Kosti i zglobovi - 17. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak

Hallux valgus ili čukalj: Od prevencije do operativnih metoda

Čukalj ili Hallux valgus najčešća je deformacija nožnog palca koja se javlja kao posljedica spuštenog stopala. U nastanku ove deformacije važnu ulogu igra genetika, ali ipak treba pripaziti i na izbor adekvatne obuće jer preuska obuća i visoke potpetice doprinose nastanku i progresiji deformacija

Čukalj, Hallux valgus, deformacija nožnog palca

Pacijenti na vrata ortopedske ordinacije obično zakucaju zbog dviju tegoba: bola koji je izraženiji u začetku nastanka Hallux valgusa i problema s nošenjem obuće kod već razvijene deformacije.

Stopala nose težinu tijela i tijekom života trpe velika opterećenja. Taj organ, uz šaku, predstavlja zasigurno najsloženiji dio lokomotornog sustava. Stopalo se sastoji od 26 kostiju (odnosno 28 ako ubrojimo i dvije sezamske kosti), 33 zgloba, preko 100 ligamenata i preko 20 mišića!

Tijekom filogenetskog razvoja organa stopalo se mijenjalo te konačno poprimilo sadašnji oblik i građu i kao takvo izloženo je svakodnevnim opterećenjima. Ljudsko stopalo u većini je slučajeva najsklonije deformacijama prstiju – palca i drugog prsta.

Nogirajte bolove u petama! Saznajte uzrok i olakšajte si svaki korak

Spušteno stopalo – glavni uzrok deformacije

Radi se o najčešćoj deformaciji palca stopala. Glavni razlog nastanka ove deformacije je spušteno stopalo, tj. širenje prednjeg dijela stopala ( tzv. latus deformacija). To uvjetuje poremećaj mišićnih sila koje djeluju u takvom složenom sustavu.

Genetska predispozicija za nastanak Hallux valgusa često je opisivana u literaturi. Pretjerano nošenje neadekvatne obuće, najčešće cipela s visokim potpeticama, uvelike doprinosi nastanku i progresiji ove deformacije.

Pacijent primjećuje devijaciju palca koja s vremenom napreduje te se javljaju bolovi prednjeg dijela stopala u obliku metatarzalgije. Biomehanika prednjeg dijela stopala je specifična, težina našeg tijela prenosi se na tlo preko pete i dviju uporišnih točaka, a to su glavica 1. i 5. metatarzalne kosti. Promjena dužine pojedinih metatarzalnih kostiju mijenja ravnotežu opterećenja.

Različiti tipovi stopala odlikuju se različitim dužinama metatarzalnih kostiju, što u konačnici dovodi do promjene rasporeda opterećenja stopala. Kako se deformacija povećava, javlja se i kvrčenje 2. prsta, a ponekad i svih ostalih prstiju. S vremenom, pacijenti prilikom nošenja obuće osjećaju bol tako promijenjenog prsta te primjećuju razvoj bolnih klavusa (kurje oko).

Jako izraženu deformaciju dodatno karakterizira i rotacija palca te „jašući“ položaj 2. prsta preko istog. Zbog promijenjenih biomehaničkih odnosa, stalnog konflikta palca i ruba obuće, razvija se tzv. angularni burzitis, odnosno upala sluzne vrećice unutrašnje strane palca stopala, koja je vrlo bolna na dodir. Dvije tegobe dovode takve pacijente ortopedu; bol, koja je izraženija u početku razvoja Hallux valgusa, te problemi u nošenju obuće kod već izraženije deformacije. Deformacija Hallux valgus češće se javlja kod žena.

idealna obuća za ljeto

Balerinke, japanke, štikle: Pažljivo birajte obuću za ljeto

Ako se već moraju birati “štikle”, najbolji izbor predstavljaju takozvane platforme – u pravilu su ženama vrlo udobne jer...

SAZNAJTE VIŠE

Liječenje: ortopedski ulošci i operativni zahvat

Liječenje Hallux valgusa u početku je konzervativno. Propisuju se ortopedski ulošci da bi poduprli spuštene anatomske svodove stopala. Također je potrebno redovito provoditi vježbe jačanja mišića stopala prema uputama ortopeda.

Pretjerana tjelesna težina doprinosi povećanju deformacije, stoga se preporučuje smanjenje tjelesne težine. Upotreba korektivnih udlaga ili tzv. separatora za dnevnu i noćnu upotrebu izrađenih najčešće od silikona i plastičnih materijala u najmanju ruku ima upitne rezultate.

Danas na tržištu postoje posebno konstruirani ortopedski ulošci koji u pojedinim slučajevima mogu ne samo prevenirati nego i korigirati deformaciju krivog palca!
Operativno liječenje danas prepoznaje velik broj tehnika i modifikacija. Zahvat se izvodi na principu jednodnevne kirurgije i pacijent se nakon nekoliko sati otpušta kući. Zahvati se mogu podijeliti na mekotkivne, bez operacije kostiju i tzv. koštane zahvate.

Estetska korekcija deformacije palca stopala, tzv. kvrge, minimalno je invazivan zahvat koji karakterizira brz oporavak i odličan rezultat. Ovisno o zahvatu, nakon operacije se postavlja zavojna imobilizacija, ortopedska polucipela za hod ili gipsana imobilizacija. Duljina oporavka ovisi najprije o vrsti primijenjenog zahvata, a kod isključivo estetskih intervencija oporavak traje do četiri tjedna. U slučajevima kad koristimo resekciju kosti, oporavak je dulji, od šest do osam tjedana.

Bitno je istaknuti da oporavak nakon ove vrste operacije ne podrazumijeva potpunu nesposobnost pacijenta za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Hodanje je moguće i nakon najsloženijih zahvata, i to upotrebom posebnih ortopedskih pomagala.

Ako se pravovremeno i točno odredi operativni zahvat, mogućnost pojave recidiva, tj. ponovnog nastanka deformacije svedena je na minimum. Nažalost, samo mali broj specijalista ortopedije svakodnevno tretira navedenu problematiku stopala.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button