Obiteljsko zdravlje - 19. lipnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Noge u mukama: što uzrokuje grčeve, trzanje, trnce i žarenje

Noćni grčevi u nogama mogu ometati spavanje, trzanje je često, ali bezopasno, a trnci i žarenje svakako pozivaju na oprez i otkrivanje uzroka

grcevi u nogama bolovi misici trnci

Grč je neugodan i bolan osjećaj izazvan kontrakcijom mišića. Snažan je, nevoljan i nekontroliran pokret mišića. Grčevi u mišićima se razlikuju u rasponu intenziteta od blagih trzaja ili tikova do jake boli. Zgrčeni mišić može biti tvrd kao kamen nekoliko sekundi do nekoliko minuta ili duže. Grčevi se često javljaju po noći te ometaju spavanje, a zbog neispavanosti osobe narušava se kvaliteta života.

Nezdrave sportske navike: Zbog želje za brzim rezultatima ide se opasnim prečacima

Najčešći uzroci grčenja mišića

Neočekivane kontrakcije mišića su normalne i uglavnom bezopasne, ali često uzrokuju snažne bolove. Točan uzrok grčeva (mišićnog spazma) još uvijek je nepoznat, ali najčešće nastaju zbog izmijenjene neuromuskularne kontrole, dehidracije, manjka elektrolita, slabe kondicije, umora mišića te na početku bavljenja novom tjelesnom aktivnošću.

Događa se vjerojatno to da nedostatak tekućine uzrokuje osjetljivost završetka živaca te tako nastaju kontrakcije u prostoru oko tih živaca što dovodi do pritiska na završetke. Istraživanja kažu i da su grčevi mišića češći tijekom vježbanja na toplini. Zbog pojačanog znojenja dolazi do gubitka elektrolita te se incidencija grčenje mišića povećava. Profesionalni i rekreativni sportaši se često bore s grčevima, pogotovo u ljetnim mjesecima po vrućinama, kada ne unose u tijelo dovoljno tekućine.

Kako olakšati grč?

Ako postanu česti mogu ometati trening ili rutinu spavanja. Grčevi obično nestanu sami od sebe bez potrebe za liječenjem. Kada osjetite grč u mišiću napravite suprotan pokret, tj. istegnite ga, npr. ako se grč pojavi u stražnjoj strani potkoljenice (listu) i vuče vam stopalo prema dolje povucite rukom prste i stopalo prema sebi da ga istegnete.

Pomoći će vam i stavljanje toplih obloga da spazam popusti ili tuširanje toplom vodom, lagana masaža zahvaćenog mišića. Unosite i namirnice bogate kalijem i magnezijem.

Ako su grčevi mišića snažni, česti ili konstantni posjetite svog liječnika i potražite savjet.

Trzanje i trnci

Fascikulacije su mišićni trzaji koje većina ljudi doživi barem jednom u životu. Trzaji se mogu javiti u raznim mišićima, a najčešće ih susrećemo na nožnim mišićima, mišićima stopala i ruku. Simptomi fascikulacija variraju od osobe do osobe te se mogu javiti nenadano. Najčešće se javljaju u mirovanju te mogu biti praćeni trncima ili osjećajem utrnutosti zahvaćenih dijelova tijela.

Trnjenje nogu najčešće se javlja kao posljedica loše cirkulacije. Uzroci koji dovode do ove pojave najčešće su u dugotrajnom sjedenju ili stajanju na jednom mjestu, odnosno položaju u kojem ste proveli neko vrijeme.

Obamrlost u nozi se može javiti kao posljedica ozljede živca. U slučaju hernije diska (ispadanja diska iz ležišta) kralježnice može doći do neugodnog trnjenja u nogama. Peckanje i toplina u nogama najčešće se pojavljuju kao posljedica bolesti vena.

Što učiniti kad osjećamo žarenje i trnjenje stopala

Do pojave trnaca u nogama mogu dovesti i neke druge bolesti kao što su dijabetes, migrena, neki neurološki poremećaji i drugo. Obratite pažnju na to koliko često vam se ponavljaju simptomi žarenja i trnjenja stopala pa i bolova u nogama i stopalima te o tome obavijestite svog liječnika.

Vježbe mogu izazvati bolove u mišićima

Kako kvalitetno vježbati bez bolova u mišićima

Osim nakon vježbanja, do upale mišića može doći i tijekom obavljanja poslova koji iziskuju fizički angažman, a tijelo nije...

SAZNAJTE VIŠE

Puno odmarajte i u ležećem položaju stavite noge na jastuk ili ih povisite na neki drugi način. Ako imate posao na kojem morate dugo stajati pokušajte se što više šetati, a ne stajati na jednom mjestu. Ako radite u uredu izbjegavajte grčenje nogu ili sjedenje s prekriženim nogama te nastojte svakih pola sata ili sat prošetati. Nošenje neudobne obuće može pogoršati stanje sa stopalima ali i izazvati bolove u kralježnici. Bavite se aktivnostima koje mogu poboljšati cirkulaciju. Kada osjetite peckanje, pokušajte si pomoći masiranjem stopala kružnim pokretima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button