Zanimljivosti i savjeti - 27. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Uspjeh zagrebačkog kirurškog tima: Prva ugradnja umjetne hrskavice u regiji

Prva ugradnja umjetne hrskavice u regiji svakako je potez vrijedan hvale, a njime se može pohvaliti zagrebačka Poliklinika Ribnjak i njezin kirurški tim predvođen dr. Miloševićem

Poliklinika Ribnjak_ugradnja umjetne hrskavice

Kirurški tim Poliklinike Ribnjak, predvođen ravnateljem dr. Milanom Miloševićem, po prvi je put u Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe izveo operaciju ugradnje umjetne, sintetske hrskavice Cartiva.

Poliklinika Ribnjak i do sada je bila predvodnik novih metoda ortopedskog liječenja, posebice u liječenju matičnim stanicama i autolognom plazmom, a provedena operacija čini svojevrsnu revoluciju u hrvatskoj ortopediji.

Hrskavica zglobova je osjetljiva struktura, sklona propadanju i do sada nije bilo moguće zamijeniti njenu ulogu. Promjenu donosi proizvod Cartiva, odnosno sofisticirana sintetska hrskavica za liječenje uznapredovalih artrotskih promjena zgloba palca.

Artrotske promjene vremenom ostavljaju posljedice na zglobovima u obliku snažnih bolova, zadebljanja palca i njegove ograničene pokretljivosti, što značajno ograničava svakodnevne aktivnosti oboljelih osoba.

Veliki uspjeh naših znanstvenika: Test biološke dobi dostupan i u Hrvatskoj

Zašto je dobra ugradnja umjetne hrskavice?

Obzirom da su konzervativne metode liječenja neuspješne, često je potrebna operacija. Dosadašnje kirurško liječenje uključivalo je nekoliko metoda, među kojima i tzv. ukočenje/artrodeza/ palca, no sada je moguće izbjeći takvu vrstu kirurške intervencije.

Cartiva hrskavica omogućuje pacijentima očuvanje zgloba palca s povećanom pokretljivošću i znatno bržim oporavkom nakon zahvata.

Radi se o sintetskom implantatu koji se ponaša kao prirodna hrskavica zgloba. Ne manje bitno, u kontekstu ekonomskog opterećenja zdravstvenog sustava koje se javlja zbog troškova liječenja, ubrzani oporavak i povratak radnim aktivnostima od velikog su značaja za pacijenta, ali i sustav u cjelini.

Cartiva - ugradnja umjetne hrskavice_Poliklinika Ribnjak

Foto: Poliklinika Ribnjak

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button