ADIVA Plus sadržaj - 28. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Ministarstvo poljoprivrede

Hrvatska među pobjednicima: dodijeljen nam je status zemlje slobodne od bjesnoće

U svijetu se 28. rujan obilježava kao Svjetski dan borbe protiv bjesnoće, pri čemu naša zemlja ima razloga za slavlje jer ove nam je godine dodijeljen status zemlje slobodne od infekcije ovim virusom

Svjetski dan borbe protiv bjesnoce

Ministarstvo poljoprivrede petnaestu godinu zaredom 28. rujna obilježava Svjetski dan borbe protiv bjesnoće u Republici Hrvatskoj, pri čemu je 2021. Hrvatskoj dodijeljen status zemlje slobodne od infekcije virusom bjesnoće, kao jedno od najvećih postignuća veterinarske struke u zaštiti javnog zdravlja te opetovani dokaz dobre organiziranosti te uspješnog rada svih veterinara u Republici Hrvatskoj.

Čuvajte kućne ljubimce od krpelja

Statusu države slobodne od bjesnoće prethodilo je dugogodišnje aktivno provođenje mjera sprječavanja pojave i iskorjenjivanja ove bolesti u populaciji domaćih i divljih životinja. Zahvaljujući sustavnoj provedbi programa iskorjenjivanja bjesnoće u divljih životinja oralnom vakcinacijom lisica, posljednji slučaj bjesnoće potvrđen je u veljači 2014. godine. Za postizanje statusa zemlje slobodne od bjesnoće, uz izniman rad veterinarske struke, od 2011. godine do danas Ministarstvo poljoprivrede utrošilo je više od 200 milijuna kuna.

Čestitka veterinarima i vlasnicima životinja

Status je Hrvatskoj dodijelila Europska komisija Provedbenom uredbom (EU) 2021/620 оd 15. travnja 2021. o utvrđivanju pravila za primjenu Uredbe (EU) 2016/429 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu odobravanja statusa slobodno od bolesti i statusa područja na kojemu se ne provodi cijepljenje za određene države članice ili njihove zone, s obzirom na određene bolesti s popisa te u pogledu odobravanja programa iskorjenjivanja istih.

„Čestitam svim hrvatskim veterinarima i posjednicima životinja koji su predanim i odgovornim višegodišnjim radom ostvarili ovo vrijedno priznanje. Ujedno je to poruka svim građanima da je očuvanje javnog zdravlja prioritet veterinarske struke odnosno da je veterinarska struka jedan od ključnih aktera i neizostavna karika u zaštiti javnog zdravlja u koju građani Hrvatske mogu imati puno povjerenje“, ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Nema odmaranja na lovorikama

Unatoč ostvarenom statusu važno je kontinuirano održavati visoku raznu svijesti struke i javnosti o opasnostima ove smrtonosne bolesti. Sprječavanje bjesnoće započinje s odgovornim posjednikom životinje jer upravo briga o životinjama predstavlja najznačajniju stavku u sustavu kontrole ove bolesti, uz iznimno važnu visoku osviještenost veterinara u sustavu ranog prepoznavanja bolesti te provedbi aktivnog i pasivnog nadziranja.

bjesnoća je bolest kojoj su podložne sve toplokrvne životinje i čovjek

Bjesnoća: Ugrize životinja shvatite ozbiljno

Čovjek se zarazi ako ga ugrize životinja koja je zaražena virusom bjesnoće ili ako prenese slinu zaražene životinje na...

SAZNAJTE VIŠE

Kampanjom koja se provodi povodom Svjetskoga dana borbe protiv bjesnoće u globalnim razmjerima nastoji se pridonijeti boljoj informiranosti i podizanju javne svijesti o bjesnoći te mjerama kontrole iste. Više informacija o Svjetskom danu bjesnoće dostupno je na https://rabiesalliance.org/world-rabies-day.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button