Ljekovito bilje - 5. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Prirodna pomoć iz vinograda i šuma za bolne i otečene noge

Proširene vene najčešće su oboljenje nogu, a posebno im pogoduje današnji sjedalački način života. Iako ni muškarci nisu pošteđeni ovih muka, vene će se ipak najčešće proširiti ženama

Divlji kesten prirodna je pomoć za proširene vene

Proširene vene na nogama jedan su od vrlo čestih problema. Statistički čak 25‒40 posto žena pati od kronično proširenih vena i 20‒30 posto muške populacije.

Razlozi za proširene vene su brojni i mogu biti razni, od genetske prirode, potom uzrokovani dugotrajnim stajanjem ili sjedenjem, trudnoćom ili pak uzimanjem nekih lijekova kao što su hormonska nadomjesna terapija ili oralna kontracepcija. Prevencija proširenih vena vrlo je važna kao i kod svih drugih bolesti: važna je edukacija bolesnika i samopomoć, potrebno je dovoljno vježbati, a ako imate suvišne kilograme, važno je vratiti se na idealnu težinu.

 Kreme i gelovi od divljeg kestena namijenjeni su osobama koje imaju proširene vene, osobama koje puno stoje i koje imaju grčeve u nogama

Također, izbjegavajte duže stajanje ili sjedenje na istom mjestu, a kada se odmarate, noge treba podići na povišeno (iznad razine srca) barem pola sata na dan. Izbjegavajte pretjeranu konzumaciju alkohola jer alkohol uzrokuje dodatno širenje krvnih žila, a preporučuje se i nošenje kompresivnih čarapa. 

Liječenje

Liječenje vena možemo početi prirodnim preparatima koji se uzimaju oralno ili u obliku krema i gelova za masiranje. Takvi preparati mogu ublažiti nastali problem i donekle spriječiti ili usporiti daljnje napredovanje bolesti. Masti za olakšavanje tegoba kod proširenih vena prodiru kroz kožu i učvršćuju stijenke krvnih žila. Kada imamo proširene vene koje se vide i stvaraju nam ne samo estetski, već i zdravstveni problem, treba potražiti mišljenje liječnika. 

Divlji kesten

Kesten (Aesculus Hippocastanum L., Hippocastanaceae) je stablo visoko do 30 m, razgranato s okruglom krošnjom. Pradomovina mu je Kavkaz, Himalaja i Iran. U 16 stoljeću donesen je u Europu, gdje se počeo saditi po parkovima.

U ljekarničke svrhe od divljeg kestena koristi se:

  • sjeme (Hippocastani semen),
  • kora (Hippocastani cortex) i
  • list (Hippocastani folium).

U farmakopejama oficinalno je samo sjeme divljeg kestena.

Sastav i djelovanje

Sjeme divljeg kestena sadrži od 3 do 6 posto triterpenskihsaponina nazvanih escin, flavonoide, vitamin B i C, sterole, polisaharide, masno ulje, bjelančevine i minerale.

Escin djeluje antieksudativno i antiedematozno, povećava otpornost i smanjuje oštećenja kapilara. Ekstrakt sjemenki uklanja edeme i smanjuje lomljivost kapilara pa je odlično sredstvo za liječenje hemoroida te venoznih i limfnih bolesti. Ta djelovanja potvrđena su i kliničkim studijama. 

>>Danas još veliki broj žena pati zbog proširenih kapilara na nogama, što je ponajprije estetski problem. No taj problem ne treba zanemariti jer dugoročno proširene kapilare na potkoljenicama, osobito na donjim dijelovima, dovode do kroničnih promjena na koži.<<

Na tržištu postoje preparati koji sadrže ekstrakte divljeg kestena u obliku tableta (kapsula), krema, gelova. Kreme i gelovi namijenjeni su osobama koje imaju proširene vene, osobama koje puno stoje i koje imaju grčeve u nogama.

U fitoterapiji postoji nekoliko proizvoda koji sadrže standardizirani ekstrakt iz listova divljeg kestena. Ti preparati preporučuju se kao sredstva u liječenju hemoroida i upale vena.

Vinova loza

Vinova loza (Vitis vinefera, Vitaceae) koristi se i u medicinske i u prehrambene svrhe. Od djelatnih tvari sadrži polifenole (resveratrol), proantocijanidine i flavonoide. Resveratrol je polifenol prisutan u biljkama. Najpoznatiji izvori resveratrola su crno vino i kožica crnog grožđa. Biljne vrste su Vitis vinifera L., Vitis labrusca L., Vitis rotundifera L., porodica je Vitaceae.

Biljke stvaraju resveratrol kada su izložene mehaničkom ili UV oštećenju te prilikom obrane od nametnika. On sudjeluje u unutarstaničnim procesima odgovornim za antioksidacijsku zaštitu, stvaranje energije u mitohondrijima, supresiju onkogena, obnavljanje DNA i apoptozu, čime direktno utječe na usporavanje procesa starenja.

Kako je otkriven resveratol?

Resveratrol je otkriven u 40-im godinama prošlog stoljeća. Najprije je izoliran iz korijenja biljke Veratrum grandiflorum o. loes, a poslije 1963. godine iz korijena biljke Polygonum Cuspidatum. Prvi pravi interes za resveratrol pojavio se kada je objašnjeno moguće kardioprotektivno djelovanje crnog vina. Smatra se da je to važno otkriće za tvz. Francuski paradoks, termin koji opisuje francusku populaciju kao ljude s najmanje kardiovaskularnih oboljenja.

Glavni učinci resveratrola su:

  • smanjenje lipida i kolesterola u krvi,
  • sniženje krvnog tlaka,
  • inhibicija agregacije krvnih pločica,
  • poboljšanje funkcije endotela krvnih žila. Upravo ta važna funkcija koristi se u liječenju i prevenciji oboljenja krvnih žila (varikoziteti) i vrlo je čest sastojak u kremama za liječenje vena.

Sastav preparata

Preparati na tržištu sadrže optimalnu kombinaciju ekstrakata divljeg kestena. U nekim kremama možemo pronaći i dodatke mentola i eukaliptusa (izazivaju osjećaj hlađenja), nevena (djeluje protuupalno), hamamelisa, veprine, zelenog čaja, ekstrakta bora, gotu-kole, ljekovitog kokotca, veprine.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button