Koža, kosa i nokti - 7. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - dr. Ksenija Krajina Pokupec

Slabosti naših nogu: poboljšajte cirkulaciju i pomozite krvnim žilama

Problemi s proširenim venama mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni problem, dok proširene kapilare nisu opasne, no posve sigurno ih ne želimo vidjeti na nogama. Što možemo učiniti?

Nastanku proširenih vena posebno pogoduje današnji način života

Proširene vene najčešće su naše genetsko naslijeđe, no njihovu nastanku pogoduje i predugo sjedenje ili stajanje u istome položaju, pretilost, trudnoća, pušenje te brojni drugi čimbenici

Trajno proširenje krvnih žila – vena u obliku plavičaste, iskrivljene i kvrgave zmije najčešće je prisutno na nogama, tj. potkoljenicama. Cirkulacija se odvija između površinskog i dubokog venskog sustava koji su međusobno povezani. Krv se mora iz donjih ekstremiteta popeti do srca, a to joj omogućuju mišići nogu i zalisci unutar vena. Zbog slabosti mišića i oštećenja zalistaka, javlja se zastoj i proširenje površinskih ili dubokih vena, što je opasnije od moguće tromboze.

Najčešće je nasljedno, ili nastaje zbog problema s krvnim tlakom, lošeg krvotoka, ili im je uzrok hormonski

Terapija se sastoji u uzimanju pripravaka koji potiču cirkulaciju i smanjuju grčeve, osjećaj težine u nogama, ili se u težim slučajevima proširenja površinskih vena provodi – sklerozacija – sitnim injekcijama uvode se u venu alopatski ili homeopatski pripravci koji izazivaju zatvaranje vene. Time se vena stavlja izvan funkcije krvotoka.

Uz problem s proširenim venama, ali i nevezano, može se javiti i proširenje kapilara. Najčešće je nasljedno, ili nastaje zbog problema s krvnim tlakom, lošeg krvotoka, ili im je uzrok hormonski. To je uglavnom kozmetički, a ne zdravstveni problem.

Korisni savjeti 

Brinite se o vašim nogama. Pokušajte svakodnevno:

  • šetati 0,5-1,5 sat na dan
  • Baviti se sportom, plivanjem, vožnjom bicikla, jahanjem, penjanjem stubama, vježbanjem u bazenu, jogom 
  • Odmarati noge na povišenome položaju 
  • Nositi elastične čarape 
  • Održavati redovitu probavu i stolicu 
  • Biti na laganoj dijeti, ako je u pitanju pretilost 
  • Piti dvije litre tekućine (čaja) na dan

Čaj

Za bolju cirkulaciju i smanjenje venskog zastoja piti čaj od koprive, stolisnika, ružmarina, borovnice, arnike… Dvije ili više ljekovitih biljaka pomiješajte u jednakim omjerima, na litru vode dodajte dvije žlice čajne mješavine, zakipite lagano jednu minutu i nakon 10 minuta procijedite. Pijte 1-3 šalice čaja na dan, zaslađeno medom ili nezaslađeno.

Kupka

Napravite kupelj u čaju od ružmarina jedanput na tjedan, a za što bolju vensku cirkulaciju nogu i prevenciju tromboze svaku drugu večer po 20 min. kupajte noge u čaju od crnoga sljeza. Na litru vode stavite tri žlice čaja od sljeza, kuhajte jednu minutu i nakon pet minuta procijedite. Stopala uronite u čaj, a ostatkom čaja polijevajte se po potkoljenici do koljena.

>>Nije zdravo ljutiti se, no nije zdravo ni zatomljavati bijes pa se neminovno nameće pitanje što nam onda uopće preostaje kako bismo sačuvali zdravlje i, između ostalog, zaštitili srce.<<

Masaža i oblozi

Za poticanje cirkulacije ulje gospine trave (kantarionovo ulje) utrljajte u tankom sloju dva puta na dan, laganim pokretima odozdo prema gore, tj. prema srcu, kako i teče venski krvotok. Obloge napravite prije spavanja – kada su noge najumornije i teške – tonik za masažu od arnike, kamfora i ružmarina namočite na gazu i položite na proširene vene ili proširene kapilare. Oblog držite dok se ne posuši, a nakon toga ga uklonite ili ako vam odgovara, ponovite postupak.

Prehrana

Jedite dosta voća i povrća. Birajte crni i integralni kruh. Vitamin C čuva stijenke krvnih žila da ne pucaju, pa uzimajte 1-3 grama vitamina C na dan. Sjemenke buče, suncokreta, lana bogate su vitaminom E koji također potiče cirkulaciju. Ne konzumirajte bijeli šećer, alkohol, duhan, i masnoće životinjskog podrijetla.

Biljne kapi za bolju cirkulaciju

Uzmite 100 g lista koprive i 100 g ružmarina. Stavite u posudu širokog grla, nadopunite do vrha 70% alkoholom, zatvorite. Ostavite na tamnom mjestu 20 dana i svaki dan promućkajte. Nakon toga procijedite i prelijte u tamnu bocu, u kojoj će se tinktura staložiti. Svaki dan uzmite 3×30 kapi uz malo vode ili čaja za cirkulaciju. Tako pripremljenu tinkturu imat ćete oko godinu dana, a vaš organizam i probuđena cirkulacija bit će vam zahvalni.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button