Kožne bolesti - 13. studenoga 2019.
AUTOR ČLANKA - Maja Ceković, dr. med., spec. dermatovenerolog, Poliklinika Dermangio

Virusne bradavice: Uzroci, simptomi i liječenje

Bradavice nastaju kao reakcija kože na infekciju virusom, a ovo su najčešće vrste bradavica koje se mogu javiti

bradavice nastaju kao reakcija kože na infekciju virusima a ovo su najčešće vrste bradavica

Mada su se medicinska saznanja o bradavicama u posljednje vrijeme proširila, to nije dovelo do njihove rjeđe pojave. Naprotiv, njihova učestalost je u znatnom porastu.

Bolest se najčešće pojavljuje kod djece i mladih osoba ali se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi.

Bradavice nastaju kao reakcija kože na infekciju virusom, nazvanim papiloma virus – skraćeno HPV. Trenutno je poznato preko 170 različitih tipova. Izgled bradavice ovisi o tipu virusa te o mjestu na kojem se javlja. Inficirati se može direktnim kontaktom od inficirane osobe ili životinje ili preko korištenih predmeta, kao i putem vode. Bazeni, saune, solarij i fitness centri spadaju u rizična mjesta zaraze. Naročito se javljaju na mjestu gdje je oštećena barijera kože zbog vlažnosti, znoja ili hladnoće.

Neprozračna obuća kao npr. gumene čizme i tenisice te ozljede kože, upalna oboljenja kože i slaba cirkulacija povećavaju opasnost od infekcije.

Nakon ulaska virusa, ovisno o obrambenoj snazi organizma, razvit će se različiti tipovi bradavica nakon nekoliko tjedana do 20 mjeseci. Individualne razlike u staničnoj imunosti su uzrok različitog intenziteta i trajanja bradavica.

Jesu li svi kozmetički proizvodi doista sigurni za zdravlje?

Vrste bradavica

VULGARNE ILI OBIČNE BRADAVICE uzrokuju tipovi HPV-a 1,2,4,27,57. To su tvrdi hiperkeratotični čvorići promjera 2-10mm, smeđe boje ili boje kože. Najčešće nastaju na šakama, prstima, ponekad uz nokat ili čak ispod njega. Kada su lokalizirane ispod nokta vrlo su bolne.

PLANTARNE BRADAVICE javljaju se na tabanima pojedinačno ili u grupama u obliku mozaika te ih uzrokuju tipovi 1,2,4,27 HPV-a. Najčešće su lokalizirane na pritisku izloženim mjestima tabana, uzrokuju bolove pri hodanju, te ih se može zamijeniti sa žuljevima ili kurjim očima. Od kurjih očiju i natisaka se razlikuju po tome što nakon odstranjenja površine pokazuju točkasta krvarenja.

RAVNE MLADENAČKE BRADAVICE uzrokuje tip HPV-a 3, 10,28, 29 i 49. Jedva su iznad razine kože, uzdignuti, plosnati i poligonalni čvorići boje kože, svijetlosmeđi ili sivkasti. Najčešće su lokalizirane na licu i dorzumu šaka. Nastaju pojedinačno i masovno.

FILIFORMNE ILI KONČASTE BRADAVICE pojavljuju se na vratu, licu a osobito na vjeđama, usnama i nosu. To su ušiljene, tanke, 1-3mm duge bradavice

ŠILJASTI KONDILOMI nastaju u anogenitalnom predjelu i vrlo rijetko na sluznici usne šupljine. Taj tip bradavica spada u najčešće seksualno prenosive bolesti. Šiljasti kondilomi nastaju zbog infekcije HPV virusom najčešće tipovima niskog rizika 6 i 11, ali i tipovima visokog rizika 16,18,31,45…

To su mekane izdužene bradavice ružičaste boje, na peteljci, neravne površine poput cvjetače. Većina se bradavica zbog karakterističnog izgleda lako dijagnosticira. U sumnju se mogu dovesti bradavice koje krvare ili oko kojih se pojavi upaljeni rub. Tada se mora obavezno obratiti dermatologu. To vrijedi i za bradavice koje se naglo šire, naročito na licu i vratu.

Obavezno se moraju liječiti zbog njihove povezanosti s karcinomom cerviksa, penisa i anusa.

Kod žena nastanku kondiloma pogoduju trudnoća, kontracepcijska sredstva i fluor vaginalis. Kod muškaraca se češće javlja kod fimoze i kroničnog uretritisa, a na analnoj regiji kod osoba s hemoroidima.

Mnoge bradavice nestanu i spontano ukoliko se poboljša imunitet, a ponekad traju godinama uz liječenje recidiviraju na istom ili drugom mjestu.

beta karoten narančasto voće rak zdravlje kože

Nahranite se narančastim: namirnice za zaštitu kože od sunca

Priroda nam za pomoć u zaštiti kože nudi beta-karoten, blagotvorni sastojak koji se nalazi u voću i povrću izražene...

SAZNAJTE VIŠE

Liječenje

Danas se za odstranjivanje bradavica najčešće primjenjuje krioterapija s tekućim dušikom. Veće bradavice mogu se ukloniti operativno, elektrokoagulacijom, ekskohleacijom ili laserom.

Ako imate strpljenja i vremena možete bradavice liječiti i sami nanošenjem otopina i flastera koji će omekšati rožnati sloj. U tu skupinu sredstava spadaju salicilna, mliječna i octena kiselina.

U težim slučajevima nanose se preparati koji sadrže virostatike ili citostatike. Kondilomi se liječe 20% tinkturom podofilina te lokalnim imunomodulatorom 5% imikvimodom (Aldara krema).

Obzirom da terapija bradavica ponekad može biti dugotrajna i mukotrpna važno je obratiti pozornost preventivi, tj. pridržavati se sljedećih uputa:

  1. Bradavicama pogoduje vlažnost, stoga se uvijek poslije pranja dobro posušite
  2. Kod brisanja tijela koristite uvijek vlastiti, suhi ručnik
  3. U saunama, bazenima i zajedničkim tuševima koristite natikače
  4. Tenisice i gumene čizme treba izbjegavati zbog njihove neprozračnosti
  5. Smanjiti ili prestati pušiti da bi se poboljšala cirkulacija i imunitet
  6. Smanjiti prekomjerno znojenje dlanova i tabana

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button