Zanimljivosti i savjeti - 5. studenoga 2019.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Upoznajte pozitivne i negativne čestice ključne za život

Elektroliti su minerali, odnosno pozitivno i negativno nabijeni ioni i od esencijalne su važnosti za život te pravilno funkcioniranje organizma

elektroliti su minerali odnosno ioni koji su važni za pravilno funkcioniranje organizma

Elektrolit je po svojoj definiciji kemijski spoj koji otapanjem u vodi stvara ione koji provode električni naboj, odnosno struju. Elektroliti su minerali, odnosno pozitivno i negativno nabijeni ioni i od esencijalne su važnosti za život te pravilno funkcioniranje organizma. Svim višim oblicima života elektroliti su potrebni da bi preživjeli, pa tako i nama.

Oni reguliraju naše živčane i mišićne funkcije, hidraciju tijela, krvni pH, krvni tlak i oporavak oštećenih tkiva. U našem tijelu postoje razni mehanizmi koji održavaju koncentraciju elektrolita u ravnoteži potrebnoj za pravilno funkcioniranje organizma.

Naši mišići i neuroni ponekad se nazivaju “električnim tkivima” tijela i ovise o kretanju elektrolita između izvanstanične, međustanične te unutarstanične tekućine (tekućine unutar, izvan ili između stanica).

Za kontrakciju mišića potreban je kalcij (Ca2+), natrij (Na+) i kalij (K+). Pogrešne razine elektrolita mogu dovesti do mišićne slabosti ili grčeva mišića. Naše srce, mišići i živčane stanice služe se elektrolitima kako bi održali voltažu u staničnim membranama te prenosili električne impulse do drugih stanica.

Trebaju li djeca vitaminsko-mineralne preparate?

Upoznajte elektrolite

U našem tijelu od elektrolita spomenimo natrij (Na+), kalij (K+), kalcij (Ca2+), magnezij (Mg2+), klorid (Cl1-) i hidrogenfosfat (HPO42-).

Natrij (Na+)

Riječ je o jednom od najvažnijih elektrolita u tijelu. To je pozitivno nabijen ion koji se nalazi u izvanstaničnoj tekućini i krvi. Važan je za održavanje volumena krvi i kiselo-bazne ravnoteže tekućine te živčane i mišićne funkcije.

Kalij (K+)

Za razliku od natrija, kalij je unutarstanični pozitivno nabijen ion iako ga se može naći i izvan stanice. On sudjeluje u prijenosu živčanih impulsa te ima ulogu u mišićnim kontrakcijama, a važan je i u kontroli krvnog tlaka, kod diobe stanica, u razvoju embrija i drugo.

Kalcij (Ca2+)

Kalcij je najzastupljeniji esencijalni makro mineral u našem tijelu te predstavlja 1,5 do 2 posto ukupne tjelesne mase. Nalazi se u kostima i zubima, a dio u limfi i drugim tjelesnim tekućinama. Sudjeluje u nizu funkcija – od zgrušavanja krvi, regulacije srčanih otkucaja do prijenosa impulsa.

Magnezij (Mg2+)

Također je riječ o esencijalnom mineralu s višestrukom ulogom u organizmu. Nalazi se u stanicama, kostima te sudjeluje u njihovoj izgradnji, važan je u funkciji središnjeg živčanog sustava i održavanju normalnog krvnog tlaka.

Klorid (Cl1-)

Klorid je najveći anion (negativni ion), a nalazi se u izvanstaničnoj tekućini. Zajedno s natrijem djeluje u održavanju ravnoteže i tlaka raznih tekućina u tijelu. Važan je i u održavanju kiselosti, a većinom ga dobivamo (kao i natrij) iz soli u prehrani.

Hidrogenfosfat (HPO42-)

Anion koji je u najvećem postotku prisutan u kostima, a ostatak je unutar stanica. Igra važnu ulogu u izgradnji kostiju i zubi, proizvodnji energije, radu mišićnog i živčanog sustava te obnovi tkiva.

