Ljekovito bilje - 13. veljače 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Miriše na Valentinovo: 5 mirisa za koje se tvrdi da su afrodizijak

Valentinovo je pravo vrijeme da se prepustite nježnostima s voljenom osobom, a još od davnina je poznato da neki mirisi imaju posebna afrodizijačka svojstva…

Mirisi kao afrodizijak

Ako ovog Valentinova želite malo „začiniti“ stvari s voljenom osobom i tražite afrodizijak, zanemarite svoje parfeme i toaletne vode i umjesto toga zavirite u kuhinjski ormar.

Naime, kako tvrdi dr. Alan Hirsch iz Chicago’s Smell & Taste Treatment and Research Foundation, čini se da mirisi hrane pobuđuju naše seksualne nagone.

Afrodizijak se definira kao svaka hrana ili lijek koji pobuđuje seksualni nagon, izaziva veneralnu želju i povećava zadovoljstvo i performans. Ova riječ je izvedena iz grčkih riječi aphrodisiakon što znači „seksualni afrodizijak“ i aphrodisios, što označava grčku božicu ljubavi, a ove tvari potječu od biljaka, životinja ili minerala i od pamtivijeka su izazivale strast u muškaraca. Tijekom povijesti brojne su se prirodne tvari smatrale afrodizijacima u Africi i Europi.

U današnjoj kulturi postoje određene namirnice koje se koriste kao afrodizijaci, poput primjerice jagoda i kamenica. Također se vjeruje da čokolada, kava i med imaju afrodizijački potencijal. Iako se ove prirodne tvari smatraju afrodizijakom, nema znanstvenih potvrda koje bi potkrijepile te tvrdnje.

Također, istraživači tvrde da su među najboljima prirodni mirisi poput vanilije, cimeta, šafrana i lavande.

Začini kao što su cimet i klinčić svojstveni su za zimske mjesece jer tijelo opskrbljuju brojnim tvarima koje imaju blagotvorne učinke na ljudsko zdravlje. Evo kako vam mogu pomoći

Vanilija

Vanilija se već stoljećima koristi kao sastojak kineskih i francuskih parfema. Tijekom 1700-ih godina liječnici su je preporučivali kao eliksir koji potiče seksualnu potenciju kod muškaraca, a 1898. godine dr. John King preporučio je ekstrakt vanilije u svojoj knjizi kako bi „stimulirao seksualne sklonosti“. Prema dr. Craigu Warrenu s Instituta za osjećaj mirisa, miris vanilije proizvodi osjećaj sreće te nas opušta. Također, od svih sastojaka mirisa, tvrdi da je na globalnoj razini vanilija najpopularniji miris.

Cimet

Mnogi cimet smatraju jednim od najugodnijih mirisa na svijetu. Također, jedna studija tvrdi da miris cimeta povećava protok krvi u penisu više od bilo kojeg drugog mirisa.

Lavanda

Postoji poznata legenda prema kojoj je navodno lijepa kraljica Kleopatra zavela moćnog Cezara uz pomoć lavandine vodice. Iako afrodizijačka svojstva lavande nikada nisu znanstveno utvrđena, ova legenda živi i danas te se smatra da miris lavande djeluje opuštajuće na muškarce.

ljekovito bilje protiv nesanice i stresa

Naspavajte se! 4 biljke uz koje stres, nervoza i nesanica nemaju šanse

Za te se tegobe često propisuju lijekovi, no škrinjica ljekovitog bilja skriva biljne preparate koji, za razliku od sintetičkih,...

SAZNAJTE VIŠE

Šafran

Crocus sativus L., poznatiji kao šafran, pripada porodici biljaka Iridaceae te se uzgaja u Iranu i drugim zemljama, uključujući Indiju i Grčku. U tradicionalnoj se medicini šafran preporučuje kao afrodizijačko sredstvo. Znanstvenici su proučavali učinke ekstrakta šafrana i njegovih sastojaka krokina i šafranala na seksualno ponašanje kod mužjaka štakora. Utvrdili su da je krokin povećao učestalost intromisije i erekcije kod mužjaka štakora.

Azijski ginseng

Azijski ginseng dugi niz godina uživa reputaciju jednog od najboljih afrodizijaka na svijetu. Ginseng je korijen višegodišnjih biljaka Panax quinquefolium L., koja raste u SAD-u i Kanadi, i Panax ginseng C. A. Meyer (Araliaceae), koja raste u Kini i Koreji. Dolazi od grčkih riječi Pan što znači sve i Axos, što znači lijek. U tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se kao glavni sastojak za liječenje seksualne impotencije, a afrodizijačko djelovanje ove biljke dokazano je u brojnim studijama. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button