Srce i krvne žile - 20. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Slaven Suknaić, dr.med., spec. kirurg, subspec. vaskularne kirurgije, Poliklinika Venes, ADIVA Plus sadržaj

Proširene vene: kako nastaju i kako se liječe

Iako se proširene vene smatraju estetskim problemom, one prvenstveno izazivaju neugodne zdravstvene tegobe, a može doći i do otvaranja rana

prosirene vene varikozne vene krvne zile kapilare

Kako bismo mogli govoriti o proširenim venama, potrebno je ukratko upoznati venski sustav, a potom i varikozne vene. Venski sustav nogu dijeli se na tri međusobno povezana sustava. To su površinski venski sustav, duboki venski sustav te sustav perforatora i safenoznog ušća koji ih povezuju.

Krv se iz površinskog venskog sustava prenosi u duboke vene i putem njih ide prema srcu. Za uredan protok krvi iz nogu prema srcu potrebna su dva sustava koji funkcioniraju sinkronizirano, a to je rad mišićne pumpe na nogama koja tjera krv prema srcu, a drugi je sustav zalistaka koji omogućavaju da krv iz nogu teče u jednom smjeru. Prilikom relaksacije mišića na potkoljenicama, tlak u dubokim venama pada i krv se iz površinskog sustava ulijeva u duboki. Također postoje i zalisci koji sprečavaju obrnuti protok krvi iz dubokih u površinske vene.

Prirodna pomoć iz vinograda i šuma za bolne i otečene noge

Varikozne vene i teleangiektazije nastaju kada se poremeti normalan protok krvi u venama, a uzrok je oštećenje zalistaka.

Težak i bolan „reljef“ nogu

Varikozne vene su izvijugane i proširene vene na nogama uzrokovane povišenim tlakom unutar venskog sustava. S vremenom postaju sve šire uzrokujući niz zdravstvenih problema od kojih su najčešći osjećaja težine i umora u nogama, svrbeža, pečenja, noćnih grčeva, sindroma nemirnih nogu i bolova.

Mogu i spontano prokrvariti, posebno u starijih osoba ili nakon manje traume. Povišeni tlak unutar vena s vremenom dovodi i do oštećenja kože koja postaje tamnija (hiperpigmentacija) uz razvoj hipostatskog dermatitisa, dok kod najtežeg stupnja dolazi to otvaranja rana (ulkusa) koje teško cijele (nekoliko mjeseci ili godina) te značajno umanjuje kvalitetu života kod tih pacijenata.

Velik broj pacijenata se i danas ne liječi ili se liječi neodgovarajućim metodama. Danas je i dalje u značajnom postotku bolesnika primjenjuju kirurške metode liječenja tzv. stripping ili crossectomia koje imaju brojne nedostatke kao što su boravak u bolnici, opća/spinalna anestezija, ožiljci, bolovi te dulji oporavak i sporiji povratak normalnim aktivnostima.

Pojava recidiva je česta, prema nekim istraživanjima i do 50% unutar 5 godina.

Učinkovite minimalno invazivne tehnike liječenja

Unazad 10 godina u svijetu popularne su minimalno invazivne tehnike liječenja proširenih površinskih vena. Izvode se pod lokalnom anestezijom ili bez nje. Omogućavaju brz oporavak i povratak uobičajenim životnim aktivnostima.

Moguće ih je izvoditi u svim stadijima venske bolesti, pa čak i kod onih pacijenata koji imaju aktivan venski ulkus. U tom slučaju ovi zahvati potiču ubrzano zatvaranje venskog ulkusa i sprečavaju ponovnu pojavu rana.

Termalne i netermalne metode

Metode liječenja dijele se na termalne i netermalne metode.

Termalne metode liječenja koriste toplinsku energiju za zatvaranje insuficijentnih magistralnih površinskih vena nogu te uključuju endovensku lasersku ablaciju (EVLA) i radiofrekventnu ablaciju (RFA).  Kod termalnih metoda primjenjuje se dodatna tumescentna anestezija kojom se okolna tkiva štite od djelovanja topline, a koja se aplicira pod kontrolom ultrazvuka u prostor oko same vene.

Netermalne metode liječenja koriste mehaničko-kemijsku tehniku zatvaranja vene (MOCA, Clarivein) ili zatvaranje vene posebnim medicinskim cijanoakrilatnim ljepilom (VENASEAL). Ono što je najvažnije kod netermalnih metoda liječenja jest da se izvode kroz jedan ubod u kožu putem kojeg se kateter uvodi u bolesnu venu koju je potrebno zatvoriti i da u velikoj većini slučajeva ne zahtijevaju nošenje kompresivnih čarapa nakon operacije. Liječenje se može nadopuniti i kemijskom ablacijom poznatijom kao skleroterapija, u vidu mikroskleroterapije ili pjenom (UGFS).

Individualni pristup

Svaka metoda ima neke svoje specifičnosti koje je potrebno uzeti u obzir kod odabira načina liječenja, stoga je prije svakog zahvata izuzetno važno napraviti kvalitetan klinički i ultrazvučni pregled Color Dopplerom. Poliklinika Viva-derm u suradnji s poliklinikom Venes nudi čitav niz minimalno invazivnih metoda liječenja proširenih površinskih vena nogu.

Proširene vene čest su problem u trudnoći

Ne zatvarajte oči pred proširenim venama i kapilarama

Danas još veliki broj žena pati zbog proširenih kapilara na nogama, što je ponajprije estetski problem. No taj problem...

SAZNAJTE VIŠE

Nemoguće je da jedna metoda može savršeno uspješno riješiti problem kod svih pacijenata s proširenim površinskim venama. stoga je neophodan individualan pristup svakom pacijentu i odabir adekvatne metode liječenja. Tako se postižu izuzetno dobri rezultati liječenja na zadovoljstvo pacijenata.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button