Zanimljivosti i savjeti - 27. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Uspjeh zagrebačkog kirurškog tima: Prva ugradnja umjetne hrskavice u regiji

Prva ugradnja umjetne hrskavice u regiji svakako je potez vrijedan hvale, a njime se može pohvaliti zagrebačka Poliklinika Ribnjak i njezin kirurški tim predvođen dr. Miloševićem

Poliklinika Ribnjak_ugradnja umjetne hrskavice

Kirurški tim Poliklinike Ribnjak, predvođen ravnateljem dr. Milanom Miloševićem, po prvi je put u Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe izveo operaciju ugradnje umjetne, sintetske hrskavice Cartiva.

Poliklinika Ribnjak i do sada je bila predvodnik novih metoda ortopedskog liječenja, posebice u liječenju matičnim stanicama i autolognom plazmom, a provedena operacija čini svojevrsnu revoluciju u hrvatskoj ortopediji.

Hrskavica zglobova je osjetljiva struktura, sklona propadanju i do sada nije bilo moguće zamijeniti njenu ulogu. Promjenu donosi proizvod Cartiva, odnosno sofisticirana sintetska hrskavica za liječenje uznapredovalih artrotskih promjena zgloba palca.

Artrotske promjene vremenom ostavljaju posljedice na zglobovima u obliku snažnih bolova, zadebljanja palca i njegove ograničene pokretljivosti, što značajno ograničava svakodnevne aktivnosti oboljelih osoba.

Zašto je dobra ugradnja umjetne hrskavice?

Obzirom da su konzervativne metode liječenja neuspješne, često je potrebna operacija. Dosadašnje kirurško liječenje uključivalo je nekoliko metoda, među kojima i tzv. ukočenje/artrodeza/ palca, no sada je moguće izbjeći takvu vrstu kirurške intervencije.

Cartiva hrskavica omogućuje pacijentima očuvanje zgloba palca s povećanom pokretljivošću i znatno bržim oporavkom nakon zahvata.

Radi se o sintetskom implantatu koji se ponaša kao prirodna hrskavica zgloba. Ne manje bitno, u kontekstu ekonomskog opterećenja zdravstvenog sustava koje se javlja zbog troškova liječenja, ubrzani oporavak i povratak radnim aktivnostima od velikog su značaja za pacijenta, ali i sustav u cjelini.

Cartiva - ugradnja umjetne hrskavice_Poliklinika Ribnjak

Foto: Poliklinika Ribnjak

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button