vrata maternice, uretre ili anusa, a ako se rezultati pokažu pozitivnima, liječenje je prilično jednostavno.

papa test intimno zdravlje gljivice rak vrata maternice

Kako se čitaju nalazi Papa testa

Dobra briga o intimnom ženskom zdravlju podrazumijeva redovite ginekološke kontrole te izvođenje Papa testa... evo kako se čita

SAZNAJTE VIŠE

Riječ je o jednodnevnoj (Azitromicin) ili sedmodnovnoj (Doxiciklin) antibiotskoj terapiji. Neophodno je liječenje oba partnera, kao i izbjegavanje spolnog odnosa tijekom liječenja. Preporučuje se i kontrolno uzimanje brisa šest do osam tjedana nakon provedene terapije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button