Ljekovito bilje - 26. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - dr.sc. Katarina Fehir Šola, univ.mag.pharm., Ljekarna Bjelovar, ADIVA Plus sadržaj

Adaptogeni: moćna pomoć iz prirode protiv stresa i njegovih posljedica

Poznato je da priroda nudi čitav niz sjajnih ljekovitih „pripravaka“, a posebno mjesto u ovo vrijeme pripada adaptogenima koji nam mogu pomoći da lakše prebrodimo stresna razdoblja i oporavimo se

stres adaptogen ginseng

Što su zapravo adaptogeni? To je naziv za biljke koje djeluju protiv stresa i potiču oporavak organizma. Adaptogeni potiču rad organizma te podižu potencijal tijela. Često ih se opisuje kao metaboličke regulatore koji povećavaju sposobnost prilagodbe organizma i podnošenje stresnih situacija te pospješuju oporavak od stresa.

Stres nije uvijek krivac, nego može biti i pozitivac

Brekhman, pionir u eksperimentalnim istraživanjima biljaka koje djeluju kao adaptogeni, koristi termin adaptogen za opisivanje sposobnosti ginsenga za povećanje otpornosti na fizički, kemijski i biološki stres te sposobnošću da se podigne opća vitalnost organizma. Ovaj učinak se javlja polako i potrebno je nekoliko tjedana liječenja da se dobije puna korist od biljaka.

Blagodati adaptogena

Adaptogenima se pripisuju brojni povoljni učinci na zdravlje:

  • djeluju kao snažni antioksidansi,
  • jačaju imunitet,
  • povećavaju razinu energije i tjelesnu snagu,
  • uravnotežuju razinu šećera i masnoća u krvi,
  • smanjuju tjeskobu,
  • omogućuju bolji san,
  • poboljšavaju raspoloženje i koncentraciju…

Među tim superbiljkama ističu se različite vrste ginsenga: kineski, japanski, sibirski te indijski, poznat i kao ašvaganda (ashwagandha) te ružičasti žednjak ili rodiola (Rhodiola rosea), poznat i kao zlatni korijen, kozlinac (Astragalus membranaceus) i sladić (Glycyrrhiza glabra).

Zahvaljujući svojoj adaptogenosti, ove biljka dovode organizam u stanje ravnoteže.

Ginseng

Korijen ginsenga već odavna u kineskoj medicini ima vrlo važnu ulogu i poznat je kao univerzalno sredstvo, afrodizijak i životni eliksir. Smatra se da pojačava sposobnost reakcije i radnu sposobnost (adaptogeno djelovanje), stimulira izmjenu tvari, jača i oporavlja kod umora i nemoći te pomaže kod smanjene radne sposobnosti i koncentracije.

Američki ginseng sadrži brojne biološki aktivne tvari različite kemijske strukture. Osnovne sastavnice su triterpenski saponini nazvani ginsenozidi. Kao i u slučaju azijskog/kineskog ginsenga, ginsenozidi iz američkog ginsenga derivati su protopanaksadiola ili protopanaksatriola. Od ostalih izoliranih sastavnica treba spomenuti polisaharide kvinkvefolane, poliacetilene, fenole, flavonoide, aminokiseline, eterično ulje, vitamine i minerale.

Američki i azijski ginseng

Od ukupno 13 poznatih vrsta ginsenga, Panax quinquefolius L. poznat kao američki ginseng  i Panax ginseng C.A. Meyer, poznat kao azijski ginseng, dvije su najpopularnije vrste ginsenga za koje postoji najviše dokaza o kliničkoj učinkovitosti.

U tradicionalnoj medicini, američki ginseng se je koristio kao diuretik, digestiv, tonik i stimulans. Koristio se je za povećavanje odgovora na stres, liječenje kašlja, gubitak apetita, liječenje kolika, povraćanje, nesanicu, neuralgije, reumatizam i glavobolju. Nadalje, smatra se da pripravci američkog ginsenga povećavaju oslabljenu koncentraciju i pamćenje te sposobnost učenja, podižu imunitet i usporavaju starenje.

Sustavnim pregledom randomiziranih kontroliranih kliničkih ispitivanja koji je procjenjivao učinkovitost i sigurnost ginsenga, ustanovljen je snažan pozitivni učinak ginsenga na metabolizam glukoze, psihomotornu funkciju i plućnu funkciju te umjeren pozitivni učinak na poboljšanje erektilne disfunkcije, srčane funkcije i cerebrovaskularne funkcije, dok učinak na poboljšanje fizičke učinkovitosti nije pronađen.

Premda su kliničke studije načelno usmjerene na učinke preparata ginsenga cijelog korijena ili specifičnih dijelova korijena, kako se primjenjuju u Tradicionalnoj kineskoj medicini (engl. Traditional Chinese Medicine), pretklinička istraživanja nastoje razjasniti ulogu pojedinačnih ginsenozida u odnosu na njihovu terapijsku učinkovitost.

Savjeti za opuštanje

Jednostavni savjeti za ublažavanje stresa – od relaksacije do meditacije

Početak novog milenija obilježen je stresom. Današnji način života pred nas stavlja brojne izazove usklađivanja poslovnog i privatnog života...

SAZNAJTE VIŠE

Ginseng u sportu

Ginseng koriste sportaši kao ergogenu pomoć (za poboljšanje performansi) dugi niz godina. Jedna studija pokazala je da su preparati ginsenga učinkoviti u povećanju radne sposobnosti, uz poboljšanje iskorištenja kisika u 50 muških sportskih učitelja (21 – 47 godina starosti).

Zapamtite:

Niti jedan adaptogen nije zamjena za zdrav način života. Dovoljno sna, zdrava prehrana i tjelovježba, temelji su zdravog života. Dodatak preparata koji sadrže adaptogene biljke samo je pomoć u stanjima kada se osjećamo loše i iscrpljeno.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button