Ljekovito bilje - 6. studenoga 2018.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Menta: Prehlada, gastritis i grčevi pored nje nemaju šanse

Menta je već generacijama saveznik u borbi protiv virusnih infekcija, pa je tako i levomentol gotovo obavezan sastojak svih pastila za ublažavanje grlobolje

menta je odlična protiv gripe, grlobolje i gastritisa

Osim što se koristi u obliku čajnog napitka, menta se koristi i kao samostalna droga ili kao sastavnica čajeva za gastritis i grčeve u gastrointestinalnom traktu.

Gotovo da nema bake ili majke koja djeci za liječenje prehlade ne bi preporučila čaj od mente, odnosno paprene metvice. Biljka latinskog imena Mentha x piperita (Lamiaceae) već je generacijama na glasu kao izvrstan lijek iz prirode za razne upale u ustima, a čaj je jako popularno piće zbog svog osvježavajućeg okusa. Iz iste se biljčice dobivaju i proizvodi za liječenje usne šupljine kod infekcija i upala. Tako su i pastile za grlo danas gotovo nezaobilazna pomoć u liječenju grlobolje. Različite aktivne supstancije koje se nalaze u pastilama djeluju lokalno na upalu i bol u grlu te ublažavaju nadražajni kašalj.

Oralna upotreba preparata koji sadržavaju eterično ulje paprene metvice može izazvati žgaravicu, mučninu i povraćanje

Menta je melem za sluznicu

Grlobolja je najčešće simptom obične prehlade. Najprije se sluznica u ustima i grlu isuši te se virusi i bakterije nakupljaju u povećanom broju. Ljudsko tijelo te patogene obično može držati pod kontrolom, no ako je imunosni sustav oslabljen, on se ne može prikladno braniti od virusa ili bakterija. Zbog toga patogeni prodiru u sluznice usta i grla, mogu se razmnožavati i prouzročiti upalu. Ti se procesi prepoznaju po tipičnim simptomima grlobolje: najprije je grlo suho, potom osjećamo svrbež, pa sluznica počinje crvenjeti i otjecati, a potom grlo postaje bolno i otežano vam je gutanje. U takvim situacijama potrebno je uzeti pastile za grlo koje će olakšati te simptome.

Čest sastojak pastila za grlo je levomentol (mentol) koji dopunjuje učinke drugih djelatnih tvari svojim analgetskim djelovanjem koje se temelji na podražaju receptora za hladnoću u sluznici. Levomentol je dovoljno poznat te se može smatrati netoksičnim i bezopasnim.

Priča o tome odakle se dobiva levomentol, odnosno mentol počinje od listova paprene metvice koji najčešće sadržavaju 1 – 4% eteričnog ulja, 6 – 12% trjeslovina, flavonoide (lutein, hesperidin, rutin) i triterpenske spojeve. U ulju prevladavaju monociklički monoterpeni, a  najvažniji među njima je mentol koji se u eteričnom ulju nalazi slobodan ili esterificiran octenom ili izovalerijanskom kiselinom.

>>Kihanje, curenje nosa, a potom začepljen nos, grebanje ili bol u grlu i povišena temperatura, tipični su simptomi i za prehladu i gripu. Ali postoje značajne razlike u intenzitetu i nastupu simptoma koje nam pomažu razlikovanje ovih dviju bolesti<<

Za želudac i mišiće

Osim što se koristi u obliku čajnog napitka, menta se koristi i kao samostalna droga ili kao sastavnica čajeva za gastritis i grčeve u gastrointestinalnom traktu. Ublažava grčeve, pojačava rad želuca, pomaže protiv nadutosti te služi kao antiseptik, što je odobrila i Komisija E. Djelovanje mente kao antiseptika iskorišteno je upravo u pastilama za liječenje grlobolje.

Eterično ulje paprene metvice (Menthae piperitae aetheroleum) dobiva se iz svježih, cvatućih vršnih dijelova biljke vodeno-parnom destilacijom. Eterično ulje paprene metvice visoke kakvoće sadrži 40 – 45% mentola, povoljan omjer mentola i mentil-acetata (5:1), sadržaj mentona nije viši od 40%, sadržaj mentofurana koji nije viši od 5%, a u ulju ne smiju biti identificirani karvon (ne više od 1%) i pulegon (ne više od 4%).

Eterično ulje primjenjuje se lokalno i oralno. Oralno djeluje kao kolagog (stimulira lučenje žuči), a koristi se kod grčeva u gornjem gastrointestinalnom traktu te žučnim putovima. Ulje je karminativ (protiv nadutosti) i anestetik. Komisija E odobrava upotrebu kod spazma, kao karminativ, kolagog i sekretolitik te za antibakterijsko djelovanje i za efekt hlađenja pri nanošenju izvana na kožu. Ulje se upotrebljava i kod iritabilnog kolona, a izvana se koristi kod upala mišića i neuralgija. Često se koristi i kod liječenja gornjih dišnih putova, kod prehlade i začepljenosti nosa.

Oprez!

Maloj djeci se ovo ulje ne preporučuje za upotrebu. Važno je napomenuti i to da oralna upotreba preparata koji sadržavaju eterično ulje paprene metvice može izazvati žgaravicu, mučninu i povraćanje pa na to treba obratiti posebnu pozornost kod osjetljivih bolesnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button