Kosti i zglobovi - 27. ožujka 2018.
AUTOR ČLANKA - Pavao Vlahek

Bolovi u peti: Kako prepoznati i liječiti te kada se obratiti stručnjaku?

Sijevajući bolovi u peti koji značajno otežavaju hodanje mogu biti simptom upale ligamenta u stopalu uz postojanje petnog trna. Preduhitrite kronično stanje!

petni trn, bolovi u petama

Da bismo objasnili pojam petnog trna, najprije je potrebno objasniti osnovne pojmove iz anatomije našeg stopala.

U kontekstu bolova u peti, moramo znati što je plantarna fascija. Riječ je o ligamentu s donje strane stopala koji pomalo nalikuje na široku i tanku traku koja povezuje petnu kost s nožnim prstima, a služi održavanju koštanih svodova stopala.

Bolne pete sportaša i pretilih osoba

Bolovi u peti najčešće su signal upale plantarne fascije na hvatištu uz petnu kost, obično praćene i upalom živca, a uzrok tom stanju često leži u intenzivnim fizičkim aktivnostima poput dugotrajnog trčanja ili stajanja, pa čak i hodanja. Stoga i ne čudi da su među pacijentima vrlo često sportaši – maratonci, dugoprugaši, ali i oni koji intenzivno skaču poput odbojkaša i rukometaša. S druge strane, u rizičnoj skupini često su žene i pretile osobe te oni čiji posao uključuje dulje stajanje ili hodanje, osobe s ravnim stopalom, visokim ristom, skraćenim mišićima potkoljenice. Postoje i druga medicinska stanja koja mogu uzrokovati bolnost na području pete kao što su upala Ahilove tetive, retrokalkanealni burzitis, haglundov sindrom i slično.

Ujutro je bol najjača

Kod upale plantarne fascije bolovi su najjači ujutro nakon buđenja, zbog čega prvi koraci često predstavljaju pravo mučenje zbog sijevanja u peti, pri čemu se bol može širiti i prema prstima. Tijekom dana se smanjuju, no ako smo tog dana izloženi dodatnom naporu, ponovo se mogu pojačati. U svakom slučaju, zapamtite – svaka je bol upozorenje koje vam tijelo šalje o nekom događaju i na koje morate reagirati. U protivnom, nakon duljeg zanemarivanja i ušutkavanja simptoma, ovakva stanja imaju tendenciju napredovanja, pa iz akutne i subakutne faze prijeći u kroničnu.

Otkrivanje uzroka

Petni trn (calcar calcanei, plantarni fascitis) konkretno se odnosi na kalcifikat, svojevrsno otvrdnuće koje se razvilo na spomenutom hvatištu plantarne fascije s petnom kosti, a njegovo postojanje dokazuje se rendgenskim snimkom. Općenito, na pregledu kod specijalista ne očekujte kompliciranu dijagnostiku. Uzrok bolova u peti lako se otkriva – upala plantarne fascije očituje se u bolovima na dodir, pri kretanju te pri istezanju, a po potrebi se može obaviti već spomenuto rendgensko snimanje. Važno je naglasiti da bolovi u peti ne moraju imati uzrok u petnom trnu. Kao što se dosad već moglo zaključiti, upala plantarne fascije može postojati i bez petnog trna, a s druge strane, možete imati petni trn (kalcifikat) za koji niste ni znali da postoji jer vam nije uzrokovao nikakve tegobe. Uz odgovarajuću terapiju te promjenu životnih navika, čak se i bol može ukloniti, a da i dalje ostane “kamenčić” pod vašom petom.

>> Da bi vaša djeca sigurno koračala kroz život, smanjite im bolove u nogama. Pročitajte kako otjerati bol u nogama vašeg mališana i pružiti mu veselo i razigrano djetinjstvo <<

Led za prvu pomoć

Kao “prva pomoć” za bolove u peti može vam poslužiti ledeni oblog. Bilo da stavljate kockice leda u vrećici ili zamrznuto pakiranje graška, izbjegavajte izravan dodir s kožom. Stavite ledeno pakiranje u tanku krpu i držite deset do petnaest minuta, ne dulje. Taj postupak možete ponoviti i više puta dnevno. Sljedeći korak je u nabavljanju uloška za pete sa silikonskim jastučićem koji će vam omekšati udaranje o tvrdu podlogu.

Terapija petnog trna

Terapija uključuje i vježbe istezanja o kojima ćete detaljne instrukcije dobiti od specijalista, kao i pomoćna sredstva (posebnu udlagu ili remen) koja će vam pomoći da stopalo i tijekom noći bude u uspravnom položaju – na taj način ublažavaju se bolovi nakon buđenja. Fizioterapija nudi čitavu lepezu terapija, od elektroterapije i ultrazvuka do lasera, a prema potrebi se daju i blokade, odnosno ubrizgavanje steroidno-analgetskog pripravka u mjesto bola. Liječenje akutnog ili subakutnog petnog trna može potrajati i više tjedana, a potpuno povlačenje simptoma može se dogoditi i tek nakon nekoliko mjeseci.

Prijeđe li u kronično stanje, tada se moraju primijeniti druge terapije poput cross-friction masaže i terapije udarnim valom. Operativni zahvat kojim će se ukloniti upaljeni dio ligamenta je posljednja opcija kojoj se pribjegava tek nakon što su primijenjene sve druge metode. Bolove u peti stoga treba shvatiti ozbiljno, naoružati se strpljenjem i disciplinirano slijediti upute specijalista kako bi se čim više skratilo vrijeme liječenja te izbjegle nepotrebne komplikacije, odnosno pogoršanja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button