Ljekovito bilje - 26. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Naspavajte se! 4 biljke uz koje stres, nervoza i nesanica nemaju šanse

Svakodnevna preopterećenost naših osjetila različitim dnevnim događajima, ali i stres i nervoza, mogu uzrokovati nemiran ili isprekidan san te probleme s usnivanjem

ljekovito bilje protiv nesanice i stresa

Za te se tegobe često propisuju lijekovi, no škrinjica ljekovitog bilja skriva biljne preparate koji, za razliku od sintetičkih, ne izazivaju ovisnost i sigurni su za dulju primjenu.

Stres, nervoza i nesanica neka su od svakodnevnih stanja u kojima se možemo naći. Živimo u vremenu u kojem je stres sveprisutan, a užurban tempo života i veliki zahtjevi mogu utjecati i na naše spavanje.

Svakodnevno smo pod pritiskom medija i loših vijesti, što u nama pobuđuje stresne reakcije koje mogu uzrokovati loš san. Gotovo svatko ponekad ima besane noći koje se javljaju kao posljedica stresa, prekomjerne konzumacije kave ili alkohola. Sve više ljudi je sklono rješavati ove probleme uzimanjem lijekova. Danas smo svjedoci velikog porasta potrošnje lijekova za liječenje depresije, nervoze i nesanice. One koji su skloniji rješavanju problema uzimanjem sredstva za smirenje, svakako treba savjetovati da ne posežu odmah za jakim lijekovima koji izazivaju naviku i velik broj nuspojava. Priroda i u ovom slučaju može pružiti djelotvornu pomoć, a prednost biljnih preparata u odnosu na sintetske jest da oni ne stvaraju ovisnost i sigurni su za dulju primjenu.

Osim toga, za bolji san potrebno je promijeniti ili prilagoditi životne navike. Prije spavanja nemojte raditi aktivnosti koje će vas razbuditi kao, primjerice, raditi teške poslove, vježbati, a ne preporučuje se konzumacija alkohola i kave. Umjesto toga stvorite si ugodnu atmosferu, popijte topli čaj, u sobi si stavite nekoliko kapi lavandinog ulja za smirenje. Navest ćemo neke od biljaka koje vam mogu pomoći da imate bolji san.

>>Možda ne možemo odmah počistiti sav emocionalni stres, ali možemo krenuti s jednostavnijim stvarima, a velike i teške emocionalne predmete raščistiti uz pomoć prijatelja, bliskih osoba ili stručnjaka.<<

Pasiflora protiv nemira, nesanice i nervoze

Pasiflora (Passiflora incarnata L) se često koristi kod problema nesanice. Ova biljka ima karakterističan izgled, zeljasta je puzavica s vrlo specifičnim cvijetom ljubičaste boje. U ljekovite svrhe se koristi nadzemni dio biljke. Pasiflora djeluje protiv nervoze, nemira, nesanice i tjeskobe. Karakteristična je po tome što nema sedirajući efekt kao valerijana, a pomaže u situacijama kada se osoba često budi po noći i teško zaspi. Ova biljka je vrlo sigurna za korištenje pa se smije koristiti i u pedijatriji. Klinička studija koja je istraživala djelotvornost pasiflore u usporedbi sa sintetičkim lijekovima (oksazepam) dokazala je da imaju isti učinak, ali pasiflora izaziva manje nuspojava. Kao i kod svih biljnih preparata, potreban je oprez pri korištenju s drugim lijekovima. Pasiflora ima puno manje interakcija s drugim preparatima nego li, recimo, gospina trava. Pasiflora se može koristiti kao pomoć u odvikavanju od lijekova, na primjer, benzodiazepina. Oprez je potreban prilikom vožnje jer izaziva pospanost te se ne preporučuje koristiti ove preparate prije vožnje.

Valerijana – sinonim za smirenje

Valerijana ili odoljen (Valeriana officinalis) biljni je sedativ i anksiolitik. Ona je trajnica, visine do 150 cm, a raste kao samonikla biljka na vlažnim livadama Europe i Azije. Kao ljekovito sredstvo koristi se podanak i korijen koji ima karakterističan i neugodan miris. Mnoge kliničke studije dokazale su povoljno djelovanje valerijane kao sedativa. U narodnoj medicini koristi se još od 15. stoljeća, a biljka je sinonim za prirodno sredstvo za smirenje jer ima snažno smirujuće djelovanje. Može se primjenjivati kao čaj, tinktura, u obliku tableta ili kapsula. Valerijana nije toksična i uglavnom nema nuspojava. Od mogućih nuspojava u literaturi se spominje moguće sniženje krvnog tlaka. Ne preporučuje se uzimati u kombinaciji sa sedativima ili hipnoticima. Na tržištu postoji puno preparata s valerijanom kao samostalnom biljkom ili u kombinacijama s pasiflorom, matičnjakom, hmeljem, metvicom. Čaj od valerijane priprema se tako što 2,5 grama prelijemo sa 250 ml vode i ostavimo 15 minuta. Valerijana koja dolazi u obliku tinkture koristi se najčešće u maksimalnoj dozi od 10 grama. Ako koristite preparate valerijane u obliku tableta, potrebno je pridržavati se točnog doziranja.

Čaj od matičnjaka osigurava miran san

Matičnjak (Melissa officinalis) je biljka koja ima vrlo ugodan miris limuna. Ponekad se naziva i melisa, prema njenom latinskom nazivu. U ljekovite svrhe koristi se list biljke. Najčešće se upotrebljava protiv nervoze, tegoba probavnog sustava – grčeva i otežane stolice – te protiv nesanice. Ako je upotrebljavate protiv nesanice, morate znati da je manje djelotvorna od valerijane i pasiflore. Ova biljka je sigurna i nema ograničenja za primjenu. Postoje kliničke studije koje su ispitivale kombinaciju matičnjaka i valerijane, te se ta kombinacija pokazala kao djelotvorna. Autori studija upozoravaju na doziranje, jer su visoke doze pokazale nepovoljan učinak na organizam. To je upozorenje svima koji smatraju da je “sve što je biljno sigurno i nije štetno” pa često uzimaju više biljnog preparata nego li je preporučeno. Kao i kod svih preparata, bilo biljnih, bilo sintetskih, uvijek je potrebno pridržavati se upute ljekarnika o pravilnom doziranju. Matičnjak se često pije kao čaj. Pravilno se priprema kada 1,5 g lista prelijete sa 250 ml vode. Pije se tri puta dnevno. Ova biljka nema interakcija s drugim biljnim vrstama i lijekovima, vrlo je sigurna za primjenu.

Ljubičasti, opušteni snovi uz lavandu

Lavanda (Lavandula angustifolia) od davnina se koristi kao biljka za smirenje, opuštanje i lakši san. Može se koristiti dermalno (na koži), oralno i inhalacijski. Ovo je netoksična biljka i može se preporučiti i protiv problema spavanja i za lakše uspavljivanje male djece. Popularni su i plišani medvjedići ili jastučići punjeni lavandom koji otpuštajući miris, smiruju dijete pri uspavljivanju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button