Oči - 23. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Poliklinika Medikol

Kakve sve izrasline mogu biti oko očiju i kako ih liječiti?

Kada se spomenu „kvržice“ oko očiju, najčešće nam pada na pamet ječmenac. No, izrasline mogu biti različitih uzroka. Srećom, najčešće su dobroćudne i lako se mogu liječiti

izrasline oko ociju jecmenac ksantelazma aterom bradavice

Na području oko očiju, točnije na vjeđama često se pojavljuju razne izrasline. U većini slučajeva riječ je o dobroćudnim izraslinama ili upalama koje se lako saniraju. Koje sve izrasline oko očiju postoje, kako ih tretirati te, u konačnici, kako ih ukloniti pročitajte u nastavku teksta.

Bol u oku: zašto nastaje i kada trebamo posjetiti liječnika

Ječmenac

Ječmenac je upala lojnih žlijezda koje se nalaze u vjeđama. U akutnoj fazi manifestira se kao crvena, bolna, kvržica na rubu vjeđe (hordeolum) koja najčešće prođe sama od sebe. Liječi se stavljanjem toplih suhih obloga na upaljeno područje 5 do 10 minuta, nekoliko puta dnevno uz masažu.

Ako je stanje i nakon 48 sati nepromijenjeno ili dođe do pogoršanja, potrebno je posjetiti specijalista oftalmologa koji će propisati daljnju terapiju i po potrebi kirurški ukloniti neželjenu promjenu. Karakteristična vidljiva ili samo opipljiva „kuglica“ na vjeđi bez značajnih smetnji i dužeg trajanja naziva se halacion.

Ksantelazma

Ksantelazma je žuta plosnata nakupina masti unutar kože koja se javlja uglavnom na unutarnjim dijelovima gornje i donje vjeđe. S medicinske strane ksantelazme nisu štetne, ali estetski ne izgledaju lijepo stoga se većina osoba odlučuje na njihovo uklanjanje.

Unatoč tome što su ksantelazme bezopasne, preporučuje se da posjetite liječnika specijalista oftalmologa koji će to potvrditi, odnosno isključiti druge promjene u tijelu koje treba kontrolirati. Ksantelazma neće nestati sama od sebe, već se s vremenom može proširiti. Stoga se samo kirurški može ukloniti.

Aterom

Aterom ili lojna cista je rezultat upaljene lojne žlijezde na vjeđi. Izgledom podsjeća na masne kvržice na koži vjeđa. Riječ je o dobroćudnoj izraslini koja se može pojaviti bilo gdje, ali se najčešće javlja u području glave. U slučaju pojave ateroma na vjeđi, nikako ga nemojte pokušati sami stiskati, već se javite specijalistu oftalmologu.

Bradavice

Bradavice su dobroćudne promjene. Na koži vjeđa mogu biti različitih oblika, veće i manje, pojedinačne i u nakupinama, plosnate ili peteljkaste. Mogu biti pigmentirane, ali su najčešće boje kože.

Često su uzrokovane virusom i ne nestaju same od sebe. Uspješan način je kirurško uklanjanje bradavica koje obavlja specijalist oftalmolog.

koronavirus COVID-19 i oci

Kako koronavirus utječe na naše oči?

Možemo li se zaraziti ili prenijeti virus putem očiju? Kako riješiti problem magljenja naočala? Pročitajte što treba znati o...

SAZNAJTE VIŠE

Muče li i vas izrasline oko očiju te biste željeli stručni savjet vezano uz njihovo liječenje i uklanjanje, nazovite besplatan broj telefona 0800 78 78 i ugovorite pregled kod iskusnog specijalista oftalmologije. Više informacija potražite na stranicama Poliklinike Medikol.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button