Oči - 19. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Nataša Drača, dr.med., spec. oftalmolog, Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost, ADIVA Plus sadržaj

Virusni konjuktivitis u sezoni virusnih infekcija

Sezona prehlade i gripe donosi sa sobom, osim uobičajenih simptoma dišnog sustava, slabosti i temperature, i druge neželjene moguće komplikacije; upravo na našim očima

virusni konjuktivitis

U sezoni prehlade i gripe najčešće je u pitanju virusni konjuktivitis, iako u nekim slučajevima uzročnici mogu biti i bakterije, alergije, kemikalije, vjetar i sunce.

Faze prehlade i načini na koje možete ublažiti simptome

Simptomi virusnog konjuktivitisa

Tipični virusni konjuktivitis karakteriziran je:

  • crvenilom oka,
  • oteknućem vjeđa i mekanih tkiva oko očiju,
  • svrbežom,
  • suzenjem i
  • bistrim sekretom iz oka ili očiju.

Iritacija oka ili konjuktivitis?

Virusni konjuktivitis je lako prenosiv, ali postoje jednostavne mjere kako spriječiti njegovo prenošenje. Ako ste prehlađeni, vrlo je bitno da razlikujete običnu iritaciju oka od konjuktivitisa, što je katkad u početku teško.

Međutim, ako neugoda potraje i postaje sve ozbiljnija, obično se ipak radi o virusnom konjuktivitisu te se javite svom oftalmologu.

Važnost pranja ruku

Virusni konjuktivitis obično je samoograničavajuća bolest, uglavnom bez ozbiljnijih posljedica na oči, međutim vrlo je zarazna i lako se prenosi na druge članove obitelji.

Infekcija se prenosi kontaktom, ne zrakom.

  • Jako je bitna higijena i dobro pranje ruku.
  • Strogo je zabranjeno dijeljenje ručnika u obitelji, gdje neki član ima konjuktivitis i/ili je prehlađen.
  • Ako nosite kontaktne leće, a bili ste u kontaktu s prehlađenom osobom ili osobom koja ima gripu, a i konjuktivitis, naravno, vrlo je važno dobro oprati ruke prije stavljanja leća u oko.

Međutim na kraju najčešće dolazi do samoinfekcije kada je osoba već bolesna i ima prehladu ili gripu, stoga je još jednom potrebno naglasiti dobro pranje ruku prije diranja očiju.

Liječenje

Liječenje je, kao i protiv drugih virusnih bolesti, zapravo simptomatsko, iako se ponekad daju i lokalno antibiotici da ne bi došlo do naknadnog inficiranja bakterijom.

Simptomatsko liječenje uključuje umjetne suze, nekad i blage lokalne antihistaminike zbog postizanja olakšanja. Ako ste skloni konjuktivitisima, pomaže i cijepljenje protiv gripe u sprečavanju bolesti.

Uspješnost liječenja

Prognoza je vrlo dobra te se virusni konjuktivitis obično povuče, ovisno o imunološkoj kompetenciji pacijenta, u roku od tjedan do dva, i to najčešće nakon što i prehlada i gripa prođu.

oci niske temperature

Hladnoća i oči: kada je našim očima potrebna dodatna zaštita

Oči su relativno otporne na niske temperature zraka te su prirodno dobro zaštićene. No, u starijoj životnoj dobi trebaju...

SAZNAJTE VIŠE

Ponekad kod mlađih ljudi može doći do prejakog imunološkog odgovora na virus, pa se na očima javljaju flekice na rožnici koje se zovu makule. Tada pacijenti mogu slabije vidjeti, a ponekad imati i novonastali astigmatizam zbog nepravilnosti rožnice. U tim slučajevima se terapija i nakon prolaska konjuktivitisa nastavlja lokalno kortikosteroidnim kapljicama, a terapija može trajati i mjesecima. Prognoza je i u tim slučajevima uglavnom vrlo dobra.

Izvor: Klinika Svjetlost Split

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button