Hipo i hiper

Kao i u svemu, ravnoteža je važna i kada je riječ o elektrolitima. Dakle, njihova razina u krvi može postati previsoka ili preniska. Razine elektrolita u tijelu mijenjaju se kad se mijenjaju i razine vode u tijelu, odnosno kad naša razina hidratacije raste ili pada. Razine elektrolita ujednačenim održavaju naši bubrezi i neki hormoni. Kada vježbamo, znojimo se i gubimo elektrolite, i to uglavnom natrij i kalij.

Da bismo održali stalnu koncentraciju elektrolita u našim tjelesnim tekućinama, potrebno ih je nadomjestiti. Svježe voće i povrće dobri su izvori natrija i kalija pa nadomještaju izgubljene elektrolite. Previsoke razine elektrolita u krvi filtriraju se kroz bubrege.

Ako ne konzumiramo potrebne razine elektrolita, može biti posljedica za zdravlje. Najčešće neravnoteže su hipernatremija i hiponatremija (višak ili manjak natrija) te hiperkalemija i hipokalemija (pretjerane i preniske razine kalija).

Liječnici prenisku razinu elektrolita obilježavaju prefiksom hipo, a previsoku prefiksom hiper. Simptomi koji upućuju na neravnotežu elektrolita mogu uključivati grčenje mišića, slabost i, ako se ne liječi, napadaje. Pritom su osobito ugroženi stariji ljudi. Budući da su starije osobe osjetljivije na pojačan ili smanjen unos tekućine, sklonije su i abnormalnim razinama elektrolita jer kada ostarimo, naši bubrezi ne rade više jednako učinkovito. Neke starije osobe koje imaju problema s kretanjem, a nemaju svakodnevnu pomoć te nemaju redovit ili dostatan unos hrane i pića, podložnije su nastanku neravnoteže elektrolita.

Kalcij, cink, magnezij i drugi minerali izuzetno su važni za normalno funkcioniranje

Minerali: Zašto su toliko važni za naše zdravlje?

Minerali su anorganski kemijski elementi, ima ih 103, a 80 ih nalazimo u našem organizmu. Minerali čine 4,5% naše...

SAZNAJTE VIŠE

Krivci za neravnotežu

Neravnoteža elektrolita može se manifestirati na nekoliko načina, a simptomi će ovisiti o tome koji je elektrolit u neravnoteži i je li razina previsoka ili preniska. Bolesti bubrega i teška dehidracija uslijed povraćanja ili proljeva mogu prouzročiti neravnotežu elektrolita.

Među uzrocima neravnoteže elektrolita spomenimo i toplinski udar (istraživanje je otkrilo da se broj slučajeva neravnoteže elektrolita znatno povećava tijekom toplinskih udara), kiselo-bazna neravnoteže (pH), zatim kongestivno zatajenje rada srca, mučnina tijekom trudnoće te neki lijekovi, poput diuretika ili ACE inhibitora. Potom su tu i liječenje raka ili bulimija. Istraživanje je otkrilo da 20 posto pacijenata koji uzimaju dijuretike koji se uobičajeno propisuju za visok krvni pritisak ili bolesti srca imaju smanjene razine natrija i kalija.

U kontekstu neravnoteže spomenimo hiperkalcemiju, odnosno višak kalcija. Riječ je o uobičajenom poremećaju kod oboljelih od raka, osobito onih s rakom dojke, rakom pluća i multiplim mijelomom. Često je rezultat uništenje kosti zbog metastaza na njima. Znakovi i simptomi mogu uključivati često mokrenje, nepravilan rad srca, letargiju, umor, ćudljivost i iritabilnost, mučninu, bol u trbuhu, povraćanje, ekstremnu slabost mišića, snažnu žeđ, suha usta ili grlo, totalni gubitak apetita, komu, zbunjenost i konstipaciju. Iako ti simptomi mogu biti i rezultat samog raka ili tretmana raka, ponekad je teško odmah identificirati hiperkalcemiju.

Simptomi koji upućuju na neravnotežu

Izmijenjena razina magnezija, natrija, kalija ili kalcija može proizvesti jedan ili više od sljedećih simptoma:

 • nepravilan rad srca
 • slabost
 • tikovi i grčevi mišića
 • nepravilan krvni tlak
 • zbunjenost
 • napadaji
 • omamljenost
 • umor, letargija
 • konvulzije
 • bolesti kostiju
 • poremećaji živčanog sustava

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button