ADIVA Plus sadržaj - 25. veljače 2021.
AUTOR ČLANKA - Sanja Petek Modrić, dr. med., spec. dermatovenerolog, Poliklinika Viva-derm, Varaždin, ADIVA Plus sadržaj

Posljedice proširenih vena: upala kože, ulkusi

Iako se varikozne vene često smatraju „samo“ estetskim problemom, ako se ne liječe, kod nekih pacijenata mogu dovesti do upale kože, pa i nastanka ulkusa, odnosno rana

varikozne vene komplikacije proširene liječenje upala koze ulkus rana

Varikozne vene nerijetko se doživljavaju samo kao estetski problem – nosi se odjeća kojom se pokrivaju noge, pa čak i tijekom toplih dana, samo da nisu izložene pogledima. Na taj se način ljudi ograničavaju u svojim sportskim aktivnostima, uživanju u odmoru i ostalim slobodnim aktivnostima, kvaliteta života značajno je narušena.

Prirodna pomoć iz vinograda i šuma za bolne i otečene noge

Proširene vene nogu vrlo su česta bolest, koja osobito zahvaća žene. Nastaju uslijed djelovanja većeg broja čimbenika: nasljeđa, utjecaja hormona (osobito tijekom trudnoće), povreda ili operacija nogu ili male zdjelice…

Također su i bolne. Povišen tlak unutar vena dovodi do rastezanja stijenki, naprezanja glatkih mišića u srednjem sloju stijenke i vjeruje se da su upravo one odgovorne za nastanak bolnog stanja. Osim bolova, mogu uzrokovati umor, svrbež, osjećaj probadanja, nemirnih nogu i noćnih grčeva. Svi navedeni simptomi nestaju ubrzo nakon liječenja.

Nažalost, u manjem broju slučajeva mogu dovesti i do ozbiljnog oštećenja kože i ulkusa, odnosno do stvaranja rane. Iako većina pacijenata s proširenim venama ne razviju ulkus, velik broj ulkusa na nogama je povezan upravo s varikoznim venama.

Od upale kože do ulkusa

Hipostatski dermatitis je upala kože, smještena na području potkoljenica, a nastaje kao posljedica oštećenja venske cirkulacije.

Naime, bolesne, odnosno proširene vene, ne mogu u potpunosti „pumpati“ krv prema srcu, već dolazi do takozvanog zastoja cirkulacije niže od mjesta oboljele vene. Uslijed toga povisuje se tlak u venama, koji uzrokuje „istiskivanje“ tekućine u okolinu. To, nadalje, dovodi do oticanja ili edema potkoljenica. Stoga tkivo ne dobiva dovoljnu količinu hranjivih tvari, prvenstveno kisika, što dodatno oštećuje stijenke malih kapilara i dovodi do njihove još veće propusnosti.

Koža se mijenja u svom izgledu. U početku se javljaju crvenilo, napetost i svrbež, a kasnije ona postaje suha, tanka te sklona ljuskanju. Vrlo je osjetljiva i na najmanje povrede, pa se tako i nakon najmanjih oštećenja, primjerice uslijed grebanja, pojavljuju rane-ulkusi, koje sporo ili gotovo nikako ne cijele.

Ulkusa može biti nekoliko, a u slučaju neliječenja mogu se spajati i zauzimati cijeli opseg potkoljenice.

Liječenje venskih ulkusa

U liječenju venskog ulkusa svakako ponajprije treba povesti računa i o komorbiditetima poput, primjerice, šećerne bolesti ili poremećaju zgrušavanja krvi koji čine njihovo liječenje složenim te zahtijevaju multidisciplinaran pristup.

Rane treba na odgovarajući način tretirati, odnosno, brinuti o higijeni kako bi se spriječila mogućnost infekcije. Treba ih redovito čistiti i previjati te detaljno slijediti upute liječnika pod čijim se nadzorom i odvija liječenje. Nipošto se ne savjetuje samoliječenje, odnosno korištenje raznih preparata i masti bez konzultacije s liječnikom. Neophodna je primjena odgovarajuće kompresivne terapije, a danas imamo na raspolaganju razne mogućnosti, od raznih obloga, terapije negativnim tlakom i drugo. Ponekad će biti potrebno i kirurško liječenje.

Stoga svakako treba uložiti maksimalne napore u njihovu prevenciju te ne čekati eventualni razvoj komplikacija proširenih vena. Drugim riječima, varikozne vene treba liječiti prije nastanka hipostatskog dermatitisa i ulkusa.

Proširene vene moraju se liječiti

U današnje vrijeme imamo na raspolaganju pravu lepezu minimalno invazivnih zahvata koje koristimo i u našoj poliklinici kao što su laserska, radiofrekventna i mehaničko kemijska ablacija, ablacija cijanoakrilatnim ljepilom, ultrazvukom vođena sklerozacija pjenom te transluminalna okluzija perforatora.

Prema preporukama National Institute for Clinical Excellence (NICE) Velike Britanije, primarna terapija u liječenju proširenih vena treba biti laserska ili radiofrekventna ablacija. Te su preporuke izdane temeljem brojnih znanstvenih dokaza.

prosirene vene varikozne vene krvne zile kapilare

Proširene vene: kako nastaju i kako se liječe

Iako se proširene vene smatraju estetskim problemom, one prvenstveno izazivaju neugodne zdravstvene tegobe, a može doći i do otvaranja...

SAZNAJTE VIŠE

U odnosu na klasičnu kiruršku operaciju, takozvani „stripping” pri kojem se vena fizički izvlači iz noge, modernim se metodama liječenja unutarnji sloj vena (endotel) „oštećuje” termalnim, kemijskim ili mehaničko-kemijskim sredstvima nakon čega u venama prestaje protok i organizam ih s vremenom apsorbira te se pretvaraju u vezivno tkivo.

Dakle, ne čekajte razvoj komplikacija već djelujte odmah čim uočite prve simptome proširenih vena.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button