Oči - 2. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Prim. dr. Igor Žuljan, dr. med., spec. oftalmolog, Klinika Svjetlost – Split, ADIVA Plus sadržaj

Hladnoća i oči: kada je našim očima potrebna dodatna zaštita

Oči su, za razliku od drugih dijelova tijela, relativno otporne na niske temperature zraka te su prirodno dobro zaštićene. No, u starijoj životnoj dobi, pri bavljenju sportom i u nekim drugim situacijama, trebaju dodatnu zaštitu

oci niske temperature

Za razliku od drugih dijelova tijela, oči su relativno otporne na niske temperature i za njih se ne trebamo posebno brinuti osim ako jako puše ili se pak bavimo sportom i rekreiramo na snijegu.

Naše oči su duboko usađene u šupljine i zaštićene vjeđama (kapcima), tako da je vanjskom svijetu i pogledu izložena samo rožnica i manji dio bjeloočnice pokriven spojnicom. Kako je glava jako prokrvljena, a oko je duboko postavljeno u glavi, tako je ono dobro grijano dotokom krvi i kod najnižih temperatura. Rožnica je otporna na hladnoću, a vjeđe je mehanički štite treptajem, pri čemu je čiste i razmazuju novi suzni film koji štiti i njeguje njenu površinu.

Organ koji fascinira: 10 zanimljivih činjenica o našim očima

Hladnoća je oblikovala „eskimske oči“

Narodi koji obitavaju u hladnim i polarnim krajevima kao što su Eskimi, Laponci, Mongoli i sibirska plemena, imaju prirodnu evolucijom razvijenu dodatnu zaštitu očiju od hladnoće. Ona se očituje u razvijenim masnim jastučićima, zadebljanjem gornjih vjeđa, što je ujedno i njihovo rasno/etničko obilježje.

Njihove oči izgledaju manje na račun tog zadebljanja koje im daje poseban, karakterističan oblik. Na taj način je ujedno i smanjena površina oka koja je izložena vanjskom svijetu i niskim temperaturama.

Briga za oči u ekstremnim uvjetima

Dakle, potrebno je dobro zaštiti glavu od hladnoće, pa i donji dio lica, ali oči mogu bez problema ostati nepokrivene u većini slučajeva.

  • Kod starijih osoba, onih sa suhoćom očiju te kod bavljenja sportom na niskim temperaturama, ipak se preporučuje zaštititi oči s običnim, sunčanim ili posebnim zaštitnim naočalama ili pak skijaškom maskom.
  • Kod veće hladnoće i strujanja hladnog zraka uslijed vjetra ili brzog kretanja, dolazi do jakog isušivanja rožnice i slabljenja suznog filma. To dovodi do refleksnog suzenja, čak toliko da suze smetaju gledanje, a oči jako peku. U tom slučaju dobro je uza sebe imati i umjetne suze koje treba nakapati u oko da se osvježi rožnica i obnovi suzni film. Njih treba držati u toploj odjeći uz tijelo.
  • Ako imamo kontaktne leće, potrebno je češće kapati umjetne suze te obvezno nositi i zaštitne naočale.
  • Osobe koje su laserski skidale dioptriju ili imale neku drugu operaciju oka, mogu se bez problema kretati na otvorenom kod velike hladnoće, ali moraju zaštititi oči s naočalama te dostatno kapati umjetne suze, normalno nakon određenog vremena nakon zahvata.
oci

Naše su oči izložene riziku na svakom koraku: pazite li na njih?

Svaki drugi četvrtak u listopadu obilježava se Svjetski dan vida koji predstavlja povod da progovorimo o važnosti očuvanja zdravlja...

SAZNAJTE VIŠE

Čuvajte se „snježnog sljepila“

Kod boravka na snijegu izloženi smo i reflektiranim ultraljubičastim (UV) zrakama koje imaju štetno djelovanje na kožu i oči. Povećana nadmorska visina na skijalištima proporcionalno povećava intenzitet UV zračenja. UV zračenje je vrlo jako tijekom sunčanog i vedrog vremena, ali je prisutno i u magli. Ono može oštetiti rožnicu tako da dolazi do „snježnog sljepila“ pri čemu su oči bolne, suzne, a vid je privremeno umanjen do mjere da se ne možemo uopće kretati. Isti učinak imamo i kod varenja metala. Stoga, na snijegu svi trebaju nositi sunčane naočale ili one s polarizacijskim lećama zbog zaštite.

Izvor: Klinika Svjetlost – Split

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button