Obiteljsko zdravlje - 1. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Usvojite zdrave navike: Ovog ljeta pobrinite se za hidrataciju iznutra i izvana

Voda čini prosječno od 65 do 70% mase odraslog čovjeka. Kada organizmu nedostaje vode, stanice se isušuju te se ubrzava njihovo starenje i odumiranje

Usvojite zdrave navike Ovog ljeta pobrinite se za hidrataciju iznutra i izvana

Smatra se da osoba od oko 60 kilograma treba oko dvije litre tekućine na dan, s tim da bi bilo idealno kada bi 2/3 činila voda.

Disanjem, mokrenjem, pražnjenjem crijeva, znojenjem i kihanjem gubimo vodu iz organizma pa je svakodnevno treba nadoknađivati. Osim toga, treba imati na umu da, kada smo bolesni, posebice kada imamo visoku temperaturu, te ako učestalo vježbamo, trošimo puno tekućine iz organizma.

Pravilna hidratacija organizma, odnosno pijenje oko šest do osam čaša vode na dan, može prevenirati razvoj mnogih kroničnih bolesti. Također pomaže i kod onih svakodnevnih. Tako samo redovito uzimanje dovoljne količine vode može prevenirati glavobolju, nizak tlak, nepravilnu peristaltiku crijeva i lošu koncentraciju. Smatra se da osoba od oko 60 kilograma treba oko dvije litre na dan. S tim da bi bilo idealno kada bi 2/3 tekućine bila voda.

Oko pola litre tekućine dobijemo i kroz hranu, posebice ako jedemo voće, povrće i juhe. Preporučen dnevni unos tekućine može se postići unosom izvorske, mineralne, stolne vode, biljnih čajeva, juha, izotoničnih napitaka, prirodnih voćnih sokova te niskokaloričnih negaziranih bezalkoholnih pića. Posebno treba naglasiti da alkohol i kava potiču izlučivanje vode iz organizma pa nikako nije preporučljivo konzumirati ih tijekom visokih temperatura.

Japanska terapija vodom: Svjetski hit za zdraviji život i lakše mršavljenje

Simptomi dehidracije

Kada izgubimo previše vode, naše tijelo više nije u ravnoteži i dolazi do dehidracije. To je stanje organizma koje se događa kada je gubitak tekućine iz organizma veći od njezina unosa, odnosno više tekućine izlazi iz tijela nego što je unesemo.

Znakovi i simptomi na koje trebamo pripaziti su glavobolja, suha koža, suha usta i jezik s gustom slinom, umor ili slabost, grčevi u rukama i nogama, smanjeno znojenje, povećana tjelesna temperatura, ubrzani otkucaji srca, nedostatak koncentracije, mučnina i povraćanje.

Da bi se shvatio problem dehidracije kod starijih osoba, treba znati nekoliko stvari o procesu starenja. Naime, tijekom starenja mehanizam žeđi počinje slabjeti. Većina starijih osoba izgubi osjećaj za žeđ te ne konzumira dovoljne količine vode. No dodatno pogoršava stanje to što u isto vrijeme tijelo s godinama prirodno počinje gubiti tekućinu.

Do 85. godine ukupna količina tekućine u organizmu padne za 10%. Stoga, da bi se održala prirodna ravnoteža tjelesnih tekućina, treba unositi veće količine vode (osim ako osoba pati od bolesti ili stanja koja zahtijevaju poseban unos tekućine, npr. hipertenzija).

Najmanji dnevni preporučeni unos vode jest osam čaša. Dakle, starije osobe izloženije su dehidraciji zbog slabijeg osjeta žeđi, inkontinencije, oslabljene funkcije bubrega, otežanoga gutanja, problema pri držanju čaše, slabije pokretljivosti zbog koje često odustaju od namjere da odu po vodu, ali i zaboravljanja.

voda

Najpotrebnije piće na svijetu: unosite li dovoljno vode u svoj organizam?

Voda je sastavnica svih bića i nezamjenjiv sastojak hrane. Važna je za normalno funkcioniranje ljudskog organizma – sudjeluje u...

SAZNAJTE VIŠE

Gubitak vode u organizmu može završiti kobno

Iz svega toga može se zaključiti da prekomjeran gubitak vode može biti veoma poguban za ljudsko zdravlje. Treba imati na umu da se pri gubitku od oko 4% vode iz organizma javljaju glavobolja i mišićni umor. Pri gubitku od oko 5% vode može doći do nesvjestice i jakih mišićnih grčeva. Gubitak od oko 10 do 15% volumena vode u organizmu može završiti kobno.

Zato pri svakom boravku na otvorenom tijekom visokih temperatura i dok ste izloženi suncu pijuckajte vodu, često stanite i predahnite u hladovini te hidrirajte svoje tijelo kako se ne biste doveli u opasnost od dehidracije. Tijekom visokih vanjskih temperatura uvijek nosite sa sobom vodu u bočici kako bi vam bila nadohvat ruke.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button