Zanimljivosti i savjeti - 13. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

More nas je rodilo, more nas i liječi

Morska voda se stoljećima koristi u terapeutske svrhe. Još su drevni Grci i Rimljani poznavali ljekovita svojstva morske vode i koristili ih za liječenje rana i kod problema s dišnim putovima

Morska voda je izuzetno ljekovita

Pozitivan učinak morske vode za fizičko i psihološko zdravlje poznat je tisućama godina, a njena primjena u svakodnevnoj njezi danas je još jednostavnija. Bilo da je riječ o raspršivačima, preparatima za ispiranje ili fiziološkim otopinama, morska voda dostupna je za brzu i ciljanu upotrebu kod raznih problema s dišnim putovima.

Ljekovita svojstva mora, odnosno morske vode, poznata su još iz antičkih vremena. Euripid je pisao o njezinim mogućnostima u liječenju bolesti, a Hipokrat ju je preporučivao za uporabu. Galen je prvi put opisao ljekovito djelovanje čestica soli koje sadrži morski zrak.

Raspršivači

Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća F. Herlemont predstavio je jednostavnu metodu primjene morske vode – u obliku raspršivača. Sve to je utjecalo da se danas sve češće uporabljuje morska voda kao ljekovito sredstvo. Danas je morska voda u obliku raspršivača najprodavaniji pripravak za njegu i održavanje higijene nosne sluznice. Njegova primjena se preporučuje od najranije dječje dobi.

Danas je morska voda u obliku raspršivača najprodavaniji pripravak za njegu i održavanje higijene nosne sluznice

Morska voda je mješavina 96,5 % čiste vode i 3,5 % drugih sastojaka kao što su soli, otopljene soli i organske supstance. Morska voda je mineralna voda koja sadrži sve elemente iz periodičnog sustava, te elemente u tragovima – sumpor, bor, silicij, bakar, brom, stroncij i kalij. Osim tih važnih sastojaka sadrži i fitoplanktone i zooplanktone koji oslobađaju organske tvari s antibiotskim, hormonalnim i bakteriostatskim svojstvima. Sadrži i vitamine, mineralne soli te aminokiseline.

Morska voda ako se koristi kao preparat za nos je pročišćena, izotonična otopina. Kvaliteta preparata morske vode svakako ovisi o izboru mora koje je uzeto za proizvodnju preparata. Osim po tome, preparati s morskom vodom mogu se razlikovati i po različitim dodacima (npr. bakar, magnezij, lavanda) koji se u njih stavljaju kako bi oplemenili i poboljšali svojstva preparata.

Preparati za ispiranje

Osim u obliku raspršivača, postoje i pripravci morske soli koji su namijenjeni za ispiranje nosa sustavom za ispiranje. Taj je način primjene pogodan za odrasle osobe. Sve su to preparati koji pomažu svakodnevnoj higijeni nosa, održavaju sluznicu nosa vlažnom te iz njega uklanjaju nečistoće i alergene iz nosa.

Danas na tržištu imamo proizvode morske vode koji su izotonični i hipertonični. Izotonične otopine su 0,9 %, dok hipertonične dolaze u više kombinacija. Hipertonične otopine za djecu su 1,7 %, dok su za odrasle 2,2 % ili više. Hipertonične otopine su namijenjene higijeni začepljenog i neprohodnog nosa. One smanjuju edem nosne sluznice, pa su odlična zamjena za denkogestivne kapi koje imaju ograničenje primjene na 5-7 dana. Također, uklanja se sekret iz začepljenog nosa, prevenira širenje upale na okolna tkiva i organe.

Proizvodi morske vode za djecu su napravljeni u nešto nižim koncentracijama (ako se radi o hipertoničnim otopinama) i imaju posebne raspršivače koji su prilagođeni za male nosnice. Također, ti proizvodi imaju i manji potisni plin tako da jačina raspršivanja bude blaža.

Djelotvornost preparata morske vode dokazivana je i kliničkim studijama

Djelotvornost preparata morske vode dokazivana je i kliničkim studijama. Na 44 odraslih ispitanika i 12 djece koji su imali bolesti nosa i nazalnih sinusa, dokazano je da već drugi dan 79,8 % ispitanika je bolje disalo kroz nos. Ispitanici su koristili preparate morske vode 5-7 dana, 3-4 puta dnevno su ispirali nos s 1-2 doze. Kao rezultat studije je navedeno da je u ispitivanom razdoblju došlo do poboljšanja procesa stvaranja metaboličke energije u epitelnim stanicama nosa što je i dovelo do poboljšanja disanja. Osim u raspršivačima, morska voda dolazi u plastičnim ampulicama za jednokratnu upotrebu.

Fiziološka otopina

Pod pojmom fiziološke otopine podrazumijevamo izotoničnu 0,9-postotnu otopinu natrijevog klorida. Ona ima fiziološki pH te uspostavlja fiziološku funkciju cilija nosne sluznice. Kada cilije ponovno uspostave svoju funkciju, one osiguravaju odstranjivanje nečistoća koje ulaze zrakom u nosni hodnik. Nemaju dekongestivno djelovanje, nego imaju ulogu u higijeni nosa i čišćenju nosa od stranih čestica. Nema štetnog djelovanja i pogodno je za malu djecu, ali zbog svog „siromašnog” sastava, uvijek je prva preporuka koristiti preparate morske vode.

Talasoterapija

Ljekovitost mora ponovno je aktualizirana u 19. stoljeću kada je liječnik Claude De la Bonnardiere 1867. osmislio sustav liječenja morskom vodom, nazvavši ga talasoterapija (od grčkog thalasa, što znači more). Još jedan Francuz iz 19. stoljeća, Rene Quinton, zaslužan je za popularizaciju talasoterapije. On je formulirao vodenu otopinu temeljenu na morskoj vodi i uspješno je komercijalizirao.

Tretman morem je djelotvoran zbog podražajnog djelovanja temperature zraka, vlage, brzine vjetra

Talasoterapija je primjena fizičkih i kemijskih čimbenika mora u liječenju i rehabilitaciji. Tretman morem je djelotvoran zbog podražajnog djelovanja temperature zraka, vlage, brzine vjetra. Sustav liječenja grijanom morskom vodom s ciljem pomlađivanja stanica kože, odkstranjivanja mrtvih stanica s gornjeg sloja kože, obogaćivanja kože mineralima i odstranjivanja toksičnih tvari, vrlo je popularno u našim primorskim gradovima. Uporaba svježe morske vode potiče izmjenu minerala i toksina između tijela i vode. Morskom se terapijom ostvaruju i drugi, za tijelo povoljni učinci, uključujući opuštanje, oporavak mišića i mršavljenje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button