Oči - 6. ožujka 2020.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Konjuktivitis: zbog čega se crvene naše oči i kako si možemo pomoći?

Naše oko, odnosno sluznica, izložena je utjecajima iz okoliša, pa na nju mogu djelovati mikroorganizmi, kemikalije, alergeni i drugi uzročnici koji mogu izazvati konjuktivitis

Konjuktivitis oci oko

Konjuktiva (spojnica) je sluznica oka i ona prekriva bjeloočnicu sve do rožnice te unutarnje dijelove kapaka. Konjuktiva štiti unutrašnjost oka od raznih štetnih utjecaja kao što su mikroorganizmi – virusi i bakterije (infektivni konjuktivitis), kemikalije, strano tijelo te kod dojenčadi zatvoreni suzni kanalići. Alergija također može izazvati upalu konjuktive, odnosno konjuktivitis.

Simptomi konjuktivitisa su crvenilo konjuktive, svrbež (obično kod alergijskog), osjećaj bockanja. Kod alergijskog konjuktivitisa dolazi do lučenja sadržaja koji je uobičajeno bistar,dok je kod infektivnog konjuktivitisa taj sadržaj gnojan.

Kapi za oči morate koristiti odgovorno i s oprezom

Konjuktivitis zbog kemikalija i stranog tijela

Ponekad se stvaraju i ljepljive gnojne membrane koje na trenutak dovode do smanjenja vida, ali njihovim odstranjivanjem vid se vraća u normalu.

Prvo ćemo spomenuti djelovanje kemikalija i stranog tijela. Ako vam je kemikalija koja oštećuje sluznice i kožu upala u oko potrebno je oko isprati čistom vodom iz vodovoda ili fiziološkom otopinom i javiti se svom liječniku ili na hitnu medicinsku pomoć. Najvjerojatnije ćete biti upućeni u hitnu oftalmološku ambulantu. Slično je i sa stranim tijelom koje je upalo u oko.

Dobro je ne pokušavati samostalno odstranjivati tijelo jer možete dovesti do većeg oštećenja. Potreban je i pregled oftalmologa da bi se vidjelo je li strano tijelo dovelo samo do površinsakog ili dubljeg oštećenja oka. Takovo oštećenje se može vidjeti samo pod biomikroskopom.

Vrlo neugodan podražaj konjuktive može izazvati varenje bez zaštitne maske. Nekoliko sati nakon završetka varenja javlja se crvenilo oka, jak osjećaj bockanja te boli. U takvoj situaciji jedino mogu pomoći kapi na bazi lokalnog anestetika čiju uporabu mora odrediti liječnik.

Najčešći uzročnici: mikroorganizmi i alergeni

Daleko su ipak najčešći konjuktivitisi izazvani mikroorganizmima te alergijski konjuktivitis.  Većina infektivnih konjuktivitisa je izazvana bakterijama te je odlazak kod obiteljskog liječnika koji će propisati antibiotske kapi dovoljan.

Nekada konjuktivitis može trajati dulje te je tada potrebno uzeti i bris konjuktive na bakterije, ali i klamidije. Nekada je teško razlikovati bakterijski od virusnog konjuktivitisa pa je samim time potreban i posjet oftlamologu koji će tada odrediti antibiotsku terapiju.

Infektivni konjuktivitis

Inefktivni konjuktivitis je vrlo zarazna bolest koja se prenosi vrlo lako s osobe na osobu. Stoga je potrebno voditi računa o higijeni. Potrebno je odvojiti ručnike svih ukućana (što bi trebalo raditi i kad nema oboljelih od konkuktivitisa), voditi računa da samo jedna osoba koristi jedan jastuk.

Da biste izbjegli konjuktivitis ne dodirujte oči rukama, koristite samo svoj ručnik i svoju posteljinu, koristite kozmetiku kojoj nije istekao rok trajanja i koju čuvate na primjeren način.

Alergijski konjuktivitis

Alergijski konjuktivits je daleko neugodniji jer traje dulje od nekoliko dana, nekada tjednima i mjesecima. Može se pojavljivati u blažim ali i vrlo teškim oblicima. Najteža klinička slika konjuktivitisa uglavnom se javlja za vrijeme cvjetanja ambrozije. Kod alergijskog konjuktivitisa potrebno je uzimati lijekove u obliku tableta (anthistaminike) te nekoliko vrsta kapi protiv alergije, koje u najtežim slučajevima alergije ponekad ne pomažu u potpunosti.

Nikada nemojte sami koristiti kapi koje su vam ostale od vaših ukućana ili susjeda, prijatelja. I to iz nekoliko razloga: mogućnost istjeka roka trajanja lijeka, mogućnost prenošenja zaraze prilikom davanja kapi ili masti u oko te, kao osnovno,: vrlo je opasno probati samog sebe liječiti.

Drugi mogući uzroci

Ovdje bih spomenula i hiposfagmu – krvarenje ispod konjuktive. Očituje se djelomično ili potpuno crvenom konjuktivom i za laike izgleda vrlo zastrašujuće. Uzrok tomu je puknuće niza kapilara koje je uglavnom izazvano naporom, kašljem i slično. Kod starijih osoba potrebno je izmjeriti krvni tlak jer je on nekad uzrok ovog krvarenja. Hiposfagma ne iziskuje nikakvo liječenje. S vremenom boja konjuktive (kao i kod modrica na koži) prerasta u žućkastu.

Oči su prozori duše i ogledalo zdravlja

Na prozorima duše odražava se naše zdravlje

Oči stare prije od ostatka tijela, stoga problemi s očima mogu biti pokazatelj postojanja i nekog drugog zdravstvenog problema....

SAZNAJTE VIŠE

S obzirom da do crvenila oka može doći i kod drugih bolesti oka (glaukom, upale unutrašnjosti oka) postoje simptomi kada se pored gore spomenutih simptoma treba odmah javiti liječniku: iznenadni gubitak ili smanjenje vida, promjene u vidnom polju (točkice, crtice i slično), bolovi u oku osobito koji se šire u ostale dijelove glave), osjetljivost na svjetlo. Djeca mlađa od 28 dana trebaju se odmah odvesti u liječniku ako dođe do crvenila oka.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button