Zanimljivosti i savjeti - 13. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Ivana Nola

Ne zatvarajte oči pred proširenim venama i kapilarama

Dugotrajno stajanje na jednom mjestu, fizički naporan rad, prekomjerna tjelesna težina, ravna stopala, oralna kontracepcija i trudnoća znatno utječu na nastajanje proširenih kapilara i vena

Proširene vene čest su problem u trudnoći

Danas još veliki broj žena pati zbog proširenih kapilara na nogama, što je ponajprije estetski problem. No taj problem ne treba zanemariti jer dugoročno proširene kapilare na potkoljenicama, osobito na donjim dijelovima, dovode do kroničnih promjena na koži.

Takve se kronične promjene na potkoljenicama kod proširenih kapilara i proširenih vena očituju u obliku velikih tamnih mrlja, pojavom tanke, sjajne kože s otvrdnućima, a kasnije dovode do pojave manjih ili većih ulceracija koje teško, a ponekad više nikada ne mogu zacijeliti. Naravno, stupanj kroničnog oštećenja ovisi o mnogo faktora i svakako mu pridonose prethodne bolesti, a u prvom redu preboljena tromboza vena, kao i prethodni lomovi noge.

Genetska sklonost

Proširene kapilare i vene nastaju uslijed genetske sklonosti, a pogoršavaju se sa stilom života. Naime, dugotrajno stajanje na jednom mjestu, fizički naporan rad, prekomjerna tjelesna težina, ravna stopala, oralna kontracepcija i trudnoća znatno utječu na nastajanje proširenih kapilara i vena, a stupanj nastanka svakako je veći ako za to postoji genetska sklonost. S obzirom na to da se stanje dodatno pogoršava kod izlaganja toplini, ne savjetuje se kod osoba s tim problemima izlaganje sauni, suncu, solariju ili korištenje termalnih voda.

S obzirom na to da se stanje dodatno pogoršava kod izlaganja toplini, ne savjetuje se kod osoba s tim problemima izlaganje sauni, suncu, solariju ili korištenje termalnih voda

Simptomi i postavljanje dijagnoze

Simptomi variraju do sitnih, paučinastih vena, i blagog otoka gležnjeva, preko proširenih vena, do pojave otekline cijele potkoljenice, s pojavom promjena na koži u vidu hiperpigmentacija, ekcema, otvrdnuća i pojave rana. Prvi su simptomi koje osoba osjeća osjećaj težine u nogama, iritacija kože i bolnost.
Kod proširenih vena zalisci više nemaju svoju funkciju i dolazi do zadržavanja krvi u venama te pogoršanja kliničke slike stanja na potkoljenicama.

Najvažnije je prepoznati bolest u njezinim najranijim stadijima i tako spriječiti razvoj eventualnih komplikacija. Znači da se već kod prvih simptoma – kao što su bol i težina u nogama, brzo umaranje, grčevi u nogama, osjećaj žarenja, otekline u predjelu gležnjeva te svrbež kože – treba javiti liječniku.

Prvo što valja poduzeti kod osobe kod koje postoji sumnja ili jasna klinička slika bolesti vena jest color doppler vena nogu. Pretraga znači ultrazvučnu analizu vena nogu i određivanje postoji li u nekoj od vena začepljenje i refluks (povrat krvi). Nakon jasne dijagnoze treba donijeti odluku o daljnjem liječenju.

Prevencija i metode samopomoći

  • Uporaba gelova i krema koje su biljnog podrijetla ili primjena heparinskih masti kod stadija upale mogu dovesti do osjećaja “olakšanja”, no ne mogu bitno utjecati na ishod liječenja.
  • Vrlo je bitna komponenta u tijeku liječenja, a važno je kao i prevencija nastanka proširenih vena, nošenje kompresivnih čarapa ili elastičnog zavoja.
  • Danas na tržištu postoje i tablete na biljnoj bazi koje djeluju protuupalno, utječu na učvršćivanje stijenke vena, no također ništa bitno ne mogu pomoći kod uznapredovalih stadija.
  • Preventivno djeluje i način života, ponajprije izbjegavanje dugotrajnog stajanja ili sjedenja, tjelesna aktivnost i održavanje optimalne tjelesne težine.

Liječenje

Skleroterpija je tehnika ubrizgavanja polidokalnol tekućine, različitog postotka, u proširene kapilare ili vene. Unatoč velikom tržištu lasera, skleroterapija kapilara i manjih proširenih vena je i dalje zlatni standard u njihovu rješavanju upravo zbog najmanjeg broja nuspojava. Sama procedura nije bolna, jedino se za vrijeme terapije može osjećati manje peckanje na mjestu ubrizgavanja tekućine. Ovisno o proširenosti kapilara i vena, određuje se broj tretmana koji može iznositi od 3 do 4 u blažim slučajevima, ali čak i do petnaestak kod vrlo uznapredovalih slučajeva. Nakon ovih tretmana, kako bi se rezultat zadržao, potrebni su i tretmani održavanja, koji se provode svakih nekoliko godina, ovisno o sklonosti razvijanju novih kapilara. Ova je vrsta tretmana sigurna jer se tretiraju površinske vene, koje nemaju nikakvu vitalnu funkciju, dapače smetaju – estetski su dugoročan problem, ali i zdravstveni.

Ovaj se zahvat provodi već desetljećima i kao takav se smatra sigurnim i učinkovitim

Ovaj se zahvat provodi već desetljećima i kao takav se smatra sigurnim i učinkovitim. Nakon zahvata, ovisno o promjeru kapilara odnosno vena koje se tretiraju, mogu zaostati prolazne masnice koje već u sljedećih sedam do deset dana prolaze. Nakon tretmana savjetuje se nositi elastične čarape najmanje još dva tjedna i noge ne izlagati suncu barem sljedećih mjesec dana.

Invazivne metode liječenja

No, ako su tegobe veći subjektivni ili estetski problem, a tada je obično već riječ i o zdravstvenom problemu, valja posegnuti za invazivnim metodama liječenja. Danas postoji niz tehnika koje se primjenjuju u liječenju vena, a vrsta tehnike određuje se u konzultaciji s liječnikom. U ove metode ubrajamo:

  • sklerozaciju pjenom pod kontrolom ultrazvuka,
  • unutarnju radiofrekventnu ili lasersku ablaciju vene
  • modificiranu klasičnu kiruršku metodu liječenja.
Modificirana klasična operacija vena, unatoč brojnim novim tehnikama koje se danas koriste, i dalje je sa sigurnošću “zlatni standard”

Modificirana klasična operacija vena, unatoč brojnim novim tehnikama koje se danas koriste, i dalje je sa sigurnošću “zlatni standard”, te sve ostale operativne i neoperativne metode vrednujemo u usporedbi s njom. Ova vrsta zahvata sastoji se od kirurškog uklanjanja oboljelih vena u lokalnoj, djelomičnoj ili općoj anesteziji. Operacija se provodi po principu minimalno invazivne kirurgije (švicarski model) i nema puno zajedničkog s metodama od prije 5, 10 ili 20 godina. Kod ove su metode i sami ožiljci, s obzirom na to da slijede linije kože, praktički nevidljivi čim izgube prvotnu crvenu boju. Prednost je ove metode da je izlječenje potpuno, a sama je operacija vrlo niskog rizika. Kod ove metode nema oštećenja limfnih puteva.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button