Koža, kosa i nokti - 2. siječnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak

Postignite mladenački izgled u novoj godini: manje briga, više kolagena!

Kolagen je protein u našem tijelu kojem možemo, među ostalim, zahvaliti na mladenačkoj svježini kože. Tko ga ne bi poželio imati više?  

Kolagen saveznik ljepote

Pripreme za svečane ručkove, večere i razne zabave već su iza nas. Na takvim svečanim okupljanjima ili tulumima svi želimo zablistati, izgledati svježe i njegovano.

Teško je takav rezultat postići „5 do 12“, no možda biste na listu novogodišnjih odluka mogli staviti i želju da učinite nešto za sebe u sljedećim mjesecima.

Saveznik ljepote

Uz žestok ritam života od kojeg nitko od nas nije pošteđen, umor je naš pratitelj i ostavlja tragove koje je teško izbrisati. Pritom nije moguće pobjeći godinama, ali ipak, možda možemo malo prevariti vrijeme, a sve zahvaljujući spoznajama kojima danas raspolažemo s područja znanosti.

Kada tijelu nedostaje kolagena, ono se mijenja te se pojavljuju bore, celulit, suhoća kože… Kosa i koža su bez sjaja, a narušava se i oblik tijela

Uz mladenački izgled usko je povezan kolagen. Što o njemu znamo? Po svojoj definiciji, kolagen je polipeptid, skupina blisko povezanih bjelančevina i gotovo je istoznačnica vezivnog tkiva. Naime, među vezivnim vlaknima su i kolagena vlakna koja su izgrađena od kolagena.

Sprega s vitaminom C

Ljudski organizam sam sintetizira kolagen. Starenjem stopa njegove obnove pada pa nakon 25. godine tijelo gubi kolagen po stopi od 1,5 posto godišnje. Gubljenje kolagena je, među ostalim, i posljedica trajnih fizičkih preopterećenja poput sporta ili autoimunih bolesti. Čovjeku je kolagen potreban zbog rasta i zamjene istrošenih te zacjeljivanja i obnove ozlijeđenih tkiva.

Nedostatak kolagena utječe na poremećaj koštano-mišićnog sustava (ukočenost, artritis, mišićne ozljede) te poremećaji u funkciji imunosnog sustava. Vitamin C pridonosi stvaranju kolagena za normalnu funkciju hrskavice i kostiju. Od svih proteina u našem tijelu kolagen je najzastupljeniji. Nalazi se u mišićima, kostima, koži, krvnim žilama, probavnom sustavu i tetivama. Zajedno s keratinom održava kožu čvrstom i elastičnom te nadomješta mrtve stanice kože. S obzirom na to da izgrađuje vezivno tkivo, on drži tijelo na okupu.

>>S godinama se naša koža mijenja te se neminovno pojavljuju prvi znaci starenja. Pa ipak, kozmetička industrija danas nudi niz proizvoda koji će pomoći u očuvanju svježine i mladolikosti.<<

Prijatelj zglobova

Znanje o kolagenu i njegovoj ulozi našlo je svoju primjenu na području medicine i estetike. U medicini, primjerice, ima važnu ulogu u odgađanju daljnje degeneracije, odnosno propadanja hrskavice te se s tim ciljem koristi u odgovarajućim tretmanima.  S druge strane, spomenimo kolagen i u kontekstu ljepote.

Ovaj važan protein ima anti-age svojstvo te na više načina (od kojih smo neke i spomenuli) utječe na izgled:

  • pomaže u sprečavanju opuštanja kože
  • koristi se za pomlađivanje i održavanje mladenačkog izgleda te prirodnog sjaja kože
  • služi za zatezanje i smanjenje bora lica, dekoltea i ruku
  • regenerira, jača i prehranjuje vlasište u slučaju opadanja kose
  • koristi se za estetski tretman ožiljaka te
  • za povećanje učinkovitosti drugih kozmetičkih tretmana

Prirodniji dojam

Spomenimo kolagen i u kontekstu medicinsko-estetske bioterapije koja se temelji na stimulaciji kolagena u potkožnom vezivnom tkivu. Djeluje na aktivaciju fibroblasta, što rezultira pokretanjem procesa regeneracije, odnosno obnove kože koja postaje svježa, zdrava, poboljšava joj se tonus, a bore se izglađuju. Pritom ne nastaje dojam umjetne promjene.

Tretman je iznimno siguran, sadrži samo prirodne tvari, a zaglađivanje bora nije posljedica „punjenja“ nego je rezultat poboljšanja metabolizma tkiva. To ne mijenja mimiku lica na kojoj su jasno vidljive promjene i poboljšanje. Dakle, ako za sljedeću godinu poželite svježiji izgled, napišite na papirić da želite više kolagena. Tko zna, možda vas Djed Mraz razveseli i odvede na tretman.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button